Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Duffy en Mendez pakken Xterra wereldtitels
Multisports

Duffy en Mendez pakken Xterra wereldtitels

wkxterra-flora-duffy-2016
Flora Duffy onderweg naar de wereldtitel (foto: 3athlon.be)

Flora Duffy heeft in Maui de kers op de taart van een sowieso al schitterend seizoen gezet. De topper uit Bermuda pakte in Kapalua opnieuw de wereldtitel Xterra. Duffy ging van start tot finish aan de leiding en overklaste de rest van het deelnemersveld. Bij de mannen leek het nog eens het jaar van Ruben Ruzafa te worden, maar de Spaanse favoriet moest in de trailrun de duimen leggen tegen het jonge Mexicaanse talent Mauricio Mendez.

Mendez mag zijn wereldtitel straks eindelijk vieren met een stevige pint bier. De Mexicaan is nog maar een paar dagen geleden 21 jaar oud geworden en de ‘legal drinking age’ in de US is 21. Vorig jaar liet hij al zien dat er rekening met hem dient gehouden te worden. Dit jaar was het helemaal prijs. Op het zware parcours kregen we door de regen van de afgelopen dagen een glibberig parcours vol modder. De finishtijden zijn de traagste sinds jaren in Maui. Mendez werd wereldkampioen in een tijd van 2u49’39. Ruzafa werd tweede en Ben Allen pakte de derde plaats.

wkxterra2016111
Ben Hofmann kan ook mountainbiken (foto: 3athlon.be)

In de strijd tussen de Ironman-atleten toonde Ben Hofmann zich de sterkste. Hij werd knap zevende in 3u01’42. Sebastian Kienle werd 16de en Michi Weiss (de man op de rode Diamondback fiets in Kona) werd 18de. Wereldkampioen Josiah Middaugh werd pas vijfde. Hofmann was met zijn vierde plaats in Kona en zijn zevende in Kapalua de beste in de Outrigger Double en pakte de prijs van 2500 euro. Hij stapt daarmee in de voetsporen van Bart Aernouts. Onze landgenoot won twee jaar geleden de dubbel.

Bij de vrouwen ging Flora Duffy in het ruige zwemnummer al stevig aan de leiding. De Bermudaanse kwam na 21’27 uit het water, de enige vrouw onder 22′. Michelle Flipo en Joanna Brown moesten dan al anderhalve minuut toegeven. De andere favoriete, Lesley Paterson, verloor bijna zeven minuten. Ook op de mountainbike bleef Duffy erg sterk en met een ruime marge begon ze aan de afsluitende trailrun. Ze pakte haar tweede wereldtitel van het seizoen (nadat ze eerder de Grand Final in Cozumel en de eindstand won in de World Triathlon Series) in 3u15’00. Meer dan tien minuten later kwam Paterson als tweede over de streep. Het brons was voor de verrassende Suzie Snyder.

Er deden geen Belgische pro’s mee dit jaar in Maui. Yannick Antoine was de snelste Belg bij de age groupers, voor Donavan Leyn en Jorn Van Der Veken. Een uitgebreid verslag van de prestaties van de age groupers vind je in dit artikel op 3athlon.be