Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Rik Thijs bovenaan volledig Belgisch podium in Etten-Leur
Multisports

Rik Thijs bovenaan volledig Belgisch podium in Etten-Leur

Tom Michielsen Etten Leur 2017
Podium van de short distance met Tom Michielsen voor Chris Maes en Koen Stevens

De Belgische cross duatleten werden vooraf als favorieten aangeduid voor de cross duatlon van Etten-Leur. Rik Thijs, Wouter Wuilmus en vooral Geert Lauryssen maakten die favorietenrol helemaal waar. Lauryssen werd een paar dagen voor de wedstrijd ziek, maar besloot toch te starten. De 185-Vaillant-Sportoase atleet probeerde de wedstrijd naar zijn hand te zetten, maar Rik Thijs bleek te sterk.

Opnieuw waren de Belgische crossduatleten heer en meester op de crossduathlon van Etten-Leur. Nadat in 2009 de latere profwielrenner Brian Bulgac uit Almere voor het laatst won, ging de zege steevast naar een Belg. Geert Lauryssen wilde voor zijn derde winst gaan, maar kreeg in de dagen voor de wedstrijd griep. Toch bepaalde de Belg de wedstrijd, nadat landgenoot Wouter Wuilmus als eerste de zes kilometer bosloop aflegde. Op de fiets kwamen Lauryssen en debutant Rik Thijs bij elkaar. Samen zetten ze Wuilmus, die een paar stuurfoutjes maakte, op enige achterstand. De drie Belgen bleven op hun beurt het Nederlands contingent onder aanvoering van Mark Hamersma voor. Bij de tweede run kon Lauryssen het tempo niet langer volgen. Thijs won en Wuilmus wisselde stuivertje met Lauryssen.

Wouter Wuilmus: 2de spruit op komst

Etten Leur 2017 start

“Na 4 km schoof mijn voorwiel weg op een gladde wortel,” vertelt Wouter Wuilmus op zijn wiwobiker website. “Ik geraakte even niet terug op de fiets en verloor zo 15 seconden. Het sein voor Rik om de gas open te draaien en mij niet te laten terug komen (Ik liet waarschijnlijk te hard in mijn kaarten kijken in de eerste loop). Ik bleef dan ook heel de wedstrijd op een 15/20 seconden hangen. Ik geraakte er niet naartoe maar bleef vechten. Bij het inrijden van de wissel stonden daar Geert en Rik voor het tweede loopgedeelte. Ik geloofde er plots weer in tot ik werd tegen gehouden door een ref omdat ik mijn helm te vroeg los maakte (DOM). Hoewel de achterstand nu te groot zou zijn geworden, besloot ik om toch te proberen om hen in te halen. Plots passeerde ik Geert die aan de kant stond omdat het voor hem op was, hij was een hele week ziek en kon niet op volle waarde strijden. Ik liep hierdoor dus op de tweede plaats en kwam ook als tweede over de eindmeet. Mijn val en helm te vroeg los maken waren uiteraard niet echt goed maar Rik was echt heel sterk en is dan ook de verdiende winnaar dit jaar in Etten-Leur! Wat de volgende weken gaan brengen, is een groot vraagteken aangezien onze tweede kleine spruit op komst is. Misschien pik ik het BK nog mee maar dit zal dan sowieso zonder veel ambitie zijn. Het volgende echte doel zal Xterra Belgium worden,” aldus Wouter.

 

Achter de Belgen was een duel tussen Hamersma en Rudi van Houts begonnen. De tweevoudig Olympisch deelnemer aan het mountainbiken (in Londen 17e) debuteerde op de combinatie en deed dat met een vijfde plaats. ,,De overgangen en wissels zijn nog lastig. En conditioneel ben ik niet meer wat het geweest is, maar het stemt me tevreden.’’ aldus de voormalig Europees beloftekampioen mountainbiken. Bij de vrouwen ontbrak tienvoudig winnares Riikka Vreeswijk. De winst ging nu naar de nummer twee van Nederland Laura Gorter. Jolanda Nell was wel de betere loopster, maar Gorter domineerde het fietsen. Door de dooi was het parcours een grote modderbak geworden. De Belgische Else Belmans werd derde.

Bij de duo’s won Jan Debie met zijn compaan. Jan was een jaar eerder individueel nog derde geworden. De korte afstand was voor Tom Michielsen uit enclavedorp Baarle-Hertog. Hij klopte titelverdediger Joey van ’t Verlaat, die beste junior werd. Chris Maes en Koen Stevens vervolledigden het seniorenpodium. Beste vrouw was Roos Staps van de Langstraat. Het Tilburgse duo met Jeroen Rombouts vormde het beste koppel. Bij de jeugd waren Syb de Jong en Soo Yin van Noorloos succesvol.

evenementen.uitslagen.nl 2017 crossduathlonettenleur