Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
BK triatlon Eupen in slotkilometer beslist
Nieuws

BK triatlon Eupen in slotkilometer beslist

Alexandra Kenneth Eupen

Wat een kampioenschap in Eupen zondag! Er was enerzijds het sprookje van Pieter Heemeryck, na een breuk in het dijbeen in Brugge voor het eerst weer (vroeger dan verwacht) in competitie, helaas voor hem zonder happy end. Want twee kilometer voor de streep was daar Kenneth Vandendriessche die op indrukwekkende wijze zijn eerste Belgische triatlontitel veroverde. Alexandra Tondeur was de te verwachte kampioene bij de vrouwen.

Alexandra The Great kreeg nochtans stevige tegenstand zondag. Met haar kwalificatie voor het WK Ironman in Hawaii op zak, leek de atlete van Luc Van Lierde helemaal vrij van zorgen. Ze had een voorsprong van net geen halve minuut op Joke Coysman na de 1,9 km zwemmen, maar in de 90 km fietsen kwam Madam 19 terug. De twee gaven elkaar geen duimbreed toe en dus kwam het aan op een spannende halve marathon. Daarin bleek Tondeur toch de sterkste. Alexandra pakte de Belgische titel in 4u22’34. Een minuut en zestien seconden later was het zilver voor Coysman. De Nederlandse Marleen Honkoop werd derde. Charlene Ottevaere pakte het brons in het BK met een vierde plaats.

Bij de mannen leek Pieter Heemeryck op weg naar een stunt. “7 weken geleden dacht ik nog dat mijn seizoen er volledig opzat,” vertelde Pieter. “Na mijn valpartij in Brugge, met dubbele breuk in de heup, was al de motivatie weg. Na 10 dagen helemaal niets doen, kon ik terug wat “zwemmen” en fietsen zonder weerstand. Een dikke week later kon ik de krukken vaarwel zeggen en kon ik terug beginnen met leren wandelen. Zwemmen en fietsen kon ik lichtjes opdrijven en de revalidatie bij de Kine opstarten.

Na de vele uren bij kinesisten Maarten Thysen en Kjell De Hondt ging alles in versnelling en een dikke week geleden mocht ik de loopschoenen (een stuk sneller dan voorzien) weer aantrekken. 6, 7, 8 om woensdag dan eens 17 te lopen en te beslissen dat ik zou starten op het BK in Eupen. Velen verklaarden me zot, maar mentaal had ik deze wedstrijd nodig. Een tijdritfiets had ik al weken niet meer gezien, maar gelukkig kon ik broer Sander zijn fiets een weekje lenen.

De wedstrijd kort samengevat. Zwemmen ging niet super, maar kort na de kop uit het water. Fietsen eerst wat afgewacht om dan iedere ronde op de hellingen wat steviger door te rijden. Bergaf geen risico’s genomen, want een heup willen we geen tweede keer breken. Met een mooie voorsprong kunnen wisselen. 15 kilometer ging het goed om dan te moeten constateren dat ik volledig stilviel. De loopbenen van voor de breuk zijn (uiteraard logisch) niet meer aanwezig. Het was harken in plaats van comfortabel lopen zeker op dit zware parcours. 2 kilometer voor het einde kwam Kenneth Vandendriessche aansluiten om hem in de laatste kilometer toch te moeten laten gaan. Mentaal tikje want ik dacht eerlijk gezegd dat de buit binnen was, maar ik stond geparkeerd. Proficiat Kenneth en Tim Brydenbach met plek 1 en 3.

Tweede worden op een BK (3e maal dit jaar 😂) is nooit leuk maar, vandaag voelde het toch als een overwinning! De komende weken verwacht ik nog geen topresultaten maar vanaf eind september zou ik graag terug de conditie van voor Brugge te pakken krijgen! Hopelijk kan ik in het najaar dan toch nog enkele mooie resultaten neerzetten,” aldus Pieter. Die moest nog stevig doorlopen en hield slechts een paar seconden over op Brydenbach in de strijd om het zilver.

Maar Kenneth Vandendriessche, eerder dit seizoen nog Europees kampioen LD in duatlon, pakte dus zijn allereerste titel in triatlon. De West-Vlaming heeft veel progressie gemaakt. In het zwemmen moest hij slechts 3’55 toegeven op Willem Brems. In het fietsen rukte Kenneth op naar voor, maar vooral zijn halve marathon sprak tot de verbeelding. Met een tijd van 1u12’40 zette hij (op het niet eens zo makkelijke loopparcours van Eupen) overtuigend de snelste looptijd van allemaal neer. Hij haalde het in 3u52’50 en had nog 1’02 voorsprong op Heemeryck aan de streep. Brydenbach werd drie seconden later derde.

Alle medailles

Op bijna tien minuten van het podium werd Vincent Van De Walle, trainingsmaatje van Vandendriessche, knap vierde voor Bart Borghs. Oud-wielrenner Quentin Dalaiden, die nog altijd 23 moet worden, bevestigde opnieuw met een mooie zesde plaats en de nationale titel bij de beloften. Michael Gillain en Hans Verbist pakten de overige medailles bij de U23.

Bij de H40 is Paul Embrechts met de tiende plaats de nieuwe kampioen. Olivier Cardoen pakte zilver en het brons was voor Kris Vermeiren. Hugo Van Hamme verlengde zijn titel bij de H50. Jean-Michel Simar en Steven Gailliaert vervolledigden het podium. Michiel Jonker is de kampioen bij de H60. Hij haalde het voor Robert Leper en John Redwood.

Bij de vrouwen is Floor Martens kampioene bij de U23. Ze haalde het met ruim verschil van Estelle De Groote. Griet Schrijvers werd pas 3de bij de dames veteranen, maar met een Luxemburgse en een Nederlandse voor zich, mocht ze wel naar het podium voor een gouden medaille. Ingrid Vandenbussche pakte zilver en Els Loodts brons. Bij de F50 was de nationale titel voor Nancy Obreno. An Derweduwen werd tweede en Myriam Vanesse derde.

Uitslagen