Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belangrijke punten voor Rio in Abu Dhabi
Nieuws

Belangrijke punten voor Rio in Abu Dhabi

Abu Dhabi 2016 1 Janos M Schmidt
De kopgroep bij de mannen in Abu Dhabi (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

De eerste World Triathlon Series wedstrijd in Abu Dhabi leverde België bij de mannen een pak punten op voor de olympic ranking, dankzij een uitstekende Marten Van Riel. Onze dames hadden allebei last van hun gezondheid, misten de aansluiting bij de grote fietsgroep, maar knokten op karakter door, met het vizier al op Australië. Vooraan kregen we zowel bij de mannen als bij de vrouwen een interessante strijd, met Mola en Stimpson als winnaar.

Mario Mola wint in Abu Dhabi (foto: ITU/Janos M. Schmidt)
Mario Mola wint in Abu Dhabi (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

Mario Mola kreeg tijdens het fietsonderdeel te horen dat hij in de 10 km lopen een 15″ penalty zou moeten uitzitten nadat hij in de eerste wissel niet al zijn materiaal in de box had opgeborgen. Ondanks de ontsnappingspoging van Alessandro Fabian kregen we in T2 een grote groep, met daarbij Marten Van Riel. In het lopen vormden zich twee kopgroepjes. Marten nestelde zich in een grote groep die streden om plaatsen 12 tot 25. Onze landgenoot zette een sterke 10 km neer en tussen een paar straffe lopers wist hij een 17de plaats te veroveren, een hoopvol resultaat om het seizoen mee te beginnen. Aan kop van de wedstrijd zat Mola na de tweede ronde zijn straf uit, waardoor Richard Murray de leiding overnam. Maar de snelle Spanjaard had de juiste tactische keuze gemaakt en liep alsnog naar de zege, voor Murray en de Portugees Joao Silva.

“Niet stilvallen in de hitte”

Marten Van Riel Abu Dhabi 2016 1 Janos M Schmidt
Marten Van Riel in de kopgroep in Abu Dhabi (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

“Ik had geen superstart in het zwemmen,” vertelt Marten. “Maar ik kwam er na een tijdje toch door zodat ik rond de 20e plaats uit het water kon komen. Op de fiets is uiteindelijk alles samengekomen waardoor de plaatsen in het lopen verdeeld werden. De eerste 5 kilometer van het lopen gingen echt goed en daarna was het schade beperken en proberen om niet stil te vallen in de hitte. Uiteindelijk ben ik als 17e over de aankomst gekomen en heb ik mijn eerste belangrijke punten van het jaar gescoord. Ik ben echt superblij dat het harde werk van deze winter zich nu al in het lopen heeft laten zien. Ik kijk al uit naar de volgende races. Zondag vertrek ik al richting Australië voor de volgende races,” aldus Marten.

2016 Abu Dhabi uitslag M

Simon De Cuyper reisde mee af naar Abu Dhabi en stond als eerste reserve op de wachtlijst. Helaas voor hem waren er geen afzeggingen en kon hij dus niet van start gaan. Hij komt volgende week wel aan de start in de wereldbeker van Mooloolaba, samen met Jelle Geens en Marten Van Riel.

Verkoudheid en buikgriep nekken Claire en Katrien

Claire Michel en Katrien Verstuyft hadden allebei reikhalzend uitgekeken naar Abu Dhabi, maar in de laatste week voor de wedstrijd werden ze beiden ziek. Claire had last van een verkoudheid. “Dit is niet wat ik ervan verwacht had,” legt Claire uit. “Misschien heeft die aanhoudende verkoudheid meer impact gehad dan ik verwachtte. Ik kende een heel slechte dag. Nu is het tijd voor recovery om gezond terug aan de start te staan van de volgende wereldbeker, nu zaterdag 12 maart in Mooloolaba in Australië,” aldus Claire.

Claire en Katrien op kop van de achtervolgende groep (foto:ITU/Janos M. Schmidt)
Claire en Katrien op kop van de achtervolgende groep (foto:ITU/Janos M. Schmidt)

Katrien zat nog met de naweeën van een buikgriep. “De kop is eraf: vandaag werd ik 45e in de WTS van Abu Dhabi,” vertelt ze. “Een resultaat waar ik niet tevreden mee ben, maar achter elke ITU-wedstrijd zit een verhaal van seconden. En dan zie ik toch een aantal positieve punten, die ik hoop te kunnen doortrekken. Minder dan een week geleden viel ik nog 3 kilo af door een virus of voedselvergiftiging. De 1e dagen in Abu Dhabi moest ik dus vooral terug op krachten komen. Dit was een kleine tegenslag in een wintervoorbereiding die voor de rest vrij goed was verlopen. Ik had me geen resultaatsdoel vooropgesteld, maar de focus lag op een aantal procesdoelen. Ik ben blij te zien dat deze in de juiste richting evolueren. Vooraf had mijn coach gezegd dat een slecht resultaat in Abu Dhabi geen drama was, maar dat ik de komende wedstrijden moet gebruiken om beter te worden. Ik had dus ook niet verwacht dat ik al op een niveau zou zitten om mee te dingen voor een top 20.

Hoe 45e worden met een niveau van top 20? Simpel, ik miste op 2″ de juiste groep en viel daardoor in een groep terug die 3′ verliest op de fiets. Dat is nu eenmaal de wet van de draftingwedstrijden. You win some, you lose some! Tijdens de afsluitende 10km en een onbereikbare top 40 zat het hoofd al ergens in de lucht richting Mooloolaba (AUS) waar ik volgende zaterdag mijn volgende wedstrijd betwist. Tijd voor een weekje herstel en misschien vallen die seconden volgende week wel in mijn voordeel uit.”

b

Jodie Stimpson (l) wint in Abu Dhabi (foto: ITU/Janos M. Schmidt)
Jodie Stimpson (l) wint in Abu Dhabi (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

De Belgische dames deden nog hun werk aan kop van de achtervolgende groep maar slaagden er niet in om tijd goed te maken tegen de overmacht van de kopgroep. Door de afwezigheid van wereldkampioene Gwen Jorgensen (die al in Australië zit in voorbereiding op Mooloolaba en er prompt de OTU-sprint triatlon van Wollongong won dit weekend) kregen we een open wedstrijd die enigszins verrassend werd gewonnen door Jodie Stimpson. De Britse haalde het in een spannende loopfinale van Ashleigh Gentle en Helen Jenkins. Katrien Verstuyft werd 46ste en Claire Michel 50ste.

2016 Abu Dhabi uitslag V