Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Spiuk Trivium: lichte, stevige en betaalbare triatlonschoen
Gear

Spiuk Trivium: lichte, stevige en betaalbare triatlonschoen

spiuk-trivium

Een tijdje terug kon u hier al lezen wat de Team4Talent topatleten vonden van hun gloednieuwe Spiuk Trivium C fietsschoenen. Wij kregen de afgelopen weken de kans om de gelijkaardige Trivium schoenen te testen. Waar de Trivium C uit carbon bestaat, is het bij de gewone Trivium vooral glasvezel wat gebruikt is. Buiten het feit dat de witte triatlonschoen een knappe oranje toets heeft die ideaal past bij de 3athlon.be huisstijl, bevalt de Trivium ons op meerdere vlakken: stevig, licht, comfortabel, veel ademruimte én een betaalbare prijs. Wie een echte triatlonschoen voor zijn wedstrijden zoekt, moet zeker de Spiuk Trivium eens proberen.

Spiuk is een merk dat niet meteen bekend staat om zijn schoenen. Het Spaanse merk was vroeger vooral actief in wieler- en triatlonkledij, maar ook bekend van de helmen. Vooral de aerodynamische Aizeas zien we in redelijk wat non-drafting triatlons opduiken. Dankzij de Team4Talent atleten konden we sinds de zomer van dit jaar de gloednieuwe Trivium C’s in actie zien, onder andere in de Ironman van Maastricht. Maar er is dus ook de Trivium in glasvezel, gericht op de meer doorsnee triatleet, al is de Trivium-lijn mee ontwikkeld door Mario Mola en Eneko Llanos.

trivium-achterzijde

Want vergis u niet: de Trivium Spiuk is een absolute triatlonschoen. Met 580 gram is hij bijna 15% lichter dan de Rodda van Spiuk, een vergelijkbare fietsschoen. De zool bestaat grotendeels uit glasvezel en dat voel je meteen als je de schoen vastneemt. Er valt geen beweging te krijgen in de solide bodemplaat. Vooraan, achteraan en aan de rechterbuitenzijde zijn er elementen toegevoegd die het gemakkelijk maken om de Triviums met een elastiek op de klikpedalen te bevestigen, ideaal voor een snelle wissel. Met een stevige en voldoende grote (lederen!) lus aan de hiel om de schoenen snel aan te trekken én een brede, vlot te bedienen velcro flap heeft de Spiuk Trivium voldoende elementen om de triatleet aan te spreken.

https://www.youtube.com/watch?v=51dnSJPDj4c

Maar hoe bevalt hij éénmaal op de fiets? Wij probeerden het voor u uit. Het eerste wat ons opvalt is de vrij brede basis rond de voorvoet. Daar waar we in het verleden al een paar keer last hadden van een bekneld gevoeld (en zelfs gevoelloze tenen) met andere schoenen, voelt de Trivium meteen voldoende ruim en comfortabel aan, met en zonder sokken. Let er wel voor op dat wanneer je je schoenplaatjes monteert, je goed uitkijkt hoe je deze plaatst. Door de grote stevigheid van de glasvezel zool zit je, één keer in de pedalen, ook letterlijk klikvast.

trivium-onderkant

Het enige jammere aan de Spiuk Trivium is het ontbreken van de streepjes op de onderkant waardoor je gemakkelijker je fietsplaatjes kan vastzetten op de juiste plaats. En dus is het in het begin wat zoeken en bijschaven voor de ideale positie. Hopelijk willen de Spanjaarden hier nog wat aan doen in de toekomst, zeker gezien de Trivium C deze “streepjescode” wel op de onderkant heeft:

trivium-c-onderkant

In eerste instantie probeerden we de Trivium in trainingsmodus. Dat betekent met sokken aan en door weer en wind op een tocht van ruim 60 km. Door de mesh bekleding aan de bovenzijde kregen onze voeten het nooit te warm, maar de tegenzijde van de medaille was wel dat we vanaf de eerste hoosbui met natte sokken rondfietsten. Een euvel dat nu eenmaal niet te vermijden valt met een typische triatlonschoen. Wie toch het hele jaar door met triatlonschoenen wil fietsen, kan natuurlijk altijd overschoenen gebruiken in minder goede weersomstandigheden. Verder zaten de schoenen nagenoeg perfect. Halfweg begonnen we toch wat druk te voelen op de wreef. Maar het was kwestie van de straps wat losser te zetten, wat al rijdend vlot lukt. Aan het uiteinde van de brede velcro strap zit een dikkere rubberen afdichting en die valt als was het een magneet vlot over de andere zijde van je voet zonder dat je in aanraking komt met ketting en tandwielen.

trivium-boven

De Trivium moest zich echter nog bewijzen in het echte werk: als rasechte triatlonschoen. En daarin doet hij het uitstekend. Omdat de Trivium erg licht is, ook in de niet-carbon-versie, kan je hem gemakkelijk op de pedalen bevestigen. Hij biedt redelijk wat ruimte om in te stappen, maar we kunnen je alvast als tip meegeven om de schoenen wel wat “in te fietsen” zodat je ze nog sneller en vlotter kan aantrekken. Door de stijve basis heb je minder ruimte tot manoeuvreren. Maar eens de schoen om je voet zit, is dat ook zijn beste eigenschap. Het materiaal aan de binnenkant is ook zeer solide, waardoor je met natte voeten gemakkelijk in de schoenen schuift. Nog binnenin hebben we nergens last van naden, wat in andere schoenen met blote voeten vaak tot irritatie kan leiden. Op blote voeten merk je nog beter hoeveel ademruimte deze schoen biedt. Met luchtgaten onderaan en de mesh bovenbekleding blaast de wind je voeten snel droog na het zwemmen, ook na een stevige regenbui. Wie, zoals wij, behoort tot de minder acrobatische atleten in de wisselzone, kan overigens vlot op de fietsschoenen T2 inlopen. Vooral de versteviging onder de hiel is een plus om met schoenen aan te lopen.

Als slotconclusie kunnen we stellen dat ze bij Spiuk goed geluisterd hebben naar Mola, Llanos en andere atleten. De Trivium is een echte triatlonschoen die veel waarde biedt voor een toch wel betaalbare prijs. De winkeladviesprijs is 109,90 € en je kan de Spiuk Trivium in drie kleuren krijgen: zwart-groen en zwart-roze, maar een beetje serieuze triatleet gaat natuurlijk voor de wit-oranje 3athlon.be versie 🙂

En nog even dit… Of het aan de Spaanse schoenmaten ligt, weten we niet, maar het is wel belangrijk om weten dat de schoenen volgens een normale Europese maattabel gemiddeld 1 maatje te klein uitvallen. Peter van Oneway Distribution bezorgde ons meteen een 46 nadat hij had geïnformeerd naar onze normale maat fietsschoenen. Dat is een 45, maar de 46 zit als gegoten, dus een Spiuk Trivium in maat 45 zou zeker te klein geweest zijn. Laat je dus goed adviseren rond de maat alvorens je tot aankoop overgaat.