Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Borghs 9de in uitgeregende Ironman Mallorca
Nieuws

Bart Borghs 9de in uitgeregende Ironman Mallorca

carlos-lopez-win-mallorca

Carlos Lopez heeft in Mallorca zijn allereerste Ironman gewonnen. Wij keken vooral uit naar Bart Borghs, maar die had deze keer geen superdag op de fiets en slaagde er pas in om in het tweede deel van zijn marathon naar voor op te rukken. Onze landgenoot werd negende in een tijd van 8u48’45. Bij de vrouwen deed Annabelle Pirotte het aanvankelijk uitstekend. De Belgische triatlete fietste halfweg als vierde, maar zakte daarna helaas weg. En er was ook de knappe prestatie van Inge Van Den Broeck. In tegenstelling tot die andere Spaanse 70.3 Ironman in Lanzarote waren de omstandigheden in Mallorca niet altijd even goed.

De triatleten kregen zaterdag wat stevige buien te verwerken en dat maakte vooral het fietsonderdeel nog wat zwaarder dan normaal. De pro’s moesten bovendien zonder wetsuit starten door de hoge temperatuur van het water. Op de kant was het echter fris en dat leidde zelfs tot een aantal opgaves bij de pro’s. Borghs verloor zoals zo vaak veel tijd in het zwemmen. Na de 3,8 km kwam hij pas als 32ste pro uit het water na 1u01’31. Die achterstand van meer dan twaalf minuten maakte BB niet meer goed. In de 180 km fietsen schoof hij nog op naar de 17de plaats. Met een marathontijd van 2u50’03 pakte hij uiteindelijk de 8ste plaats bij de pro’s. “Ik ben redelijk tevreden van mijn wedstrijd,” vertelde Bart Borghs. “Ik ga eerst vanavond eens rustig mijn tijden overlopen en dat in het juiste perspectief zetten. Maar voor nu ben ik content,” aldus de SMO-Specialized atleet.

Flor voor 4de keer naar Hawaii

Niet heel ver achter BB kwam Koen Vanderbeke als tweede Belg binnen. Flor, zoals hij liefkozend door de andere MTT’ers wordt genoemd, kwam na 8u55’16 als 13de overall binnen. Hij won de M40 categorie en mag in 2017 voor de vierde keer naar Hawaii, maar dan in de M45 categorie. “Ik heb het eerste anderhalf uur kou geleden op de fiets”, reageerde Flor Vanderbeke. “Daarna voelde ik me okee, maar in de slotfase van de fietsproef gingen de hemelsluizen helemaal open. We moesten door centimeters hoog water rijden en ik heb redelijk wat valpartijen gezien door het water dat over de weg spoelde.

Ik kwam als 4de van mijn age group de wissel binnen, met een goeie 12 minuten achterstand op de top-3. Maar het lopen ging goed. Ik heb een verschroeiende marathon gelopen met een constante 4 minuten per kilometer in de eerste 20 km. Daarna heb ik wel iets rustiger gelopen, maar toch nog ruim 4 minuten voorsprong gepakt op de nummer 2 in mijn age group.” Koen won twee jaar geleden ook al de M40 reeks in Mallorca. Zondag vliegt hij alweer terug naar huis om maandag gewoon weer aan het werk te gaan!

Pieter Vanhee was de derde Belg. In 9u05’50 werd hij 28ste, goed voor een 5de plaats in de M30 categorie. Drie minuten later kwam Nelis Pex binnen op plaats 30. Zijn 9u08’55 was goed voor de overwinning bij de M25 reeks, en dat terwijl zijn broer Daan ons constant op de hoogte hield van de gebeurtenissen in de 70.3 Ironman van Lanzarote. Michiel Jonker (10u56’59) en Jan Schaerlaken (11u24’42) werden 3 en 5 in de M60 categorie. Norbert Hallemeersch kwam als 4de van de fiets bij de M65. Hij zit momenteel nog in de laatste 8 km van zijn marathon.

Bij de pro’s begon Hannes Bonami vrij goed aan de wedstrijd, maar in de wisselzone eindigde zijn Ironman Mallorca. “Het zit hier niet mee. Opnieuw een DNF. Ik blesseerde mijn hamstring toen ik mijn been over mijn fiets zwaaide,” aldus een zwaar ontgoochelde Hannes. Ook Michael Van Cleven verdween na het zwemonderdeel uit de wedstrijd.

Straffe comeback van Inge Van Den Broeck

inge-van-den-broeck-mallorca

Annabelle Pirotte deed het uitstekend bij de vrouwen. Halfweg fietste de Waalse triatlete op de 4de plaats overall. Na 180 km wisselde ze als 8ste. Maar de inspanningen op de fiets moest ze halfweg in de marathon bekopen. Haar looptijd steeg naar meer dan 6 minuten per kilometer en ze verloor heel wat plaatsen. Uiteindelijk kwam ze na 10u33’56 als 27ste overall binnen. Dat leverde Annabelle een 3de plaats op in de M30 categorie. De opvallendste prestatie kwam zaterdag van ex-topatlete Inge Van Den Broeck. Twee jaar geleden legde ze zich opnieuw toe op triatlon en dat leidde zaterdag tot een comeback op de volledige afstand. Met een tijd van 10u43’59 werd ze mooi 7de bij de F35 categorie, goed voor een 33ste plaats overall bij de vrouwen. Bij de F50 wachten we nog op de finish van Francoise Theate.

mallorca-im-2016