Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Lange afstand en sprint op de Muur
Nieuws

Lange afstand en sprint op de Muur

Geraardsbergen Muur

We hadden in december hier al bericht over de komst van een nieuwe sprinttriatlon over de Muur van Geraardsbergen. Vandaag kunnen we u bevestigen dat Geraardsbergen op 3 juli gastheer is voor niet één, maar twee gloednieuwe wedstrijden. In de namiddag wordt de sprinttriatlon een onderdeel van de UrbanTriSports 3Series van Sportevents. Maar eerder op de dag komt er ook een wedstrijd over de lange afstand bij.

Beide wedstrijden nemen de Vesten en de mythische “Muur van Geraardsbergen” op in hun parcours. De Muur was jarenlang de scherprechter in de Ronde Van Vlaanderen en zal nu ook ongetwijfeld het kaf van het koren scheiden tijdens de verschillende triathlon formats die Sportevents in samenwerking met de stad Geraardsbergen en GETT aanbiedt.

Even zwaar als een 111

Muur renners

Allereerst is er een lange afstand waarbij stayeren niet toegelaten is die start om 11u. Op het menu staan 1000m zwemmen, 90km fietsen en 10km lopen. Zo komen we aan 101 km. Aangezien Sportevents in Bilzen (ondertussen is de 2016 editie van de 111 in Bilzen al volledig uit) en eerder in La Roche al voor het 111 format koos, vroegen we Wim De Doncker naar het waarom van een wedstrijd met slechts 101 km.

“We hebben een hele mooie fietsronde uitgetekend, met meer dan 1002 hoogtemeters. De 90 km gaat overeenkomen met 100 km fietsen in Bilzen qua tijd en vermoeidheid. Het fietsparcours is er echt eentje om duimen en vingers bij af te likken. Slingerend doorheen de Vlaamse Ardennen dienen er in totaal 8 hellingen beklommen te worden verdeeld over een korte aanloopstrook en drie rondes. Blikvangers zijn de Congoberg (3x) in Vollezele en uiteraard de Vesten met aansluitend de Kapelmuur (2x). Belangrijk om weten is dat er naast de 900 meter kasseien van de muur zelf geen enkele andere kasseistrook in het parcours is opgenomen. De loopproef gaat eveneens over drie rondes,” aldus Wim.

[total-poll id=13410]

Zo komt hij tegemoet aan de wens van heel wat triatleten. Toen we eerder in december in ons artikel over Geraarsbergen een poll lanceerden, kregen we ruim 220 stemmen binnen. De overgrote meerderheid is zeer positief over een triatlon over de Muur  (46,7%) maar de typische Vlaamse triatleet (die nu eenmaal meer houdt van non-drafting) zag een niet-stayer kwarttriatlon ook zitten (41,5%).

Sprint 3 x over de Muur

Om 16 u begint het spektakelstuk van de dag: een stayer sprinttriathlon, die de 4de manche is van de UrbanTriSports 3Series. De dames beginnen om 16 u. aan hun 600m zwemmen, 28km fietsen en 6km lopen. Exact 10 minuten later gaan de heren op jacht naar de eerder gestarte dames. Na een korte aanloopstrook van 3km (beklimming Onkerzelestraat) ligt de muur op hen te wachten. Hier moeten ze maar liefst drie keer overheen. De wisselzone en finish liggen op de grote markt. De loopproef bestaat net als voor de lange afstand over 3 ronden.

Met de 1000 euro bonus van de battle of the sexes en een winstpremie voor heren en dames van 500 euro zal dit ongetwijfeld een zeer sterk deelnemersveld naar Geraardsbergen lokken. Samen met de Xterra Belgium in Namen is deze spektakel wedstrijd dé nieuwigheid in België van 2016. Terwijl in Namen het tussen Yeray Luxem, Kris Coddens en Jim Thijs zal gaan, is het koffiedik kijken wie uiteindelijk de battle of the sexes in Geraardsbergen zal winnen. Dat hij/zij over sterke fietsbenen zal moeten beschikken, is alvast een understatement.

De inschrijvingen zijn vanaf vrijdagmiddag open op www.sportevents.be. Het zal kwestie zijn van er snel bij te zijn, want er zijn maar 200 plaatsen beschikbaar voor de sprint en 350 voor de lange afstand.