Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Mooie resultaten in Norseman
Nieuws

Mooie resultaten in Norseman

Norseman klim1
Loodzware bergpas (foto: Inge Roelandt)

De Norseman staat op de bucket list van heel wat atleten. Hoewel er maar 280 mogen starten, geraakten vier Belgen door de loterij. Drie van hen deden het uitstekend in wat bekend staat als één van de meest extreme triatlons ter wereld. Dit jaar werd de wedstrijd nog extra zwaar gemaakt door de weersomstandigheden, met veel regen en wind en een gevoelstemperatuur van 4° Celsius tijdens het fietsonderdeel. Caroline Devos zette het beste resultaat neer door een tiende plaats te pakken. Diede Maes was de beste Belg bij de mannen, niet heel ver voor zijn ploegmaat Steven Hamerlinck, die onderstaand verslagje maakte.

Norseman 2016 Boot
De startferry (foto: Inge Roelandt)

“De titel “extreme triatlon” hebben ze alvast niet gestolen in de Norseman. Het zwemmen start om 5u ’s morgens in het koude water (14°c) van de Havanger Fjord. Na een sprong uit de Ferry vertrek je voor de 3.8km zwemmen. Na de sprong van de ferry was dadelijk duidelijk dat de temperatuur goed meeviel, maar dat het een zéér woelige zwem zou worden. Ondanks dat er door loterij, slechts 280 atleten starten, waren de eerste meters toch vooral een strijd voor een goede plaats. Eens de kant bereikt na het zwemmen een lange wissel om volledige fietskledij aan te doen voor het aangekondigde slechte weer even op het gletsjerplateau.

Norseman 2016 Lopen2
Steven Hamerlinck in de Norseman (foto: Inge Roelandt)

De 180 km fietsen met >3200hm werden voor 165 km gekenmerkt door regen, koude (3-10°c) en veel wind. De laatste km was gelukkig droog zodat de temperatuur voor het lopen aangenaam was. De eerste 25 km zijn licht glooien en relatief vlak, en dan begint het zware gedeelte; Van km 25 tot km 37,5 loop je een bergpas op met een gemiddelde helling van 8%. Als je bij de eerste 160 atleten boven komt, mag je door voor de laatste 5 loodzware km over een zwaar geaccidenteerd bergpad.

Norseman 2016 einde
Bij de eerste 175 mag je door (foto: Inge Roelandt)

Bij momenten is het klauteren en eigenlijk haal je hier enkel een stevig wandeltempo. Hier lopen is voor iedereen, op enkele pro’s na, uitgesloten. Ik bereikte de finish na ongeveer 12:30 in de 29ste plaats, Diede Maes (clubgenoot 12BO4) was 5 minuten sneller ondanks een platte band in het fietsen, en eindigde op de 23ste plaats. Caroline Devos behaalde de 10 de plaats bij de dames.”

Ook Diede zelf kroop in zijn pen:

Voorspellingen zagen er de hele week redelijk ok uit (lichte regen aan de start, +-12°, vanaf het lopen zeker droog). De avond voordien, net voor het slapengaan, toch nog even kijken naar yr.no: nieuwe voorspelling: hele dag bakken regen…24mm regen ’s middags op de berg… Kledijplan aanpassen dus… en al vloeken dat we van het mooie Noorse landschap wellicht niet al te veel zouden zien… Wekker om 2u, na slapeloze nacht… Fietswisselzone gereed zetten om 3u30 Ferry op om 4u. Even onder de tuin/brandslang op het dek om te acclimatiseren. En dan het magische moment wanneer de laadruimte opengaat.

