Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nooit geziene finish van de Brownlees, Geens 8ste
Nieuws

Nooit geziene finish van de Brownlees, Geens 8ste

brownlees-cozumel-finish
Alistair helpt Johnny naar de finish (foto: ITU/Delly Carr)

Mario Mola is er maandagnacht Belgische tijd in extremis in geslaagd om de wereldtitel te pakken met een vijfde plaats in de Grand Final van de WTS in Cozumel. Jelle Geens herhaalde zijn topprestatie van vorig jaar in Chicago en werd achtste. Maar hét moment kwam van Alistair Brownlee. Zijn broer Jonathan stortte helemaal in met nog 400 meter te gaan. Alistair hielp Johnny recht en sleepte hem naar de streep, om hem alsnog de tweede plaats te gunnen.

Bij winst en zonder Mola op het podium, zou het goud in de WTS-ranking voor Johnny Brownlee zijn. Tot 400 meter voor de streep verliep het scenario perfect. De Brownlees zaten in een kopgroep van eerst negen, dan acht atleten en fietsten meer dan een minuut weg van de achtervolgende groep, met daarin Mola en de Belgen Geens en De Cuyper.

jelle-geens-cozumel
Jelle Geens wisselt als eerste van de chase pack (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

Jonathan Brownlee liep in de laatste 10 km weg van zijn broer Alistair en de Zuid-Afrikaan Henri Schoeman. Maar op 400 meter van de streep begon de jongste Brownlee te zwalpen en hij eindigde bijna in het decor. Zijn broer raapte hem op, sloeg zijn arm rond zijn schouder en bracht hem naar de finish. Een nooit gezien gebaar in een internationale triatlon van dit niveau.

“Het overkwam mij zelf in Londen een tijd geleden. Ik liep tweede en toen ik weer bijkwam, was ik tiende en kon ik me niet herinneren dat een pak atleten mij gepasseerd was. Het kan iedereen overkomen om in elkaar te storten. Ik heb toen gezworen dat als ik het nog zou zien gebeuren bij welke atleet dan ook, ik hem zou helpen om hem naar de finish te brengen. Het is daar sowieso veiliger met alle begeleiding dan iemand langs het parcours te laten liggen,” aldus Alistair.

mola-gold-cozumel
Het podium met Mola en Alarza, zonder de herstellende Brownlee (foto: ITU/Delly Carr)

De dagzege was voor Henri Schoeman. De Zuid-Afrikaan won vier weken geleden brons in Rio en pakte nu zijn eerste WTS-overwinning. Mario Mola moest bij een tweede plaats van Jonathan in de top-6 eindigen. De Spanjaard spurtte naar een vijfde plaats en pakt op die manier alsnog de wereldtitel. Brownlee is tweede en Alarza derde in de eindstand.

Jelle Geens had een goede wedstrijd. Hij probeerde zelfs een aantal keer een aanval op te zetten op de fiets in de achtervolgende groep. Met een sterk loopnummer pakte hij een mooie achtste plaats. “Met de hitte viel het op zich wel mee. Het was kwestie van veel af te koelen tijdens het lopen. En de ene kan er al beter tegen dan de andere,” aldus Jelle. Simon De Cuyper begon ook goed aan het lopen, maar hij leek meer last te hebben van de hitte en kwam totaal uitgeput over de streep als 44ste.

simon-de-cuyper-cozumel-hitte
Uitgeputte Simon De Cuyper in Cozumel (foto: ITU/Delly Carr)

De jury ontving nog een klacht vanuit het Spaanse kamp om de jongste Brownlee te diskwalificeren, maar de jury besliste unaniem om zijn tweede plaats te behouden, volgens de ITU-regel die stelt dat een atleet hulp mag krijgen van een andere atleet.

cozumel-m-2016