Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Seppe Odeyn pakt wereldtitel duatlon in Zofingen
Duathlon

Seppe Odeyn pakt wereldtitel duatlon in Zofingen

Seppe Odeyn WK Zofingen 2016

Seppe Odeyn is wereldkampioen duatlon. De “Flandrien” schreef de mytische Powerman Zofingen op zijn naam na een felle strijd met de verrassende Felix Koehler. Hij is de vijfde Belg die goud pakt in Zwitserland. Benny Vansteelant (2005, 2006), Koen Maris (2007), Joerie Vansteelant (2009, 2011, 2012) en Rob Woestenborghs (2013) gingen hem voor.  Dat maakt de zege van Seppe de achtste Belgische wereldtitel in de laatste twaalf jaar. Seppe won vorig jaar ook al zilver achter Gael Le Bellec.

De Fransman haakte dit jaar in laatste instantie af. De defending champion was geblesseerd en dus kwam er niet de verwachte tweestrijd met Seppe. Die kreeg echter met de Duitser Felix Koehler een te duchten tegenstander. De Duitser werd vorig jaar wereldkampioen bij de age groupers (M30) en trad voor het eerst bij de elites aan. In de eerste run van 10 km ging Felix in de aanval. Hij zette een indrukwekkende 30’21 neer en liep meer dan een minuut uit op een achtervolgende groep van 4. Odeyn zocht zijn eigen tempo en kwam na één fietsronde voorin postvatten in een achtervolgende groep van 8.

De Duitser Koehler speelde jojo met de achtervolgers. Van 1’40 naar 50″ terug naar 1’30. In de slotronde besloot Odeyn in de tegenaanval te gaan. Hij reed weg van de achtervolgers en slaagde erin om in de laatste 5 kilometers van de 150 km fietsen het gat dicht te rijden met de Duitser. Die bleef nog even aanklampen in de slotrun over 30 km maar Seppe was duidelijk de sterkste en liep naar een verdiende wereldtitel. Koehler werd tweede, Soren Bystrup pakte voor Denemarken voor het derde jaar op rij het brons.

“Perfect volgens plan”

Seppe was uiteraard in de wolken. “Alles liep perfect volgens plan zoals coach Stephan en ik op voorhand hadden afgesproken. Ik vond het jammer dat Gael Le Bellec er niet bij was, maar werd wel verrast dat ik mijn wedstrijd nu op Koehler moest afstemmen. Die was erg sterk op de fiets. Pas in de slotkilometers had ik hem te pakken. Daarna heb ik meteen alles gegeven in het begin van de tweede run. Als papa wereldkampioen worden, dat is een super gevoel. Ik ben vooral mijn vrouwtje heel dankbaar. En ik hoop dat mijn dochtertje Paulien later ook een Emma Pooley wordt,” aldus Seppe.

Emma Pooley won voor het derde jaar op rij in Zofingen. Ze was lange tijd in strijd met de Zwitserse Nina Brenn, maar één welgeplaatste aanval tijdens de tweede beklimming van de Bodenberg volstond om voluit naar een derde keer goud te snellen, al moest ze weer een lang stuk wandelen in de slotfase. Susanne Svendsen pakte de derde plaats.

Wereldtitel voor Meysmans

Jan Meysmans Zofingen 2016

Ook Jan Meysmans moest wandelen, maar dat weerhield hem er niet van wereldkampioen te worden. “Ik had geen superdag vandaag en toch pak ik hier met mijn 14de plaats mijn beste resultaat ooit. In de laatste 35 kilometer fietsen leek het wel alsof ik helemaal geen kracht meer had. Ik verloor dik zeven plaatsen en dacht zelfs aan stoppen. Ik moet zelfs toegeven dat ik een tijd gewandeld heb. Maar zo zie je maar dat je in Zofingen nooit mag wanhopen,” aldus de wereldkampioen bij de M35. Ook hij is pas papa geworden en was wat blij dat hij maandag nog wat vaderschapsverlof heeft en nog niet meteen weer voor de klas moet staan.

Goud en zilver bij M25

Diederik Derijcke Zofingen 2016

Ook Diederik Derijcke mag zich een jaar lang wereldkampioen worden. De voorzitter van ETZ won de M25 age group en werd 17de overall. “Ik ben supertevreden en had niet meteen verwacht wereldkampioen te worden. Bij de tweede klim op de Bodenberg kwam ik bij Jonas Vandevyvere. Ik zei hem nog van mee aan te pikken, maar hij verloor verder terrein.” Jonas Vandevyvere stelde wel nog zijn tweede plaats veilig en pakte het zilver bij de M25.

Straks proberen we meer updates over de andere Belgen te brengen. Deborah Ghyselen liep in negende positie tijdens haar debuut. Diego Van Looy stapte uit in de tweede run na een lastige dag. Hij verloor al een paar minuten in de eerste run en ook in het fietsen slaagde Diego er niet in om op te rukken.