Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dirk Bogaert: “Paralympische triatlon is echte topsport”
Nieuws

Dirk Bogaert: “Paralympische triatlon is echte topsport”

Dirk Bogaert 1

In augustus 2016 krijgt de triatlonsport alweer een primeur. In Rio zullen een week na de Olympische Spelen op de Paralympics voor het eerst de triatleten vertegenwoordigd zijn. Alvast één Belg zal er dan zeker bij zijn, want deze week maakte de ITU de Technical Officials bekend die de triatlon op de Paralympics in goede banen moeten leiden. Dirk Bogaert, die in 2012 ook al op de OS stond in Londen, is de enige Belgische referee die naar Rio mag. Wij hadden een gesprek met Dirk.

3athlon.be: Dirk, voor jou wordt het de 2de olympiade. Blij dat je er weer bij bent?

Dirk Bogaert: Absoluut, een Olympiade is slechts om de vier jaar, het hoogtepunt voor onze sport. Er bij zijn is al een hele eer, tenslotte word je geselecteerd uit 4500 internationale officials. En de “concurrentie” binnen Europa is zeer groot omdat er zeer veel ervaren officials zijn, tenslotte bij de selectie dient er met zeer veel voorwaarden rekening gehouden te worden. Je kan maar voor één van beide geselecteerd worden, max. aantal officials per continent, gulden middenweg tussen de geslachten, als een tweede official van hetzelfde land wordt aangeduid moet deze van het andere geslacht zijn, enz.

Dirk Bogaert 2

Deze keer worden het de Paralympics. Had je niet liever als TO bij de olympische triatlon geweest?

Ja en neen. Ja, omdat hier de bekende jongens en meisjes deelnemen en de media aandacht veel groter zal zijn alhoewel dat er ook zeer veel aandacht ging naar de Paralympics te Londen. Neen, triathlon staat voor de eerste maal op de Paralympics kalender en er wordt met argusogen naar uitgekeken en ik beschouw zeker de deelnemers aan de Paralympics niet als mindere atleten, als je de kans krijgt om een wedstrijd bij te wonen zal je zien dat dit ook echte topsport is en het even moeilijk is om zich te kwalificeren. Er bestaan vijf categorieën binnen de triathlon en hiervan staan er slechts 3 categorieën per geslacht op de drukke Paralympische kalender. De  paratriathlon vergt ook wel een andere logistieke aanpak en andere rules. Sinds enkele jaren mag ik als Technical Delegate de Paratriatlon World Cup van Besançon leiden waardoor ik al ervaring heb met dit soort wedstrijden wat misschien ook wel gunstig was voor mijn selectie.

Dirk Bogaert 4

Reizen jullie alleen voor de Paralympics af of kan je eerder al naar Rio om er ook de olympische triatlon bij te wonen?

We reizen enkel af voor de Paralympics en zullen aanwezig van 7 tot en met 12 september maar ik tracht wel enkele dagen vroeger te kunnen afreizen om de openingsceremonie zeker te kunnen bijwonen. Ik heb al wel het geluk gehad reeds in Rio te mogen aantreden tijdens de Military Peace Games 2011. België werd toen derde in het Landenklassement.

Hoe anders is het om op internationaal niveau TO te zijn in vergelijking met in ons land?

Internationale wedstrijden worden geleid door een team van officials, soms wel tot 80 officials bij EK’s of Grand Finals, dus geen of moeilijke vergelijking mogelijk met België. Iedereen krijgt zijn specifieke taak voor de ganse duur van het evenement. Elke inbreuk door een atleet wordt onmiddellijk opgemerkt, maar dient gestaafd te worden door foto of video want coaches of begeleiders komen wel even verhaal halen wanneer hun atleet een penaltystraf krijgt. Bij ons daarentegen hebben meestal de supporters alles goed gezien vanop afstand 🙂

Dirk Bogaert 3

Wat maakt dat je het zo graag doet? En is zo’n olympiade dan de ultieme beloning?

Je moet een beetje (?) gek en enorm gemotiveerd (bezeten) zijn om official te worden. Voor de vergoeding moet je het zeker niet doen want alvorens internationaal official te worden heb je al enige investeringen moeten doen, en niet enkel financieel maar ook enorm veel tijd in je hobby gestoken hebben. Ik ben momenteel ITU Level 3 official, d.w.z. het hoogste internationale niveau. Vooraleer je zover bent heb je al minstens 8 jaar internationale ervaring en heb je aan de nodige vereisten voldaan . Voor de level 3 cursus ( 3 dagen theorie + gepeperd examen, meer uitleg kan bij mij gevraagd worden voor de geïnteresseerden) word je uitgenodigd door ITU Sports Department, deze cursus wordt slechts eenmaal per jaar georganiseerd. Dus ja, een selectie voor de Olympische spelen is dus een beloning voor jarenlange inzet.