Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Seizoensopener van levensbelang voor OS
Nieuws

Seizoensopener van levensbelang voor OS

Simon Claire Marten Katrien Abu Dhabi
Onderweg naar Abu Dhabi: Simon, Claire, Marten en Katrien

Met vier atleten (2 mannen en 2 vrouwen) naar de Olympische Spelen van Rio, dat was de grote hoop van de BTDF vorig jaar. Maar sport is bikkelhard. Dat mochten Simon De Cuyper, Marten Van Riel, Christophe De Keyser en Claire Michel ondervinden. Hun kansen werden door pech enorm gereduceerd. Maar sport is eerlijk. Het is enkel Jelle Geens die met zijn 31ste plaats op de olympic qualifier ranking, bijna zeker is van selectie. Ook Katrien Verstuyft bezit momenteel een startplaats. Ze staat echter wel pas 48ste op de ranking, wat maakt dat ze dit seizoen nog hard zal moeten knokken voor behoud. Maar sport doet hopen. Het wordt een moeilijke opgave voor Simon, Marten en Claire. Gelukkig voor hen is het niet onmogelijk. Daarenboven hebben ze allen reeds laten zien dat ze het hoge niveau wel degelijk aan kunnen. Er zal wel gescoord moeten worden nu zaterdag, op de openingsmanche van de WTS series in Abu Dhabi. In tegenstelling tot de vorige editie zullen de atleten racen over een standaard afstand en niet over de sprint afstand zoals vorig jaar, toen Abu Dhabi ook fungeerde  als seizoenopener voor de World Triathlon Series.

Zaterdag 5 Maart om 10 u Belgische tijd zal Marten Van Riel beginnen aan wat de wedstrijd van zijn leven moet worden. Voor Simon De Cuyper is het nog steeds bang afwachten of hij een kans zal krijgen. Simon staat momenteel als eerste op de wachtlijst en moet dus hopen op een last minute afzegging van een atleet. Gemakkelijk zal het niet zijn om op deze openingswedstrijd hoge ogen te gooien. Met zes atleten uit de top 10 van vorig jaar present kunnen we stellen dat de meeste atleten de seizoenstart niet willen missen. Het is vooral uitkijken naar wat Mario Mola, een trainingsmakker van Marten, kan. De Spanjaard is de winnaar van vorig jaar. Hij staat gekend om zijn uitzonderlijke loopcapaciteiten en heeft momenteel de snelste looptijd ooit, op een 5km in ITU, op zijn naam staan. Mola zal wel moeten afrekenen met die andere snelle loper Richard Murray. De snelle zwemmers, zoals Igor Polyanski en Henri Schoeman gaan zeker en vast niet willen gokken op een loopnummer en zullen hard van start gaan.

Marten op trainingskamp in Spanje (foto: Tommy Zaferes)
Marten op trainingskamp in Spanje (foto: Tommy Zaferes)

Het is ook dit scenario waarop Marten moet hopen. Marten bewees reeds in het verleden dat hij met de besten mee kan in het water en op de fiets. In het lopen moest hij historisch gezien steeds wat toegeven op de allerbesten, maar hij heeft deze winter hard getraind onder het toeziend oog van topcoach Joel Filliol. Binnen Spanje zitten ze met een luxe probleem, iedereen kent Javier Gomez (gaat niet van start) en Mario Mola. Maar ook Vincente Hernandez en Fernando Alarza zijn bijna altijd in de top 10 terug te vinden. Hoe verhouden deze mannen zich tegenover elkaar met het zicht op de spelen? Een land kan namelijk maximum 3 atleten naar de OS sturen. De startlijst is gevuld met sterke namen, toch vermelden we nog graag Ryan Baylie, de Mexicaan Crisanto Grajales, Joao Pereira en de tweede van de Olympische Spelen in Athene Sven Riederer.

Om 13 u Belgische tijd is het de beurt aan de vrouwen. Claire Michel en Katrien Verstuyft zullen dan eindelijk hun harde werk van deze winter kunnen laten zien. Onze dames zijn niet de beste zwemmsters en zullen elkaar dus moeten vinden op de fiets. Mits een goede samenwerking is het misschien wel mogelijk om weer eens de aansluiting vanvoor te kunnen maken.

Claire Michel stage
Ook Claire Michel heeft er een goede stage opzitten

De race zal in ieder geval erg open zijn in afwezigheid van wereldkampioene Gwen Jorgensen. Jorgensen domineert al twee jaar de WTS bij de vrouwen. Het is dus aan Jorgensens landgenoten Sarah True en Katie Zaferes om het mooie weer te maken. Stiekem kijken we toch ook uit naar de sympathieke Nederlandse Rachel Klamer. Zij bewees vorig jaar dat ze wereldtop is en we zijn benieuwd of ze weer stappen vooruit heeft gezet. Je kan haar Road to Ria overigens exclusief volgen op onze zustersite 3athlon.nl. Verder zijn we ook erg benieuwd naar de youngsters Laura Lindemann en Audrey Merle.

Wij zullen alvast voor ons computerscherm te vinden zijn zaterdag. Voor maar € 19,99 kan je op Triathlonlive.tv een all access pass aankopen waarmee je alle WTS-races live kan volgen. We raden u dit zeker aan om te doen want dit is sport, een heel mooie sport en toch ook een beetje onze sport. En anders kan je zondagnamiddag tussen 14 en 15 u. afstemmen op BBC die een ruime samenvatting brengen van Abu Dhabi.