Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
David Smitz beste Belg in Zuid-Afrika
Nieuws

David Smitz beste Belg in Zuid-Afrika

Sam Gyde Port Elizabeth 2016
Sam Gydé ziet af op de fiets in de IM Zuid-Afrika

Op de Ironman Zuid-Afrika was het dit jaar speuren naar Belgen. Waar onze landgenoten vroeger bij de pro’s mooie successen haalden, was het nu alleen Thomas De Schutter die voor het eerst in de pro-categorie van start ging. Ondanks de afwezigheid van de Belgische toppers kregen we een spectaculaire wedstrijd, met wisselende leidersposities, in elkaar stortende triatleten en een door een helikopter weggeblazen Jodie Swallow.

Het beste Belgische resultaat kwam op naam van David Smitz. Hij liep na 9u38’04 binnen en werd 53ste, goed voor een mooie zevende plaats in de M40 age group. Onze landgenoot, sinds vorig jaar voor zijn job verhuisd naar het Nederlandse Oosterhout waar hij de Nederlandse tak van de Ironmanagers opzette, had een perfecte dag in Port Elisabeth. Na een sterke zwemproef van 1u03’27 bleef hij op de fiets onder de vijf uur (met een gemiddelde van boven de 36 km/u!) en rukte hij op naar een zesde plaats in zijn age group. Met een marathon van 3u27 werd hij zevende in zijn nieuwe age group en dat was voldoende voor kwalificatie voor Hawaii. Onze vroegere trainingspartner op de 3athlon.be stage in Fuerteventura een paar jaar geleden, pakte zijn slot voor Kona. We zullen hem daar dus opnieuw tegenkomen dit jaar 🙂

Een stralende David Smitz met zijn Kona-medaille
Een stralende David Smitz met zijn Kona-medaille

“De ironman van Zuid-Afrika is een echte aanrader zowel voor deelnemers als voor supporters,” vertelde David ons. “Heel ruim opgezet en heel veel ambiance. Samen met Stefaan Vervisch, Mario Delamarre en Rik Hak van de Ironmanagers Nederland stonden we aan de start van deze Ironman. De rolling start is een verademing ten opzichte van de klassieke massale start maar minder spectaculair voor de toeschouwers die dit kunnen volgen vanop de pier in Port Elizabeth. Door de hoge golfslag was de oriëntatie wat moeilijker, de tijden waren ook wat langer hierdoor. De wind was buiten verwachting niet echt van de partij maar de warmte gooide wat roet in het eten, zeker op een ‘epic’ fietsparcours dat je goed moet indelen. De vermogenstrainingen hebben hun vruchten afgeworpen waardoor ik met goede benen de marathon kon starten. De super bevoorrading, koeling en sfeer langs het loopparcours brachten mij tot aan de finish met een glimlach tot achter mijn oren omdat ik quasi zeker was van de kwalificatie voor Kona. De dag daarop werd dit bevestigd! Nu nog genieten van het schitterende Zuid Afrika,” aldus een blije David.

Zieke Sam Gydé geeft op

Thomas De Schutter had veel meer verwacht van de Ironman Zuid-Afrika. In 2014 kwalificeerde hij zich er voor Hawaii en dit jaar wou hij het als pro proberen. Hij kwam na het zwemmen helemaal alleen te zitten en had een zware dag. “Dit is niet wat ik ervan verwacht had,” reageerde Thomas. “Maar ik ben blij dat ik de wedstrijd uitgedaan heb.” Thomas had 9u47 nodig en werd 69ste, goed voor een 27ste plaats in het sterk bezette profveld.

Ook voor Sam Gydé werd het allesbehalve een leuke dag. Hij gaf na het fietsonderdeel op. “Ik ben op de ochtend van de wedstrijd wakker geworden met maag- en darmproblemen. Ik heb toch geprobeerd om te racen, maar voelde me duizelig en leeg aan het einde van het fietsen. En dus werd het mijn allereerste DNF ooit.” Samen met zijn partner Cai Lesaffer neemt hij nog even vakantie in Zuid-Afrika waarna het koppel later dit seizoen in Klagenfurt een nieuwe poging tot kwalificatie voor Hawaii doet. Cai streed zelf ook mee in Zuid-Afrika (al kwamen we daar wel veel te laat achter). In 12u12’46 werd ze 73ste bij de vrouwen en dat leverde haar net geen podiumplaats op. Ze werd vierde bij de F50.

Pierre Beaufort was de tweede snelste Belg in Port Elizabeth. De Waalse triatleet kwam na 9u39’55 als 57ste binnen en pakte net als David Smitz een zevende plaats in zijn age group (M35).

Letterlijk weggeblazen

Ben Hoffman won de race na een zware inzinking van Bas Diederen. Die leek minstens op weg naar het podium maar kreeg opnieuw te maken met maagproblemen na 15 km lopen. Op karakter ging hij wel door tot aan de finish. De Finse Kaisa Lehtonen liet al een paar straffe dingen zien vorig seizoen en pakte nu in 9u06’50 haar eerste Ironman zege. In het fietsen lag Jodie Swallow met meer dan zes minuten voorsprong op titelkoers nadat ze in het zwemmen al stevig had uitgehaald. Ze werd echter letterlijk weggeblazen door een te laag vliegende helikopter, kwam ten val en gaf op.