Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgen openen sterk in World Cup Cape Town
Nieuws

Belgen openen sterk in World Cup Cape Town

Erwin Vanderplancke Alanya 2016

In Kaapstad stond zaterdag de eerste ITU World Cup triatlon van het seizoen 2017 op het programma. De atleten moesten in Zuid-Afrika een sprinttriatlon afwerken. De Belgen waren meteen op de afspraak, met Erwin Vanderplancke in een hoofdrol. Het Waalse talent liep halverweg de loopproef op een podiumpositie en gaf met een uiteindelijke negende plaats zijn visitekaartje af. Ook Simon De Cuyper deed het uitstekend met een top-20 plaats.

Erwin Vanderplancke begon sterk in Kaapstad. In de 750 meter zwemmen kwam hij als 18de uit het water op nauwelijks twintig seconden van leider Pujades. Simon De Cuyper volgde iets verderop. Noah Servais verloor iets te veel tijd in het zwemmen en miste de aansluiting. Hij zou pas 31ste worden, maar deed wel als jongeling flink wat ervaring op. 

In het fietsen kregen we één grote kopgroep met vooral de Zuid-Afrikanen en de Nederlanders in een aanvalslustige bui. Uiteindelijk slaagde niemand er in om weg te blijven en dus moest de 5 km lopen de beslissing brengen. Vanderplancke wisselde goed en ging vlot mee in de eerste 2,5 km. Toen liep hij nog derde. Maar in de slotfase moest de Belg nog een paar plaatsen toegeven. Met een 15’15 zette hij een snelle loopproef neer, goed voor de negende plaats, meteen de eerste top-10 notering voor de Waalse triatleet in een wereldbeker. Simon De Cuyper liep 15’49 en pakte daarmee de 19de plaats.

Het podium werd volledig bezet door Zuid-Afrika. Topfavoriet Richard Murray haalde het voor Henri Schoeman en Wian Sullwald. Vanderplancke kon het nauwelijks bevatten, zeker in een wedstrijd waarin zijn derailleur het bijna begaf. “Wow, wat een wedstrijd!” reageerde Erwin. “En dan zeggen dat ik op 2,5 km op de derde plaats liep in een wereldbeker met twee wereldtoppers voor me. Een magisch moment! Uiteindelijk ben ik negende geworden en daar ben ik blij mee. Vooral omdat de derailleur het gehouden heeft in de laatste twee rondes. Dat leverde gedurende 7 km fietsen toch wel wat stress op,” aldus Erwin.

Results Elite Men 2017 Cape Town ITU Triathlon World Cup Triathlon.org

Bij de vrouwen won Lucy Hall, al kwam ze samen met haar landgenote Jessica Learmonth over de streep. De twee Britse atletes kozen voor de aanval in het fietsen na een sterk zwemnummer. Rachel Klamer leek naar de derde plaats te lopen, maar een sterk teruggekomen Ai Ueda pakte alsnog de derde plaats. Er deden geen Belgische vrouwen mee in Kaapstad. Kirsten Nuyes, die internationaal voor Nederland uitkomt, pakte een knappe 16de plaats.