Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
EK Xterra: goud en zilver bij age groupers
Multisports

EK Xterra: goud en zilver bij age groupers

Kris Coddens Xterra Germany 1

De Xterra van Duitsland was dit weekend het decor van het Europees kampioenschap cross-triatlon. Kris Coddens en Tim Van Daele startten allebei met ambities, maar het eindresultaat viel tegen. Van Daele viel uit na een lekke band. Coddens had een moeilijke mountainbikeproef, maar herpakte zich in het lopen. Kris blijft met een 12de plaats nog wel in de running voor de eindwinst in de Xterra European Tour. Bij de Age Groups kende België meer succes, met een verrassende Jan De Henau en een sterke Wouter Vander Mast.

Wouter Vander Mast won de M25 age group én zette de beste tijd overall neer. De Europese kampioen AG Xterra had met zijn prestatie een top-20 behaald bij de elites. Jan De Henau was voor de Belgen wellicht één van de meest opvallende deelnemers. Hij is geen echte crosstriatlon-specialist, maar knokte zich toch naar een onverwachte zilveren medaille bij de M30 én een kwalificatie voor het WK in Maui in oktober.

Tegenover de vreugde van Wouter en Jan stond de teleurstelling van Kris Coddens. Die schreef een uitgebreid verslag over Zittau:

“t Zijn drukke tijden: voor de derde wedstrijd in 3 weken reed ik de dag na het thuiskomen van Zweden samen met Lies en de kindjes naar Zittau in Oost-Duitsland. De wedstrijd was het EK van Xterra en dat was er aan te merken. Een grote organisatie met zowat alle toppers aan de start. Voor mij was het afwachten of de vorm al beter zou zijn na de vorige twee weken.

 Het zwemmen was hier naar gewoonte zonder wetsuit te doen. Omdat de race met de Duitse federatie samenwerkte waren ook speedsuits verboden. Ik zou dus vooral hard moeten zwemmen om me warm te houden.

Kris Coddens Xterra Germany 3

Ik plaatste me bij de start naast Ruzafa in de hoop hem zo lang mogelijk te volgen. Dat lukte zo’n 350m maar bij het keren raakte ik de aansluiting met de groep kwijt. Ik had geen voeten meer om te volgen maar wilde daar ook niet op wachten. In de 2de zwemronde kreeg ik het gezelschap van Kubicek waarmee ik ook in Polen uit het water kwam. Kort na me kwam ook Tim Van Daele uit het water. Op de snelste zwemmers lagen we zo’n 2,5 minuten achter en op de 2de groep een goede minuut.

Ik sprong samen met Kubicek op de fiets en mocht meteen goed diep gaan om te volgen. De benen leken te verzuren maar waren vooral ook afgekoeld in het zwemmen, dus ik bleef aanklampen. Zo’n 7km lukte dat, maar toen moest ik toch toegeven dat het niet meer aan de koude spieren lag en misschien te snel ging en besloot ik wat meer te temporiseren. We hadden ondertussen al een paar anderen ingehaald, maar Kubicek reed weg, en ik zocht m’n eigen tempo. Tot daar leek het goed te gaan maar stelselmatig zakten m’n wattages terwijl ik er even hard moest voor werken. Ik bleef hopen op een ommekeer, maar zakte steeds verder weg in het deelnemersveld. Ik vroeg me nog af waar Tim Van Daele bleef die net achter me begon te fietsen, maar die had met een lekke band de strijd moeten staken.

Mijn rug en linkerbeen werkten zoals vorige week weer tegen en ik moest ook nog 4 keer stoppen omdat m’n ketting van m’n voorblad viel, daar hadden blijkbaar meerderen last van. Het was niet gemakkelijk de moed erin te houden, maar het voordeel van offroad triatlon is dat je dan nog altijd de knop kan omdraaien op amuseren op de mooie parcoursen, schone natuur en toffe afdalingen. Ik bleef wel rijden voor wat ik nog waard was maar moet ergens rond de 20ste positie de wisselzone binnengereden zijn.

Misschien zou het lopen me beter vergaan dus ik probeerde er het beste van te maken en dat lukte behoorlijk. Het was een parcours dat me lag met veel snelle stukken, en ik zat er blijkbaar nog niet door. Ik bleef dan maar stevig tempo houden en kon uiteindelijk tot in de laatste kilometer plaatsen goedmaken om op de 12de plaats te finishen.

Kris Coddens Xterra Germany 2

Ruben Ruzafa (ESP) won dankzij z’n prestatie op de fiets de wedstrijd voor Sam Osborne (NZL) en Bardley Weiss (RSA). Brice Daubord (FRA) en Mauricio Mendez (MEX) werden 4 en 5 en hadden samen het lopen uitgevochten. Ze liepen daarmee zo’n 2 minuten sneller dan de rest. Klein lichtpuntje voor mij was dat ik nog een 3 de tijd liep, maar veel kocht ik daar natuurlijk niet mee. Vooral wat ontgoocheling dus, en eens goed bekijken wat we nog kunnen doen om binnen 2 weken de laatste manche van de European tour in Denemarken succesvol af te werken. Ik kreeg nog net een mail van Dave dat Ruzafa nu op kop staat in de eindranking, maar niet start in Denemarken. Zo kan ik mits een eerste of 2de plaats nog winnen zolang ik niet na Osborne 2de wordt, dan is de eindoverwinning voor hem. Dat wordt nog leuk… Vlug eens overleggen met trainer Stefaan, maar misschien vooral chiropractor Frédéric Devos nog eens z’n werk laten doen.