Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgen imponeren in triatlon Alpe d’Huez
Nieuws

Belgen imponeren in triatlon Alpe d’Huez

De long distance triatlon van Alpe d’Huez kreeg donderdag een stevig Belgisch tintje. Timothy Van Houtem en Sven Van Luyck meldden zich bij de voet van de slotklim naar Alpe d’Huez op de voorposten van een sterk deelnemersveld. Ze kregen in bocht 18 het gezelschap van James Cunnama. De Zuid-Afrikaanse Ironmanprof wisselde samen met de twee Belgen. In de vrouwenwedstrijd was Stefanie Adam in goeie doen.

Stefanie Adam kwam als tweede uit het water na 2,2 km zwemmen. Ze volgde na 33’41 op korte afstand van de Zwitserse Nino Derron. Topfavoriete Lucy Gossage volgde een paar seconden verderop. Stefanie zocht op het zware parcours haar eigen klimritme. Op de col du Grand Serre volgde ze als zesde op 10′ van het leidersduo Jeanne Collonge en Lucy Gossage. Stefanie klom redelijk vlot op Alpe d’Huez zelf en kwam als vierde boven. Dat was wel op ruim 28′ van leidster Collonge. Die nam bovenop de Alpencol een voorsprong van 6 minuten op Gossage. Collonge liep sterk en pakte in 6u33’32 de overwinning. Lucy Gossage werd na 6u37’31 tweede. Stefanie Adam finishte als zevende in 7u17’24.

Bij de mannen moesten de Belgen in het eerste onderdeel flink wat tijd toestaan. Timothy Van Houtem beperkte de schade nog enigszins. Hij verloor 5’30 in het zwemmen. Sven Van Luyck moest 8’08 toegeven en Seppe Odeyn volgde pas op 12′ van de leiders. Odeyn slaagde er, in tegenstelling tot de duatlon dinsdag, dit keer niet in om helemaal naar voor op te rukken. Sven en Timo daarentegen deelden hun wedstrijd perfect in. Sven startte overigens opnieuw met “Van Luyck Man” op zijn rugnummer, een inside joke sinds vorig jaar toen de organisatie niet besefte dat Sven bij de categorieën hommes “Man” had ingevuld. En dus gaat hij op Alpe d’Huez door het leven als Sven Van Luyck Man, in elke uitslag, tussentiming en verslagen in de Franse media 🙂

Sportief viel hij ook op door samen met Timothy Van Houtem aan bocht 10 de leiding over te nemen van de wedstrijd. Acht bochten verder op Alpe d’Huez kregen ze het gezelschap van een bijzonder sterke Cunnama. Die beëindigde de 116 km fietsen in het gezelschap van onze twee landgenoten. De Zuid-Afrikaan had blijkbaar nog reserve op het al even lastige loopparcours van 21 km en liep anderhalve minuut weg van Van Houtem. Cunnama pakte een verdiende zege na een sterk nummer.

Straf nummer van Timo

Wij waren echter nog veel meer onder de indruk van de comeback van Timothy Van Houtem. Vorig jaar brak hij nog zijn sleutelbeen tijdens de afdaling in Bourg d’Oisans in de aanloop naar de triatlon van Alpe d’Huez. Na een lange revalidatie was hij begin dit jaar weer top, maar dan sloeg het noodlot opnieuw toe en moest hij alweer een paar maanden aan de kant toekijken. Om dan meteen in zijn eerste wedstrijd weer zo sterk uit te pakken, dat is een straf nummer. Ook Sven Van Luyck had van Alpe d’Huez zijn hoofddoel gemaakt. Nadat hij vorig jaar een podium en mogelijke winst zag verdwijnen door een op zijn minst discutabele jury-beslissing, stormde hij nu wel naar een knappe derde plaats.

James Cunnama won in 5u58’02. Timothy Van Houtem werd tweede in 6u00’07 en Sven Van Luyck was derde in 6u05’00. Seppe Odeyn viel net buiten de top 10. Hij kwam meer dan 26 minuten na Cunnama als 13de binnen in 6u24’56. Tijs Billemon werd 24ste in 6u37’44.

LD Alpe Huez 2016