Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Van Riel pakte beste resultaat ooit
Marten Van Riel met alweer een sterk loopnummer in Gold Coast (foto:ITU/Delly Carr)
Nieuws

Van Riel pakte beste resultaat ooit

Marten Van Riel met alweer een sterk loopnummer in Gold Coast (foto:ITU/Delly Carr)
Marten Van Riel met alweer een sterk loopnummer in Gold Coast (foto:ITU/Delly Carr)

De World Triathlon Series zijn zowat de Champion’s League en de Grand Slam van de triatlonsport. Na Jelle Geens vorig jaar in de Grand Final in Chicago hebben we met Marten Van Riel in Gold Coast een tweede Belg die een top-8 realiseert op het allerhoogste niveau

Na een 12de plaats in Mooloolaba en een 5de plaats in New Plymouth vorige week heeft Marten Van Riel de goede lijn doorgetrokken. In de Australische WTS-manche van Gold Coast had de poulain van Marc Herremans een superdag. De harde trainingen bij nieuwe coach Joel Filliol in de winter werpen hun vruchten af. Marten speelde een actieve rol tijdens de 40 km fietsen.

Marten Van Riel bike Gold Coast

Toen Alistair Brownlee in de aanval ging, trok Van Riel samen met Richard Varga in de tegenaanval. Hun breakaway duurde echter niet lang. Marten bleef attent voorin, wisselde goed en nadien volgde een indrukwekkende 10 km lopen. Daarin streed hij de hele tijd mee voor de zesde plaats.

In de slotfase liep hij naar plaats 8, meteen zijn beste resultaat ooit in de WTS én een pak punten voor de olympic ranking. De deur naar Rio staat op meer dan een kier nu. Ook Jelle Geens staat er in de olympic ranking nog steeds goed voor. Zijn conditie gaat in stijgende lijn. Nadat hij een minuut verloor in het zwemmen kwam hij in de derde groep terecht. Hij begon te lopen op ruime achterstand van de koplopers maar kwam nog mooi terug naar een 34ste plaats.

Nog niet in supervorm

“Vandaag in Gold Coast toch al iets beter dan de voorbije 2 races,” reageerde Jelle. “Mijn zwemmen is op dit moment gewoon net niet goed genoeg om goede resultaten te halen. Het plan was ook om goed te zijn eind mei (voor het EK) en uiteraard in Rio. Daardoor ben ik nu ook nog niet in supervorm. Natuurlijk hadden we gedacht dat ik net dat tikkeltje harder zou zwemmen waardoor ik in de voorbije 3 races net wel zou mee geweest zijn en ik wel meer in de races zou zitten. Alleszins ben ik er van overtuigd dat mijn zwemmen zeker in orde komt tegen de belangrijke races,” aldus Snelle Jelle.

Mario Mola won na een spannende strijd met Johnny Brownlee. Die kreeg in de laatste kilometer last van de hitte en zwalpte alsnog als derde over de streep. Fernando Alarza pakte zo onverwacht maar meer dan verdiend een tweede plaats, die hem heel dicht bij Rio brengt, waardoor Spanje met Gomez, Mola en Alarza een bijzonder gevaarlijk collectief zal vormen op de OS.

Richard Murray, één van de topfavorieten voor Rio en vorige week nog winnaar in New Plymouth, kwam in de beginfase van het fietsonderdeel zwaar ten val. Er wordt gevreesd voor een sleutelbeenbreuk voor de Zuid-Afrikaan. Zijn Nederlandse vriendin Rachel Klamer, die een schitterende vijfde plaats pakte bij de dames, liet het volgende weten: “Super race, boven mijn verwachting. Later uitgebreide update, maar nu eerst plannen maken om Richard zo snel mogelijk behandeld of thuis te krijgen na zijn valpartij, met zeer waarschijnlijk een gebroken sleutelbeen.”

Gold COast M 2016

Verloren in het zwemmen

Helen Jenkins Gold Coast

Voor Claire Michel en Katrien Verstuyft liep het wat minder. Onze landgenotes verloren opnieuw te veel tijd in het zwemonderdeel en kwamen in een derde groep terecht. Claire had nog een snelle loopproef in de benen en kwam nog terug naar de 37ste plaats. Katrien moest het stellen met een 42ste plaats

De vrouwenrace bracht een hoop spektakel. Op het bijzonder technische parcours, met per ronde 16 (!) scherpe bochten, zagen we een aantal mooie aanvallen. Uiteindelijk was de breakaway van Flora Duffy, Andrea Hewitt en Helen Jenkins succesvol. Ze slaagden erin om een gat van anderhalve minuut te slaan.

Jenkins begon meteen sterk te lopen en ze werd verder niet meer bedreigd. Haar vorige WTS zege was in San Diego 2012. Achter Jenkins gingen Duffy en Hewitt de strijd aan met een nog sterk terugkerende Gwen Jorgensen. De wereldkampioene kreeg de twee te pakken in de slotfase en in een spannende spurt pakte Jorgensen het zilver voor een alweer sterke Andrea Hewitt. Flora Duffy, vandaag de meest aanvalslustige op de fiets, werd vierde.

Gold Coast V 2016