Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Duffy wereldkampioene, Michel gelapt
Nieuws

Duffy wereldkampioene, Michel gelapt

flora-duffy-wk-2016
Wereldkampioene Flora Duffy (foto:ITU/Janos M. Schmidt)

Flora Duffy is de nieuwe wereldkampioene triatlon. In een fantastische Grand Final in Cozumel domineerde de triatlete uit Bermuda de hele wedstrijd. Na een goed zwemonderdeel ging ze er op de fiets met twee Britse atletes vandoor. Gwen Jorgensen zwom ook sterk en zat in de eerste achtervolgende groep. Maar de olympische kampioene kon dit keer het gat niet dichtlopen. Zo pakte Duffy revanche voor Rio met haar tweede wereldtitel. Claire Michel haalde de finish niet.

Flora werd eerder wereldkampioene Xterra, de offroad triatlon series. De laatste jaren verlegde ze de focus volledig naar de olympische triatlon. Ze was naast Jorgensen één van de favorietes voor Rio, maar ze werd er pas achtste. In Mexico haalde ze haar gram door uit te pakken in haar sterkste onderdeel. In Leeds was Lucy Hall nog een blok aan haar been, nu werkte de Britse én haar landgenote en snelste zwemster Jessica Learmonth goed samen met Flora. Met drie reden ze 1’15 weg van een kleine achtervolgende groep met Jorgensen. Die kwam in het lopen nooit dichterbij maar pakte wel de tweede plaats, goed voor het zilver in de WK-ranking. Duffy is daarmee de verdiende wereldkampioene na 9 WTS-wedstrijden.

Het was opvallend hoeveel vrouwen een slecht zwemnummer hadden in Cozumel. Mogelijk kwam het door de hitte. Net zoals de dagen voordien bij de beloften mannen en de meisjes juniores werd de start door de tropische temperaturen met anderhalf uur verlaat. Toch bleef het kwik rond 30 graden schommelen. Onder andere Rachel Klamer (die 16de zou worden) en Ai Ueda verloren veel tijd. De Japanse liep vanuit de 2de achtervolgende groep nog wel naar de vijfde plaats en pakte het brons in de WTS-ranking.

claire-michel-cozumel-2016-delly-carr
Claire Michel voor de start in Cozumel (foto: ITU/Delly Carr)

Ook Claire Michel had opnieuw een bijzonder slechte zwemproef en werd net zoals in Rio gelapt. Nadat ze gedubbeld werd door Duffy, Hall en Learmonth moest ze de wedstrijd verlaten. “Ik had een verschrikkelijk slecht zwemnummer en werd gedubbeld op de fiets,” legde Claire uit. “Ik heb er geen excuses voor en voorlopig ook geen uitleg. Het is tijd voor een break, reset en een nieuwe start.”

Voorlopig verlopen de wereldkampioenschappen en de Grand Final van de WTS niet echt gunstig voor ons land. Eerder deze week zat Christophe De Keyser goed mee in de wedstrijd toen vlak voor hem een triatleet tegen de vlakte ging. CDK kon hem niet ontwijken en ging zelf tegen de grond. Meteen einde wedstrijd voor hem en de zoveelste pech dit jaar. Ook Noah Servais kon het tij niet keren bij de jongens juniores. Hij werd pas 44ste. Hopelijk kunnen Jelle Geens en Simon De Cuyper zondagnacht nog voor een uitschieter zorgen.

cozumel-f-2016