Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Run&Bike beslissend in Grand Raid
Sylvain Denis en Johan Goubau uitgeteld aan de streep (foto: Ludo-Grafica.nl)
Multisports

Run&Bike beslissend in Grand Raid

Sylvain Denis en Johan Goubau uitgeteld aan de streep (foto: Ludo-Grafica.nl)
Sylvain Denis en Johan Goubau uitgeteld aan de streep (foto: Ludo-Grafica.nl)

Door alles wat er vorige week gebeurde, zijn we wat later met ons verslag van de Grand Raid in Berismenil, maar we wilden u de superspannende strijd voor de zege niet onthouden.Berismenil is een deelgemeente van La Roche, in de Belgische Ardennen. En dat betekent dus flink wat hoogtemeters in een wedstrijd die liep over 4 km kayakken, 25 km mountainbiken, 6,5 km trailrunnen, opnieuw 14 km mountainbiken en dan nog 6 km run & bike. Maar ondanks het zware parcours werd de wedstrijd na 2u34 beslist in een millimeterspurt.

Sylvain Denis en Johan Goubau wonnen in de laatste rechte lijn na een foutje van Thibault Debusschere die samen met Yeray Luxem tweede werd. De Walen hebben iets meer ervaring in Run&Bike en hun tactische keuzes leverde hen de overwinning op. “Wij hebben veel gewisseld en zijn dichtbij elkaar gebleven. We verwonderden er ons al over dat de Vlamingen soms wel honderd meter afstand namen van elkaar en heel anders met de fietswissels omgingen. In de slotfase maakten we de juiste tactische keuze om op het goede moment te wisselen en de binnenbocht te nemen in de eindspurt. Het parcours was opnieuw bijzonder zwaar en dus doet het extra deugd hier te winnen,” aldus Sylvain en Johan.

Zelden zagen we zo’n spannende editie van de Grand Raid. Na het kajakken kwamen Vincent Dussart en Rémy Lallemand op kop, maar ze verloren flink wat terrein in het mountainbiken. Tijdens die proef stegen de Nederlanders Tjardo Visser en Jarrich Van Woersem boven zichzelf uit. Ze reden helaas twee keer lek in deze teamwedstrijd, de eerste keer toen ze op kop lagen met een mooie voorsprong, vlak na de technische afdaling van de Maboge. Het werden aan de wissel van mountainbiken naar lopen 14 minuten achterstand, maar op karakter knokten ze terug naar een mooie elfde plaats.

Bij de wissel van mountainbiken naar trailrunnen zaten vijf duo’s elkaar op de hielen: brandweermannen Bart Aernouts (de ex-cyclocrosser, niet de triatleet) en Bart Van Looveren, die met ruime voorsprong het Ansul-klassement bij de brandweerlui zouden winnen, Luxem/Debusschere, mountainbikers Kris Henderieckx en Arne Heirbaut, de jonge garde Robin ‘Bientje’ Schuermans en Donavan Leyn en de latere winnaars Denis/Goubau.

Karen Steurs Grand Raid

De kopposities wisselden nog een paar keer, maar na de tweede keer mountainbiken was het duidelijk dat het in de Run&Bike beslist zou worden tussen Denis/Goubau, Luxem/Debusschere en Aernouts/Van Looveren. Die moesten in de slotkilometers afhaken en werden derde. Denis/Goubau zorgden voor de eerste Waalse zege ooit in de Grand Raid. Bij de vrouwen wonnen Kristien Nelen en Karen Steurs met overmacht.

Bientje en Dona werden nog knap vierde. “Zonder mij was het zeker een podiumplaats geweest, want Bientje had een superdag,” verklaarde een uitgeputte Leyn nadien. Ook hun kompanen Carl ‘Carfl’ Salomez en Carl ‘Ballenman’ Meersman deden het meer dan behoorlijk. Mooi om zien was ook de wedstrijd in de wedstrijd tussen Bientje/Dona en de ervaren Hellevegen Tom Van De Keere en Simon Van Roy. De Sikke en Tom wilden er alles aan doen om Schuermans/Leyn te kloppen, maar gaven achteraf ruiterlijk toe dat de youngsters beter waren. Ook een opvallende Hel van Kasterlee veteraan was van de partij. Ex-wielerprof en coach van de damesploeg Ludwig Willems, dit jaar aan zijn 15de Hel toe, finishte samen met de kine van het Belgische dameswielrennen, Christophe Huybrigs op een mooie 17de plaats. “Dit is nog heel wat anders dan mountainbiken in Kasterlee,” lachte Ludwig achteraf.

Op de korte afstand wonnen Toby Wolfs en Sven Nijs. Topfavorieten Hans en Henk Omey, daags voordien ook al tweede op de Team Trail, lagen in een perfecte stelling om de zege te grijpen, maar een afgebroken versnellingsapparaat gooide na 10 km roet in het eten. Ze zetten, afwisselend lopend en fietsend, wel door en werden nog vierde.

 Grand Raid 2016

Meer foto’s van Ludo-Grafica vind je hier.