Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Maris wint memorabele wedstrijd in Douai
Duathlon

Maris wint memorabele wedstrijd in Douai

Hans Vanden Buverie Koen Maris Douai Carine Jansseune
Van den Buverie en Maris in Douai (Foto: Carine Jansseune)

Niet alleen Luik-Bastenaken-Luik kreeg met slecht weer te maken, ook in het Franse Douai speelden het weer een hoofdrol, maar gelukkig speelden daar de Belgen ook een hoofdrol. Hans Van den Buverie maakte een mooi verslag van de wedstrijd waarin hij als derde naast winnaar Koen Maris mee op het podium mocht.

“Met Koen Maris, Diego Van Looy en de winnaar van vorig jaar Antoine Vaillant aan de start kon het wel eens een spannende strijd worden. De weersomstandigheden waren verre van ideaal: nat, koud, wind. We hadden al een aantal atleten van de sprintafstand (waar Jesse Vanieuwenhuyse trouwens 2de werd) volledig verkleumd zien binnenkomen, dus dat zou wel eens een bepalende rol kunnen spelen. Toch maar nog extra truitje en handschoenen klaarleggen in de wissel.

Tijdens de eerste run (10 km – 2 ronden) gingen Maris en Van Looy er meteen vandoor, niemand die kon aanpikken. Daarachter vormde zich een groepje van een man of 8 met ondermeer Vaillant en ikzelf. Tijdens de 2de ronde viel dat groepje wat uit elkaar. Maris en Van Looy wisselden samen, op ruime achterstand (ik schat een 2-tal minuten) volgde Vaillant. Ikzelf wisselde nog eens een 20-tal seconden later als 7de.

Diego Van Looy Douai Carine Jansseune
Diego Van Looy en Koen Maris op kop in Douai (foto: Carine Jansseune)

Tijdens het fietsen (76km – 2 ronden) was het echt berekoud, al vrij snel viel de regen en hagel met bakken uit de lucht. Tal van ronde punten, olievlekken… zorgden ervoor dat het opletten was geblazen en je eigenlijk nergens echt goed tempo kon maken en doorrijden. Aan het keerpunt van de eerste ronde waren Maris en Van Looy nog altijd samen, maar Vaillant was al genaderd tot op een 40-tal seconden. Ikzelf volgde in 5de positie op ongeveer 1’40”.

Volledig verkleumd en al klappertandend vatten we de 2de fietsronde aan, gelukkig werd het toen even iets droger: Vaillant was opgeschoven naar de leiding gevolgd door Maris die Van Looy achter zich had gelaten. Ikzelf was opgeschoven naar de 4de plaats. Van Looy had blijkbaar niet zijn beste dag en werd bevangen door de kou, hij zou na het fietsen opgeven. Ik kon hem daardoor al vrij vroeg in de 2de ronde bijhalen en tegen het einde van de 2de ronde kwam ik ook bij Maris.

Podium in Douai (foto: Carine Jansseune)
Podium in Douai (foto: Carine Jansseune)

Vaillant dus als eerste in de wissel na het fietsen, op ongeveer 1’10” gevolgd door ikzelf en Maris. Ik wisselde iets sneller en kon als 2de beginnen lopen aan de laatste 10km. Die eerste km’s maakte ik wat tijd goed op Vaillant, maar na 3km kwam Maris me voorbijgelopen. Begin van de 2de rond kwam Maris aan kop, Vaillant 2de en ik bleef steken op een 25-tal seconden op plek 3. Maris kon nog een dikke minuut uitlopen en won overtuigend. Vaillant werd 2de en ikzelf 3de. Daarachter gaapte de leegte, nummer 4 kwam pas 7′ later over de streep. Ploegmaat Benjamin Verlet deed een verstandige wedstrijd en kon gans de tijd opschuiven naar een 8ste plaats en werd daarmee 3de Belg. Memorabel wedstrijdje…,” aldus Hans.

Ex-wereldkampioen Koen Maris won in 3u13’12. Hans Van den Buverie werd in 3u14’42 derde. Zijn ploeggenoot Benjamin Verlet pakte een mooie 8ste plaats en ook ETZ-voorzitter Diederik Derijcke behaalde een knap resultaat. Hij werd 12de.

DuathlonDouai2016_L.pdf