Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
7 keer Battle of the Sexes in nieuw circuit
Nieuws

7 keer Battle of the Sexes in nieuw circuit

Urban Tri Sports 3 Series

Sportevents pakt in 2016 uit met een gloednieuw circuit: de Urban Tri Sports 3 Series. Vanaf de seizoensopener in Herderen op 13 maart tot de finale in La Roche op 11 september schotelt Sportevents 7 wedstrijden voor over verschillende afstanden en in diverse formats. Uniek is dat er in elke wedstrijd een Battle of the Sexes wordt georganiseerd waardoor de winnaar telkens 1.000 € bovenop het prijzengeld pakt. De atleet die over drie wedstrijden de beste resultaten neerzet, wint het eindklassement (en krijgt ook nog eens 2.000 €). Voor de age group categorieën is er ook een ranking voorzien (met mooie naturaprijzen als beloning). Met drie Waalse en vier Vlaamse wedstrijden mogen we nog eens spreken van een echt Belgisch circuit.

Wim De Doncker van Sportevents speelde al langer met het plan om zijn wedstrijden te combineren in een circuit. “We hebben het binnen onze crew al regelmatig gehad over wie de meest regelmatige atleet zou zijn over meerdere Sportevents-wedstrijden,” vertelt Wim. “Elke wedstrijd heeft zijn eigen karakter en eigen specifiek parcours. Ik ben dan ook benieuwd wie er in aanmerking gaat komen voor het eindklassement. Ik heb al een paar sterke kandidaten gepolst en onder andere Alexandra Tondeur en Timothy Van Houtem willen er vol voor gaan. Ook Katrien Verstuyft was zeer enthousiast maar haar 2016 seizoen staat in het teken van Rio. Ook bij andere atleten speelt hun (internationale) planning een rol. Daarom besloten we ook om de lat niet te hoog te leggen en de drie beste resultaten in aanmerking te laten komen voor het eindklassement.”

Alex Tondeur 2
Alexandra Tondeur (foto: Katrien Decru)

“De series staat open voor iedereen en er wordt geen engagement voor meerdere wedstrijd gevraagd. Inschrijven gebeurt gewoon wedstrijd per wedstrijd. Al de atleten die op het einde van de series minstens 3 wedstrijden hebben gedaan komen in de ranking.

Innovatief op onze niet-stayer wedstrijden is de nieuwe draftingzone ( 15 m tussen 2 fietsen ) en het wegvallen van de blauwe of gele kaarten. Bij een (stayer)overtreding mag de atleet verder doen en worden er automatisch 5 minuten bij de eindtijd bijgeteld. Deze 2 dingen zijn vorig jaar reeds in Bilzen getest en zeer goed bevonden. in 2016 dus op ALLE niet-stayer wedstrijden.

Elke wedstrijd is een battle of the sexes. Vrouwen starten dus als eerste in een aparte reeks. De mannen vertrekken afhankelijk van de race tussen de 13 en 17% later en wie eerst over de eindstreep loopt, wint een bonus van 1.000 euro bovenop het normale prijzengeld. We hanteren het verschil tussen de snelste man en vrouw van de vorige edities. In La Roche, waar in september de finale plaatsvindt en er een coefficiënt is van 1,2 op de te verdienen punten, is er een battle op zowel de korte als de lange afstand,” legt Wim uit.

2 nieuwe wedstrijden

De Urban Tri Sports series betekent ook een uitbreiding van de triatlonkalender voor Sportevents. “We krijgen er inderdaad twee nieuwe wedstrijden bij en met de verschuiving van de triatlon van La Roche naar september krijgen we ook een droomfinale,” bevestigt Wim. “De participatie van de stad La Roche wordt vanaf 2016 een stuk groter. Door in september naar het centrum te verhuizen, krijgen we daar een unieke kans om een toptriatlon te organiseren. Ook in l’Eau d’Heure waren Johan Sticker en zijn ploeg meteen heel enthousiast om mee in het verhaal te stappen. Ook daar bieden we een uitdagend parcours met verschillende passages over de kleine Poggio, de klim die ook centraal zal staan in het BK wielrennen op de weg volgend jaar.”

“En dan is er nog die mysterieuze wedstrijd in Oost-Vlaanderen in het weekend van 2 en 3 juli. Pas in januari zullen we definitief bekendmaken waarover het precies gaat, maar we zijn al voor 95% zeker dat het om een sprinttriatlon zal gaan én een niet-stayer wedstrijd over de langere afstand.”

Alle verdere info vind je op de website van Sportevents.