Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sjoukje Dufoer vice-wereldkampioene in Maui
Multisports

Sjoukje Dufoer vice-wereldkampioene in Maui

wkxterra2016241
Vice-wereldkampioene Sjoukje Dufoer (foto: 3athlon.be)

Op het WK Xterra in Maui, het wereldkampioenschap offroad triatlon, deden de 13 Belgen het één voor één bijzonder goed. Bij gebrek aan pro’s was het aan de age groupers om zich te tonen en met drie medailles en een pak top-10 en top-15 plaatsen in een bijzonder zware editie mochten onze landgenoten zondagavond terecht een feestje vieren. De beste prestatie kwam van Sjoukje Dufoer. De ex-wielrenster van Topsport Vlaanderen sloot haar eerste triatlonseizoen af met een schitterende tweede plaats, al was het gevoel heel erg dubbel. Ze lag namelijk op gouden koers maar moest de wereldtitel in de laatste 500 meter nog afstaan. Ook Claire Avril en snelste Belg Yannick Antoine pakten een medaille.

wk-xterra-sjoukje-dufoer-mtb
Sjoukje Dufoer op de mountainbike nog als leidster in haar categorie (foto: 3athlon.be)

“Ik kon echt niet meer versnellen”, legde Sjoukje uit. “Toen ik op het strand kwam, ging het licht uit. Ik zat helemaal kapot. Na de laatste klim had ik nog achter mij zitten kijken en toen zag ik niemand. Maar in die allerlaatste slotfase kwam er nog eentje mij voorbij en ik had absoluut de kracht niet meer om haar terug te pakken. En dat is wel een beetje zuur. Langs de ene kant is een tweede plaats veel meer dan ik hier ooit van verwacht had, maar als je zo dicht bij de wereldtitel bent, dan is het ook wel zuur,” aldus Sjoukje, die vlak na haar finish uitgeput tegen de grond ging. Alles gegeven, vijfde overall bij de age group vrouwen, maar wel op 1’02 van de derde en slechts 36 seconden achter de Australische die in de loodzware laatste vijfhonderd meter op DT Fleming Beach voorbij Sjoukje naar het goud liep.

wkxterra2016181
Claire Avril ondanks blessure onderweg naar 3de plaats (foto: 3athlon.be)

Even later kwam Claire Avril als derde in dezelfde leeftijdscategorie over de streep. Vlak voor de start zag ze het door een blessure nauwelijks zitten. “Door de warmte voel ik er nu niet echt veel van,” reageerde ze meteen na haar finish, “maar in het lopen had ik er wel last van. Het lastigste was vandaag het zwemmen. Ik ben nog nooit zo bang geweest als tijdens de eerste 200 meter zwemmen. De golven beukten zo hoog op ons in. Ik heb de knop in mijn hoofd moeten omdraaien om door te kunnen gaan. Nadien was het mountainbiken ook moeilijk. Ik heb er een stuk langer over gedaan dan tijdens de parcoursverkenning, toen we op reserve reden,” aldus Claire, die zondagavond haar medaille niet in ontvangst kon nemen omdat ze alweer naar België vertrok, waar een nieuwe werkweek op haar wacht.

Belgische mannen dicht bij elkaar

wkxterra2016207
4 van de top-5 Belgen bij elkaar: Yannick Antoine, Romain Debry, Lorenz Claeys en Donavan Leyn (foto: 3athlon.be)

Bij de mannen werd het spannend tussen de eerste 5 Belgen om als eerste landgenoot over de streep te komen. Uiteindelijk was het Donavan Leyn die als eerste landgenoot de finish bereikte aan het Ritz Carlton, maar niet veel later kwam ook Yannick Antoine binnen. Die was met de M40 drie minuten later gestart en mag zich dus snelste Belg van het WK Xterra noemen. Met een tijd van 3u37’21 werd hij 26ste overall en daarmee pakte Yannick de bronzen medaille bij de M40.

Donavan Leyn was de tweede Belg, voor Jorn Van Der Veken, Lorenz Claeys en Romain Debry. Joeri Deleebeeck volgde iets verderop.

Later brengen we nog meer verslagen van de Belgen, met onder andere de emotionele finish voor Kris Driessens en zijn, nu nog, vriendin, pechvogel Wim Claeys en Europees kampioen Didier Vandenbosch.

We kunnen al wel meegeven dat alle 13 Belgen de eindstreep haalden. Carl Salomez en Jill Ponet, die een zware dag had, waren de laatste 2 Belgen die finishten, maar ook voor hun tonnen respect!