Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Halve Belg 2de in Miami, Verstuyft 5de
Nieuws

Halve Belg 2de in Miami, Verstuyft 5de

katrien-verstuyft-miami

Geen Katrien Verstuyft in de wereldbekertriatlon van Zuid-Korea. De Antwerpse maakte dit weekend haar tweede optreden in het 70.3 Ironman circuit en dat leverde Katrien bijna een podiumplaats op. In de 70.3 Ironman van Miami zette Katrien een sterke halve marathon neer. Die bracht haar naar een mooie vijfde plaats, op minder dan een minuut van het podium. Bij de mannen kregen we een halve Belg op de tweede plaats. Twee weken nadat zijn Belgische papa Rodolphe Von Berg wereldkampioen Ironman werd in Hawaii, werd zoon Rodolphe junior tweede in Miami. Rudy, die vanaf de jeugdreeksen voor USA uitkomt, moest alleen Nieuw-Zeelander Terenzo Bozzone voor zich dulden.

Na de tegenvallende olympische triatlon in Rio liet Katrien Verstuyft al uitschijnen dat ze een mogelijke switch overweegt naar het langere werk. De Atriac-atlete voegde meteen de daad bij het woord en kwam in Miami voor de tweede keer in actie op de 70.3 Ironman. In 2013 maakte ze haar debuut op de halve afstand, toen ook in Miami, met een 4de plaats. Katrien wist het verschil in het zwemmen te beperken tot iets minder dan drie minuten. Ze kwam als tiende uit het water na 1,9 km zwemmen. In de 90 km fietsen rukte ze op naar de zesde plaats. En dan ging ze op zoek naar de dames voor haar in de halve marathon. Ellie Salthouse was de verrassende winnares in 4u12’44 voor de Amerikaanse Jennifer Spieldenner. Leanda Cave liep twee weken na Hawaii naar de derde plaats in 4u18’15. Ze moest nog flink doorlopen in de slotfase, want tien seconden later kwam de Duitse topper Astrid Stienen binnen en nog eens 32 seconden later volgde Katrien Verstuyft als vijfde. Zij finishte in 4u18’57.

rudy-von-berg-jr-miami

Bij de mannen gaven ze elkaar aanvankelijk geen duimbreed toe. Een grote groep kwam na 27′ uit het water, met daarbij Rodolphe Von Berg Jr. In de fietsproef trok Bozzone ten aanval. Achter hem vormde zich een ruime chase pack. Rudy Von Berg liep een sterke halve marathon. Met 1u12’32 was hij de tweede snelste van het pak. Bozzone hield uiteindelijk nog 2’35 over en won in 3u42’10. Von Berg werd in 3u44’45 tweede. De Duitse Franz Loeschke werd derde.

Katrien had gemengde gevoelens na afloop: “Met een 5e plaats in de IM70.3 van Miami (één van de zwaarder bezette 70.3s) kan ik een punt zetten achter het seizoen 2016. Ik heb gemengde gevoelens bij dit resultaat, maar het is wat het is. Mijn lichaam wou na een zwaar seizoen niet meer helemaal mee in de laatste 15 fietskilometers. Ik had nochtans een sterk trainingsblok van 3 weken achter de rug en op basis daarvan was er meer mogelijk.

Tijdens het zwemmen kreeg ik op een bepaald moment zo’n trap op mijn zwembril dat ik even het noorden kwijt was en een groepje moest laten gaan. Fietsen ging vlot: ik verloor geen tijd op de kop van de wedstrijd in de 1e fietshelft met wind op kop, maar de 1e 10kms na het keerpunt miste ik mijn tandblad 12 achteraan (een gevolg van een gebroken derailleurpad tijdens de vlucht) en kon ik bij 45-47km/h niet meer bijtrappen met wegzakkende wattages tot gevolg, waardoor ik wat tijd verloor. Ik was dus blij dat we bij een kleine richtingverandering toch weer wat wind kregen. Dat betekende dat ik niet nog meer tijd verloor. Door een nog niet zo ideale tijdritpositie kreeg ik echter pijn in mijn linkerheup, waardoor ik de laatste 15km amper nog kracht kon zetten op mijn linkerbeen en het contact met de dames die 2e en 4e werden, verloor.

Wat me ook in het begin van het lopen nog wat parten speelde. Wetende echter dat de 2e dame iets trager dan mij gelopen heeft, is deze 5e plaats dus een teleurstelling. Anderzijds: het is wat het is en mijn lichaam is moe aan het einde van een zwaar seizoen. Op naar een beetje welgekomen vakantie om de batterijen weer op te laden.”

miami-703-2016