Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Van den Buverie maakt het Coddens lastig in Westende
Van den Buverie, Coddens en Himpe op het podium in Westende (foto: Christine Laplasse)
Multisports

Van den Buverie maakt het Coddens lastig in Westende

Van den Buverie, Coddens en Himpe op het podium in Westende (foto: Christine Laplasse)
Van den Buverie, Coddens en Himpe op het podium in Westende (foto: Christine Laplasse)

Topfavoriet Kris Coddens heeft de eerste editie van de Sandman Inferno gewonnen, maar kreeg de zege niet cadeau. De cross duatlon in Westende werd door een felle wind bijzonder hard gemaakt, zeker op de lange afstand. Hans Van Den Buverie, de kopman van 12BO4 Oostende, deed het uitstekend op de mountainbike op het strand én in de duinen. Inge Roelandt maakte het Oostends feestje compleet. Op de korte afstand was het verschil tussen Yeray Luxem en Robin Schuermans duidelijker.

Kris Coddens startte in Westende als topfavoriet en nam in de eerste vijf kilometer meteen de maat van de rest van het veld. In de eerste ronde van 2,5 km mocht hij nog samen lopen met Yeray Luxem. De kersverse papa koos voor de korte afstand en wisselde na 2,5 km al met een mooie voorsprong. Yeray stond de leidersplaats niet meer af in de 20 km mountainbiken en na nog eens 5 km lopen won hij vlot voor een sterke Robin Schuermans. Wij kijken alweer uit naar de blog van Bientje over zijn zilver op de ‘pussy distance’. Robin moest wel alles uit de kast halen om de tweede plaats na het mountainbiken te heroveren op Nick De Wannemaeker. Sophie Levecke won bij de vrouwen.

Coddens had na vijf kilometer lopen al een mooie voorsprong op een achtervolgend groepje met onder andere Van Den Buverie, Kristof De Clerck en Pieter Duyck, die nog voor halfweg door een volledig lekke voorband uit de wedstrijd moest stappen. De 40 km mountainbiken maakten het verschil. Het eerste deel liep vooral op het strand richting Middelkerke, het tweede deel was een stuk technischer richting Nieuwpoort, door de duinen. Met een windsterkte van 4 beaufort werd het de atleten niet gemakkelijk gemaakt, maar dat zijn precies de omstandigheden waar Hans Van den Buverie van houdt.

Hans heeft een rotjaar 2016 achter de rug, met een enorm zware valpartij tijdens de tijdrit in Oostende en een heel lange revalidatieperiode. De Sandman Inferno was zijn eerste grote comeback wedstrijd. Hij had in de eerste tien kilometer Kris Coddens al te pakken. “En ik had graag achteraf gezegd dat we goed samengewerkt hebben, maar het enige wat ik kon doen, was aanpikken,” vertelde een eerlijke Kris achteraf. “Ik heb een intensieve trainingsweek achter de rug met het zicht op de Xterra van Zuid-Afrika volgende week. Het deed op dit parcours dan ook een beetje pijn, zeker met zo’n hardrijder als Hans. De vaststelling dat de laatste 10 km lopen ondanks de inspanningen op de fiets nog goed gingen, is een teken dat de conditie goed zit. Wat het geeft volgende week, is nog de vraag, zeker nu Richard Murray aan de start komt. Ik vrees dat het voor ons na het zwemmen al een inhaalrace wordt,” aldus de winnaar uit Torhout.

Van den Buverie knokte in de laatste tien kilometer fietsen nog een voorsprong van een halve minuut bij elkaar. Coddens zette de achterstand in de eerste ronde lopen om in een voorsprong van vijftien seconden, maar veel meer verloor de 12B04 atleet niet meer. Zo bleef het spannend, met Coddens als winnaar en Van den Buverie als meer dan verdiende tweede. Achter hen leek Kristof Declerck zijn wedstrijd goed in te delen. Hij had al vroeg pech, werd gelukkig gered door de fiets van Robin Schuermans, maar uiteindelijk viel hij net naast het podium achter de verrassend sterke Cederic Himpe. Danny Dalle was de beste master op de vijfde plaats. Benjamin Verlet en Steven Hamerlinck zorgden voor nog meer 12BO4 plezier in de top-10.

Inge Roelandt op weg naar de zege in Westende (foto: Christine Laplasse)
Inge Roelandt op weg naar de zege in Westende (foto: Christine Laplasse)

Bij de vrouwen was er een walkover van Inge Roelandt, de partner van Hamerlinck. Inge maakte haar favorietenrol waar en pakte de overwinning met een straat voorsprong op een compleet kapotte Birgit Wauters en Isabelle Despeghel.

Uitslagen Sandman Inferno