Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hel Kasterlee: Urkens pakt de winst
Multisports

Hel Kasterlee: Urkens pakt de winst

Debby Urkens
Debby Urkens wint in de Hel (foto: Mario Vanacker)

16.45: Debby Urkens is de nieuwe Helleveeg. De dame uit het Kempische grensgebied Arendonk-Reusel was ooit Europees kampioene Thai boksen maar legt zich al een paar jaar toe op de endurance sporten. Het was haar eerste keer in de Hel. Ze haalde het van Geke Venema die opnieuw tweede werd net zoals vorig jaar. Inge Roelandt vervolledigde het podium

Podium Hel 2015 (foto: Mario Vanacker)
Podium Hel 2015 (foto: Mario Vanacker)

14.30: Er was vandaag geen kruid gewassen tegen Seppe Odeyn. Hij schrijft geschiedenis door voor de vierde keer op rij de Hel te winnen en dat op overtuigende wijze. In 6u15’20 zet hij een ongelofelijk parcoursrecord neer. Bart Borghs verkeerde in supervorm maar moest vrede nemen met zilver in 6u17’44. En Rob Woestenborghs kwam samen met Barbara en zijn kinderen over de streep in een emotionele laatste finish. Hij werd derde.

Seppe wint voor de 4de keer (foto: Mario Vanacker)
Seppe wint voor de 4de keer (foto: Mario Vanacker)

Bij de dames is er meer spanning. Bij het ingaan van de laatste 30 km lopen ging Inge Roelandt aan de leiding met kleine voorsprong op Debby Urkens. Eveline Dreesen liep als derde, vlak voor Geke Venema. De verschillen zijn nog erg beperkt…

Seppe Odeyn begint aan kop in de 30 km lopen (foto: Mario Vanacker)
Seppe Odeyn begint aan kop in de 30 km lopen (foto: Mario Vanacker)

13.00: Het wordt spannend in de Hel, al heeft Seppe Odeyn ondertussen zijn duivels ontbonden. Hij kwam met zeven seconden voorsprong op de drie anderen in de wisselzone, maar nam in het lopen meteen een minuut op Rob Woestenborghs en Bart Borghs. Rik Thijs volgt op 2’15 maar hij heeft het lastig. Aan dit tempo stevenen we af op een nieuw stevig parcoursrecord. De achtervolgers volgen op meer dan twintig minuten met Tim Veremans en Simon Van Roy als eerste, gevolgd door Bert Nietvelt, Bart Van De Water en Bert Vervecken.

Bart Borghs moet Seppe Odeyn laten gaan (foto: Mario Vanacker)
Bart Borghs moet Seppe Odeyn laten gaan (foto: Mario Vanacker)

12:10: We zitten in de slotronde en waar bij de passage aan de sporthal Seppe Odeyn nog slechts 45 seconden achterstand telde, is dat verschil herleid tot nul. Sterker nog: de drievoudige winnaar is halfweg de laatste ronde bij de leiders gekomen en meteen in de aanval getrokken. Woestenborghs, Borghs en Thijs moeten hem laten gaan. In de achtervolging op meer dan 22′ heeft Bart Van Looveren moeten lossen. Hij volgt op 45″ van Bart Van De Water, Bert Vervecken, Bert Nietvelt, Simon Van Roy en Tim Veremans.

Bij de vrouwen heeft Debbie Urkens de koppositie overgenomen. Geke Venema is tweede en Eveline Dreesen is opgerukt naar de derde plaats.

Rob Woestenborghs neemt de kop over (foto: Mario Vanacker)
Rob Woestenborghs neemt de kop over (foto: Mario Vanacker)

11.15: Rob Woestenborghs heeft de koppositie overgenomen, met Bart Borghs en Rik Thijs in zijn wiel na drie ronden mountainbiken. Seppe Odeyn maakt tijd goed en volgt nu op 1’45. De derde ronde is afgelegd in 42’45, een minuut trager dan de tweede. In de achtervolging zijn ze samengekomen, maar wel op 19′. Tim Veremans, Bert Vervecken, Bart Van De Water, Bart Van Looveren, Bert Nietvelt en Simon Van Roy hebben Achim Schrijvers van zich afgegooid.

