Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Damme: Lucky, Kasper en een boze boer
Lucky Berlage wint in Damme (foto: Johan Tack)
Duathlon

Damme: Lucky, Kasper en een boze boer

Lucky Berlage wint in Damme (foto: Johan Tack)
Lucky Berlage wint in Damme (foto: Johan Tack)

Wat aangekondigd werd als de clash der titanen tussen de triatleten en de duatleten, werd zaterdag in Damme enerzijds een strijd tussen Lucky Berlage en Kasper Lagae en anderzijds een gevecht tussen de organisatie en een boze boer. Toen Kasper Lagae nog op kop fietste, plaatste de verongelijkte boer een hekken op de weg om zijn koeien door te laten. Lagae kon het obstakel ontwijken, maar moest zich later wel gewonnen geven tegen een alweer sterke Lucky Berlage.

Sam Billemon, winnaar in de duatlon (foto: Johan Tack)
Sam Billemon, winnaar in de duatlon (foto: Johan Tack)

In Damme starten de triatleten en de duatleten samen over de halve afstand. In de run-bike-run krijgen ze in plaats van 2 km zwemmen een loopparcours van 8 km voorgeschoteld. Sam Billemon was de snelste bij de duatleten. Hij zette de derde tijd overall neer. Jan Meysmans werd tweede bij de duatleten, Frederik Christiaens derde en wereldkampioen Diederik Derijcke werd vierde. Stijn Lycke koos voor de duatlon, had geen onaardige eerste run en werd knap 7de. Deborah Ghyselen won overtuigend bij de vrouwen, ook hier goed voor de derde tijd overall.

damme-2016-4
Deborah Ghyselen wint de duatlon bij de vrouwen (foto: Johan Tack)

In de halve triatlon stond er geen maat op Helga Sibick. In de drie ronden fietsen zette ze de drie minuten achterstand op Leen Vanden Daelen om in drie minuten voorsprong. Die voorsprong breidde ze verder uit in de 21 km lopen. Sibick won met ruime voorsprong in 4u43’28. Een week na haar derde plaats in La Roche werd Leen Vanden Daelen tweede in 4u50’25. Femke Reynaert werd derde.

Bij de mannen had Kasper Lagae een superdag. Hij ging na een goede zwembeurt aan de leiding met een straat voorsprong. Lucky Berlage zette de snelste fietstijd neer en pakte de leiding over. Hij moest, net zoals enkele andere atleten over het hekken springen dat de boer in kwestie had geplaatst.

Kasper Lagae (foto: Johan Tack)
Kasper Lagae (foto: Johan Tack)

“Dat was wel grappig om zien,” verklaarde Kasper Lagae. “Ik kon nog net tussen de organisatie en het hekken door manouevreren, maar die boer was echt boos.” De bewuste boer wou zijn koeien laten oversteken en had samen met zijn zoon een hekken dwars op de weg geplaatst. Volgens toeschouwers zou de boer nog met iemand van de organisatie op de vuist gegaan zijn.

Gelukkig konden de atleten hun weg verderzetten. Lucky Berlage stoomde door naar de winst in een nieuw parcoursrecord: 4u11’42. Kasper Lagae kwam bijna twee minuten later als tweede binnen. Niels Vandenbroele werd derde.

damme-2016-42
Kim Plovier, 4u40 in Damme (foto: Johan Tack)

En dan nog een speciale vermelding voor Kim Plovier. Onze sterkste paratriatleet kondigde in Knokke (na ook daar een bijzonder snelle wedstrijd) al aan dat de hij de komende twee jaar de focus op de lange afstand wil gaan leggen, om dan de laatste twee jaar van de nieuwe olympiade volop voor Tokyo te gaan. In Damme deed hij het bijzonder goed. Met een eindtijd van 4u40 zette hij een prachtprestatie neer. Om zich te kwalificeren voor het WK Ironman in Hawaii is één van de vereisten om in een halve Ironman onder de 6 uur te finishen. Dat moet zeker al lukken.

damme-t-2016

damme-d-2016