Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Oranje boven of feest in Leuven?
Nieuws

Oranje boven of feest in Leuven?

Triathlon Bilzen 111 on Vimeo

Met de 111 van Bilzen staat zondag de tweede manche van de UrbanTriSports 3Series op het programma. De Belg Pieter Heemeryck verdedigt er zijn leidersplaats in de ranking, maar krijgt in Limburg flink wat tegenstand. Enerzijds is er het Nederlandse legioen, aangevoerd door Bas Diederen, en anderzijds is er zijn streekgenoot Seppe Odeyn. Wat wordt het zondag? Oranje boven of feest in Leuven? En hebben de vrouwen aan 33 minuten voldoende om de 1.000 euro bonus voor de Battle of the Sexes te winnen?

Ook bij de vrouwen mogen we een ouderwetse Holland-België verwachten. Danne Boterenbrood mag dan tegenwoordig haar elite triatlonniveau teruggeschroefd hebben, ze blijft een rastalent. Dat bewees ze vorig weekend nog door met SMO-Specialized de Belgische titel per ploeg te pakken in Doornik. En met Sarissa De Vries, de runner up van de Ironman Maastricht, treffen we iemand die het Limburgse fietsparcours absoluut moet liggen, zeker als ze na 1 km zwemmen, 100 km in de beugels mag gaan liggen.

Xenia Luxem Bilzen

Zij nemen het op tegen Xenia Luxem, de winnares van vorig jaar, en Stefanie Adam, nog altijd wereldberoemd om de snelste fietstijden in Hawaii en op zo’n 111 dus een absolute topfavoriete. En wij kijken ook uit naar Ines Van Troyen, de wederhelft van Simon De Cuyper. Misschien dat Ines zich sportief kan revancheren voor de ontgoocheling en irritatie ten huize De Cuyper door zijn onverwachte niet-selectie voor het EK in Lissabon. Naast de topfavorietes wordt het ook uitkeken naar outsiders Geke Venema, Claudia Striekwold en Ilona Eversdijk voor Nederland en Gina De Boeck en Sofie Van Rompaey bij de Belgen.

De mannen starten 33 minuten na de vrouwen en krijgen naast de strijd om de overwinning de extra uitdaging om dat verschil op het zo goed als vlakke parcours uit te, euhmmm…, vlakken 🙂 Met Bas Diederen staat er een Ironman champion aan de start. Bilzen zelf en een groot deel van het fietsparcours van zondag bevinden zich overigens op het 180 km lange traject van 31 juli… We zijn er nu al van overtuigd dat Bas, én zijn Team4Talent ploegmaat Martijn Dekker, er geen trainingstochtje van zal maken. Ook Edo Van der Meer rekenen we bij de kanshebbers, al dan niet gesterkt door revanche gevoelens na de onwaarschijnlijke ontknoping op het BK ploegen in Doornik vorige week.

Bij de Belgen is Pieter Heemeryck de topfavoriet. De winnaar van de eerste manche van de UrbanTriSports 3Series in Herderen had een mindere dag in de 70.3 van Aix-en-Provence, maar is blij dat hij voor het eerst zijn Orca Predator in competitie mag aantrekken. En laat zijn grootste tegenstander nu net de vertegenwoordiger van Orca (de wetsuits zijn overigens verkrijgbaar bij 3athlon.be partner Vedette Sport in Lier) zijn. Seppe Odeyn hoopt in Bilzen niet te veel tijd te verliezen in het zwemmen. Hij komt er vooral om kilometers te vreten richting Ironman van Nice. “Maar de mannen van Leuven hebben beloofd er een pittige wedstrijd van te maken en dus kan ik niet achterblijven,” vertelde de vice-Europese kampioen Powerman duatlon ons vorige maandag nog tijdens het ontbijt in Kopenhagen.

Stenn Goetstouwers Bilzen 2

Andere favorieten zijn titelverdediger Stenn Goetstouwers, die na Aix ook wat goed te maken heeft, Kjel De Hertog, Jerome Philippe (vorige zondag nog 4de op het EK Powerman), Hannes Cool, Francois Humblet en David De Grooff. En wat te denken van de tientallen outsiders zoals Sylvain Denis, Jelle Duym, Adam Lambrechts, Francois Reding, Raphael Amato, Vincent Van De Walle en Tom Van De Keere? En dan laten we nog na om een pak andere hoofdrolspelers te vernoemen. Eén ding staat vast: wie zondag in de top-20 finisht, hoort absoluut tot de sterkere atleten in het niet-stayer werk.

De wedstrijd is met 500 deelnemers volledig uitverkocht. De start van het zwemmen (watertemperatuur bedroeg deze week 18°) is aan het Jaagpad ter hoogte van de Vossekuilstraat in Bilzen. Daar vinden ook alle passages en de wissels plaats. De aankomst is ter hoogte van de sporthal van Bilzen. De dames starten om 13 u. De heren om 13u33 en de heren veteranen om 13u43. De wedstrijd is via updates live te volgen via deze link.