Goed om weten ook dat de 4 echte 13-voudige Helleduivels vlot blijven rondbollen. Ludwig Willems zit in een tweede achtervolgende groep, Marc Monden volgt iets achterop en Michel Beeckman en Swa Vloemans zoeken en vinden hun vertrouwde tempo.

Voor Psylos is Carfl ook sterk bezig. Salomez is tot bij Donavan Leyn geraakt. Ook uitkijken naar de broederstrijd tussen Norman en Sam Rasschaert. Voorlopig fietsen de twee Papegaaiduikers samen.

Seppe Odeyn MTB
Seppe Odeyn fietst als 4de (foto: Mario Vanacker)

10.38: Na twee ronden wordt het verschil tussen de drie leiders groter. Seppe Odeyn volgt op twee minuten. Simon Van Roy is alleen in achtervolging gegaan op 15′. Iets minder dan een minuut later volgt een groep van zes: Bert Nietvelt, Bert Vervecken, Bart Van De Water, Bart Van Looveren, Achim Schrijvers en Tim Veremans.

Geke Venema (foto Mario Vanacker)
Geke Venema (foto Mario Vanacker)

Bij de dames ligt Geke Venema op kop met 2’11 op Debby Urkens, 4’15 op Inge Roelandt en Julie Debock op 4’50. Titelverdedigster Eveline Dreesen volgt op 7’15 als vijfde.

Rik Thijs op kop (foto: Mario Vanacker)
Rik Thijs op kop (foto: Mario Vanacker)

09.35: De vier koplopers hebben er een snelle eerste ronde in het mountainbiken opzitten. In totaal moeten ze vijf ronden afleggen voor 105 km in totaal. Rik Thijs en Bart Borghs geven het tempo aan. Er wordt wat gepraat met Rob Woestenborghs die blijkbaar niet wil overnemen. Het tactische steekspel is begonnen. Seppe Odeyn volgt na 1 ronde al op 1’15.

In de achtervolging volgen Simon Van Roy en Tim Veremans op 11’50. Een halve minuut later krijgen we een groepje van 7 met onder andere Bert Vervecken, Bert Nietvelt, Achim Schrijvers en Bart Van De Water.

Drie koplopers naar de wissel (foto: Mario Vanacker)
Drie koplopers naar de wissel (foto: Mario Vanacker)

09.18: Aan het einde van de 15 km lopen komen er nog drie leiders samen binnen in de wissel: Rob Woestenborghs, Bart Borghs en Rik Thijs. Seppe Odeyn verliest 25 seconden en moet in de eerste kilometers van het mountainbiken een minuut toegeven op de drie. De rest volgt al op meer dan vijf minuten met Dieter Verschueren en Didier Deveirman. Geke Venema wisselt als eerste dame met ruim een minuut op Debby Urkens. Nog een minuut verderop volgen Inge Roelandt en Julie Debock.

Seppe Odeyn op 25" (foto: Mario Vanacker)
Seppe Odeyn op 25″ (foto: Mario Vanacker)
Geke Venema (foto: Mario Vanacker)
Geke Venema (foto: Mario Vanacker)

08.30: De vier toppers lopen verder weg onder het commando van Rob Woestenborghs. Ze hebben al vier minuten voorsprong op eerste achtervolger Tim Veremans.

08.00: Voila, we zijn begonnen aan de 14de editie van de Hel van Kasterlee. Ruim 275 deelnemers hebben aan de Hellepoort de start genomen voor 15 km lopen. Binnen minder dan een uur verwachten we ze terug in de Sporthal voor de 105 km mountainbiken. Meteen vanaf de start zijn de 4 topfavorieten al samen weg: Drievoudig winnaar Seppe Odeyn, Rik Thijs, Bart Borghs en de afscheidnemende Rob Woestenborghs. Na 3 km hebben ze al 50″ voorsprong op de rest.

Startgate Hel
The Gate To Hell (foto: Mario Vanacker)