Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zimbabwaans avontuur levert geen punten op
Nieuws

Zimbabwaans avontuur levert geen punten op

triathlon zimbabwe

Het seizoen van Christophe De Keyser is dit weekend in Zimbabwe begonnen. Maar die seizoensstart liep niet helemaal als gepland. Nadat de atleet van het Belgian Olympic Tri Team in 2015 het volledige voorseizoen aan de kant stond door blessures moeten er in 2016 dringend punten gescoord worden op de internationale ranking. Daarom trok CDK afgelopen week naar Zimbabwe om er in het Troutbeck resort in Nyanga te starten in de ATU African Triatlon Cup.

De voorbereiding op de wedstrijd was verre van optimaal voor Christophe. Zijn materiaal kwam pas aan op de luchthaven de avond voor de wedstrijd. Gelukkig kon hij met een inderhaast opgetrommelde fiets en een uitrusting van zijn Luxemburgse collega Bob Haller toch nog enigszins trainen en het parcours verkennen.

Op wedstrijddag viel het zwemnummer tegen, waarna Christophe de hele tijd achter de feiten aanholde. Onze landgenoot kwam op dertig seconden achterstand van koploper Jonas Schomburg uit Turkije als elfde uit het water. “Het zwemmen ging in het begin nog redelijk goed,” vertelt Christophe, “Maar vanaf 1100 meter begon ik last te krijgen van de hoogte (2000m) en moest ik de geringe groep laten gaan. Dat was natuurlijk een slecht scenario aangezien we met zo weinig waren. Ik kwam helemaal verzuurd uit het water.”

CDK Scott

Klimwedstrijd

In het fietsen raapte hij nog een paar koplopers op. Samen met de Marokkaan Mehdi Essadiq en de Mexicaan Eder Mejia ging CDK nog in achtervolging, maar na de 40 km fietsen op een enorm heuvelachtig parcours bedroeg de achterstand op Bob Haller en de andere vier koplopers ruim drie minuten.

“Het fietsparcours was zeer pittig met 6 ronden van telkens 3.5 km klimmen en 3 km dalen. Ik voelde me goed op de fiets en kon snel enkele atleten inhalen die de kopgroep niet konden volgen. Maar met 2-3 man tegen 7 was het natuurlijk onmogelijk en in de plaats van tijd goed te maken, verloren we nog meer tijd. Desondanks bleef ik vechten.”

19% in het lopen

Ook het lopen ging nog niet volgens plan voor Christophe. “Het lopen was nog pittiger dan het fietsen,  nog nooit zoiets zwaars gezien. Het is atypisch voor het ITU-circuit.  In elke ronde van 2.5 km moesten we in totaal 1.2 km bergop lopen en daar waren stukken bij met een stijgingspercentage van 19%, echt helemaal niks voor mij. Ik verloor er nog meer terrein. En ik snap nog altijd niet hoe die Kazak daar een tijd van 32 minuten heeft gelopen. Ik voelde me de 5 laatste km wat beter maar de hoogte en het klimmen deden me de das om.”

Met een 36’38 als looptijd voor CDK zat er in Zimbabwe niet meer in dan een 8ste plaats. De Kazak Ayan Beisenbayev won voor de Duitser Jonathan Zipf en de Zuid-Afrikaan Basson Engelbrecht. Bob Haller werd vierde. De ontgoocheling was groot. “Ik ben ontgoocheld terug gekomen naar België , ook al weet ik dat de hele race en voorbereiding niet ideaal voor me waren,” aldus Christophe.

Troutbeck CDK 2016 uitslag