De jump! Zwemmen richting startplaats. En dan: beginnersfout….nog even de zwembril willen proper wrijven… met vingers vol vaseline…. gevolgd door de hoorn van de ferry voor de start…
Meer dan wat schimmen van gele badmutsen in een halfdonkere fjord zag ik helaas niet doorheen mijn vettig vaselinebrilletje… Dat wordt alvast geen zwemtoptijd… Halverwege gelukkig iemand gevonden met een opvallend felblauw pak die, naar mijn normen, vrij recht kon zwemmen. Volgen dus, die smurfschim. Al werd dit steeds moeilijker door de opzettende golven. Uiteindelijk als 74ste uit het water na dik 01:20… geen zwemtoptijd dus… (al kwamen de eerste ook 10 min trager dan gewoonlijk uit het water, na ruim 1u, getij tegen + golven…)/ Wat geklooi om mij in regenkledij te hijsen op een natte trisuit en met koude handen…beenstukken, neopreen overschoenen, handschoenen, de hele shizzle … na 8!… aaargh… minuten uit de wissel, in +- 100ste positie.

Ik wist dus dat er wat werk voor de boeg was op de fiets maar voelde direct dat de vooropgestelde wattages met dit weer moeilijk haalbaar zouden zijn. Na 35km klimmen boven open het hoogplateau: 4°, potdikke mist, regen, wind… Ideaal voor mij om het verschil te maken :) Ik haalde verbazend snel en bij bosjes fietsers in en een 3000-tal hoogtemeters later zat ik in 17de positie. Dat begon er al heel mooi uit te zien… Laatste afdaling… km 165… Ze hadden het aangekondigd: zeer slechte baan. Voorzichtig en zeer geconcentreerd, maar toch: knal, platte band achteraan…
Bevroren vingers van de afdaling: snelspanner niet los te krijgen… met een tak proberen, hefboompje maken… een vaste snelspanner is sterker dan de gemiddelde Noorse tak, weet ik nu 🙂 Uiteindelijk toch losgekregen met bandenlifters… En dan moest ik nog aan de band beginnen…

Norseman 2016 Belgen
Feestje bij de Belgen (foto: Inge Roelandt)

Mijn repertoire vlaamse vloeken was intussen op en ik wou net aan de Noorse beginnen, toen ik mijn band er uiteindelijk op kreeg en dik 15 minuten later verder kon…. (gelukkig maar: ik ken maar twee Noorse woorden: Takk en Lax. En: “bedankt zalm!” komt niet echt over als vloek) Wat een 13de fietstijd moest worden, werd een 26ste fietstijd… De wissel in en als 38ste, vol adrenaline door de pech, beginnen aan de afsluitende marathon… Veel te snel; rond de 4’/km, maar ik was wat gefrustreerd, en de coach had gezegd dat ik mocht doorlopen, zolang ik onder hr 165 bleef 🙂 En Support Team Gunther had gezegd dat ik ze allemaal ging terugpakken. So I did 🙂

Eerste 25 “vlakke (bleek toch wat golvende)” kilometers aan gemiddeld 4’20/km en ik had inderdaad mijn 20 verloren plaatsen terug. Maar dan moest er helaas nog 17km omhoog gelopen worden (+-1400 hoogtemeters) en vooral de eerste 7km aan 10-12% gingen al iets minder vlot… Toch nog met een 12de looptijd aangekomen aan km 32, waar het gelukkig iets minder steil werd tot km 37,5. En dan het eigenlijke hoofddoel: door het poortje gelaten worden om te finishen op Gaustadtoppen. Nog 5 km wandelen, pogingen doen tot lopen, klauteren (Noren kunnen dat duidelijk beter… nog enkele plaatsen verloren…). Finishen als 23ste met als kers op de taart: beste Belgische tijd tot nu toe in de Norseman ! … en niet te veel meer denken waar ik zou geëindigd zijn zonder pech :-)”

Hein De Meyere was de vierde Belg. Hij haalde de cut-off niet om de laatste kilometers naar de Gaustadtoppen te mogen doen, maar was wel 29ste van de white t-shirts in 16u12’49.

2016 Norseman Results.pdf   File Shared from Box