Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ondanks vertragingen toch veel optimisme – WK Xterra 2016
Multisports

Ondanks vertragingen toch veel optimisme – WK Xterra 2016

belgen-xterra-maui
Joeri Deleebeeck, Lorenz Claeys, Yannick Antoine, Didier Vandenbosch, Wim Claeys, Claire Avril en Jill Ponet

Donderdag 20 oktober – We zijn nog drie dagen voor de start van het WK Xterra in Maui. De meeste Belgen hebben ondertussen hun onderkomen gevonden, al liep de reis voor de meesten onder hen niet over rozen. Van een paar uur vertraging tot en met een trip van 48 uur… Geen enkele landgenoot bleef echt gespaard van problemen onderweg. Gelukkig is de mentaliteit super en dus troffen we op woensdag een enthousiaste, optimistische bende in het Carlton Ritz hotel, klaar voor een stevige parcoursverkenning.

Zo triatlongek Kona wordt in de pre-Ironman week, zo ‘hang loose’ is Kapalua in Maui. Uitgezonderd het Carlton Ritz hotel, de hartslagader van het WK Xterra sinds een aantal jaar, is er in het zeer toeristische West-Maui weinig te merken van de Xterra-koorts. Af en toe spotten we een verdwaalde mountainbiker langs de highway, maar de meeste atleten kiezen voor de mooie offroad trails in Kapalua.

Joeri Deleebeeck (foto: Didier Vandenbosch)
Joeri Deleebeeck (foto: Didier Vandenbosch)

7 van de 13 Belgen waren woensdag present voor de parcoursverkenning op de mountainbike. De bende van Carl Salomez, Donavan Leyn, Jorn Van Der Veken en Sjoukje Dufoer was nog onderweg uit België. Romain Debry en Kris Driessens hebben we nog niet tegen het lijf gelopen. De rest van de Belgen genoot van de parcoursverkenning. Didier Vandenbosch combineerde daarbij zijn twee passies, want als professioneel fotograaf pakte hij op de mountainbike ook zijn fototoestel mee. Hij is overigens de grote favoriet voor een topprestatie in zijn age group.

Lorenz Claeys en Joeri Deleebeeck zitten in dezelfde age group, maar zien elkaar niet als concurrenten. “Ik heb dan ook geen al te zware ambities,” vertelt Lorenz. “Ik ga er vooral voor om deze zware wedstrijd uit te doen en al de rest is meegenomen. De weg hier naartoe was niet gemakkelijk. Na een nachtje slapen op de luchthaven was onze uiteindelijke vlucht naar Maui nog overboekt. Dus we hebben er lang over gedaan.” Joeri Deleebeeck ging bij BAIK nog shoppen voor een full carbon zadel. Zijn materiaal ziet er goed uit en ook Joeri zelf lijkt er vertrouwen in te hebben. “Tori en ik zijn hier sinds zondag en we zijn al goed geacclimatiseerd. Ik voel me okee, ben goed voorbereid. We zijn daarstraks het zwemparcours gaan verkennen en dat viel op zich goed mee. Ik ben er klaar voor,” aldus Joeri.

claire-avril-mtb-maui
Claire Avril (foto: Didier Vandenbosch)

Ook de benjamin van de Belgische ploeg had vertraging én mechanische pech. Claire Avril en Yves d’Harveng (die als begeleider mee is) lieten de vliegtuigvertraging niet aan hun hart komen, boekten een hotelovernachting en vlogen een dag later goed uitgeslapen door naar Maui. Erger was de geplooide remschijf van haar mountainbike. “Als je ziet hoe ze de bagage behandelen, dan is het niet onlogisch dat dingen fout gaan,” legde Claire uit. “De schijf van de achterrem was helemaal gegolfd en er viel niet meer mee te rijden. Gelukkig is het (in twee keer) met een nieuwe schijf wel hersteld.”

Ook Didier Vandenbosch miste in de States zijn aansluiting naar Maui. Hij kon gelukkig wel mee met een volgende vlucht. “Op zich viel het dus wel mee toen ik aan de gate aangelopen kwam, dat ik nog net met een volgende vlucht meekon omdat er een paar plaatsen over waren. Maar ik maakte me meer zorgen over mijn bagage. Want wanneer zou die dan toekomen? Gelukkig stond de bagage al klaar toen ik in Maui landde.” Didier ziet er ontspannen uit. De Europese kampioen crosstriatlon lijkt geen last te hebben van druk.

Didier Vandenbosch, atleet/fotograaf (foto: Wim Claeys)
Didier Vandenbosch, atleet/fotograaf (foto: Wim Claeys)

Wim Claeys was het langst onderweg. Hij deed er maar liefst 48 uur over. “Weinig geslapen, maar ondertussen voel ik me prima. Ik was vandaag toch wel onder de indruk van het fietsparcours. Dat is zwaar! Niet extreem technisch of gevaarlijk, wel veel en lastig klimmen.Bij zonnebrand zal dit ook zijn impact hebben. Ik Ga me de volgende dagen toch rustig houden,” aldus Wim.

Ook Yannick Antoine en Jill Ponet zien de wedstrijd met vertrouwen tegemoet. Voor Yannick is het niet de eerste keer. Jill liet de parcoursverkenning aan zich voorbijgaan. “Ik heb donderdag de verkenning gepland. Ik volg minutieus het trainingsschema op van mijn coach Yeray Luxem. Dat jullie het als 3athlon.be schandalig vinden dat hij hier zelf als coach en atleet niet aanwezig is? Ik zal het hem zeggen,” lachte Jill.

Zaterdag is er als voorprogramma de Xterra Trailrun, waar 3athlon.be de handschoen opneemt tegen een paar Belgen. Een verslag volgt natuurlijk 🙂