Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Historisch partnership tussen ITU en Ironman
Nieuws

Historisch partnership tussen ITU en Ironman

Javier Gomez Dubai 703 2017
Javier Gomez combineert ITU en Ironman met succes, zoals in de 70.3 Dubai (foto: Marc Sjoeberg)

Ironman en de International Triathlon Union (ITU) hebben een historische overeenkomst bereikt om een samenwerking aan te gaan om triatlon verder te ontwikkelen en doen groeien. Na een week vergaderen in het Ironman hoofdkwartier in Tampa, Florida, ondertekenden de leiders van beide organisaties, met ITU voorzitter Marisol Casado en Ironman CEO Andrew Messick, een Memorandum Of Understanding (MOU) waarin de belangrijkste prioriteiten en de volgende stappen bepaald zijn om naar meer harmonie en verdere groei van de triatlonsport te werken. Dit betekent onder andere standaardregels voor de lange afstand, een gezamenlijk anti-doping beleid én het opnemen van Ironman events binnen de internationale ITU organisaties.

“Onze samenwerking met de ITU is van het allergrootst belang voor onze verder en continue groei van de triatlonsport,” vertelde Messick. “We delen een gezamenlijk doel en we hebben goed samengewerkt de afgelopen jaren. Daardoor hebben we vertrouwen gekregen in de leadership groep van de ITU. Ik ben er dan ook van overtuigd  dat de productieve meetings van de laatst dagen die ons tot deze mijlpaal gebracht hebben, een omslagpunt vormen naar de verdere progressie van triatlon.”

“De beste manier om triatlon te doen groeien en de sport op elk niveau te verbeteren, is om het samen te doen,” zei Casado. “We gaan verder met een sterke samenwerking met Ironman, zodat triatlon verder evolueert overal ter wereld. Ik kijk uit naar nog meer vruchtbare meetings, zodat we de best mogelijke omgeving creëren voor onze atleten.”

De voornaamste prioriteiten die ITU en Ironman samen oppakken, zijn onder andere:

  • Harmoniseren van het anti-doping beleid om ‘cleane’ atleten én de integriteit van de sport te beschermen
  • Erkenning van de ITU als enige internationale federatie aan het hoofd van de triatlonsport
  • Het selecteren van Ironman evenementen als internationale ITU wedstrijden
  • ITU als coordinator en communicatiekanaal naar de nationale federaties
  • Het delen van resources in etische kwesties, zoals technologische fraude, code of conduct, manipulatie van competities etc.
  • Een eenvormig wedstrijdreglement (ITU Competition Rules) voor lange afstand triatlon vanaf 2018
  • Ontwikkelen van een versie van deze regels met de focus op de atleet én dit voor specifieke categorieën van afstanden
  • Afstemming om de sport te doen groeien richting startende triatleten, meer vrouwen in de sport, opleiding etc.

In Europa werkte de ETU (European Triathlon Union) al nauw samen met de Challenge Family (waarvan de halve Challenge Geraardsbergen op 2 juli deel uitmaakt) voor de lange afstand. Ook in het duatlon is de laatste jaren de samenwerking met Powerman versterkt. Of bovenstaande betekent dat de kampioenschappen van Ironman (het WK in Hawaii en bijvoorbeeld het EK in Frankfurt) ook gaan samenwerken met ITU of ETU lijkt ons nog sterk, zeker gezien het water tussen bijvoorbeeld de Challenge Roth en het EK Ironman in Frankfurt nog heel diep is. Beide organisaties hebben hun wedstrijd dit jaar op 9 juli staan…