Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Atriac is vijfde beste club in Europa
Aflossing tussen Lander en Sara (foto: Dirk Van De Vel)
Nieuws

Atriac is vijfde beste club in Europa

Aflossing tussen Lander en Sara (foto: Dirk Van De Vel)
Aflossing tussen Lander en Sara (foto: Dirk Van De Vel)

Wat een weelde zaterdag in Banyoles. Maar liefst drie Belgische clubs eindigden in de eerste 8 tijdens de allereerste Europese kampioenschappen triatlon, zeg maar de Champions League van het triatlon. Vorig jaar was het stormweer spelbreker in Nice en dus kreeg Banyoles de eer om voor de eerste keer in de geschiedenis een mixed relay competitie voor Europese clubs te houden. België vaardigde de drie topteams van de T3 Series af: SMO-Specialized, KTT Zamaro-Wilier en Atriac Antwerpen. Olivier Cloet bezorgde ons een uitgebreid verslag.

Katrien Verstuyft startte als eerste Atriac-atleet en koos helemaal links op het poton voor de kortste weg richting eerste boei. Na een snelle zwemproef van Cassandre Beaugrand kwam zij als 5e uit het water op 12″ van de Poissy-atlete, die als club vooraf als torenhoge favorieten werden getipt. Reeds in de wisselzone wist Katrien enkel seconden goed te maken en sloot ze aan bij de eerste kopgroep. Na op de fiets stevig tempo te maken om de achtervolgende groep op achterstand te zetten, wisselde ze als eerste richting de loopproef. Hierin moest ze over 1600m een 20 tal seconden prijsgeven op Beaugrand, die de rest overklaste. Quinty Schoens voor KTT en Jeanine Kocken voor SMO (die naar het einde van het fietsen nog gevallen was) zaten toen op geruime achterstand.

Atriac Banyoles

Lander Dircken was het volgende Atriac-kanon in de rij. Na een goede zwemproef wist hij zijn positie in de achtervolgende groep net te handhaven. Poissy was op dat moment reeds volledig los en zou op geen enkel moment meer bedreigd worden. Adam Lambrechts zou KTT terug volledig in de race brengen door resoluut de tweede groep tot op een 10 tal seconden van de eerste achtervolgende groep te brengen. Donald Hillebregt zette in de tweede aflossing de snelste tijd van allemaal neer, en bracht ook SMO terug in stelling voor een top 10 plaats. Lander Dircken wisselde als eerste achtervolger op de ontketende Poissy-atleet (volledige uitslagen met tussentijden per atleet ontbreken nog momenteel) en tikte als 3e atleet Sara Van De Vel aan.

Sara wist net als Lander net de aansluiting met de eerste achtervolgende groep te behouden na het zwemmen, maar vond vanaf de wissel nooit haar gewoonlijk sterke fietsbenen. Gewoon tempo maken en de achtervolgers niet laten terugkomen was het enige dat er in zat vandaag. Na enkele plaatsje te moeten toegeven kon ze Tom Mets in 5e positie aan zijn race laten beginnen. Achter haar kwamen dankzij een heel sterke race van youngsters Laura Swannet en Amber Rombaut KTT en SMO weer helemaal in stelling om nog mee te doen voor een top 5 plaats.

SMO Banyoles

Tom Mets kon tijdens het zwemmen niets meer goed maken op de atleten voor hem, deze zouden achter Poissy uiteindelijk strijden voor plaats 2, 3 en 4. Tom Suetens wist in het zwemmen een 10 tal seconden goed te maken, en had bij het uitgaan van de wisselzone bijna Atriac te pakken. Aangezien Tom Mets alleen zat en niet kon naderen op de atleten voor hem, besloot hij te wachten op Tom Suetens om samen de strijd uit te maken voor de 5e plaats.

KTT Banyoles

Na weeral een supersnelle wissel van Turbo-Tom Suetens had Tom Mets een klein gaatje te dichten tijdens het lopen. Na te kunnen aansluiten bij de KTT-atleet wist de zilveren medaille van het BK Kwart van 2 weken geleden op 600 meter van de streep zijn definitieve versnelling in te zetten. Zo liep Atriac naar een welverdiende 5de plaats, vlak voor KTT en SMO-Specialized, die dankzij Alexis Krug het belgische feestje compleet maakten door de 7de plaats te pakken.

Banyoles 2016 EK clubs