Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
BK en NK duatlon vallen samen… letterlijk
Duathlon

BK en NK duatlon vallen samen… letterlijk

DUIN_sfeerbeeld_04

Het Belgisch kampioenschap duatlon long distance zal voor het derde jaar op rij niet in eigen land plaats vinden. Na twee keer Luxemburg als gastheer trekt het BK opnieuw de grens over, maar dan richting het noorden. Het BK valt in 2017 samen met het NK in Almere-Duin op zaterdag 27 mei. België is al jaren hofleverancier van internationale duatlontoppers, vooral op de lange afstand, met regerend wereldkampioen Seppe Odeyn op kop. Maar in eigen land neemt het aantal duatlonwedstrijden helaas verder af. In Nederland lijkt run-bike-run, zoals het daar doorgaans benoemd wordt, aan een opmars bezig, getuige ook de succesvolle RBR Series.

Nederland had vroeger al onder andere via Wim Nieuwkerk en Armand Van der Smissen een sterke link met het Belgische duatlon en de ter ziele gegane Powerman Holland (eerst in Venray, later in Horst aan de Maas) telt heel wat Belgen bovenaan de erelijst. De organisatoren van het BK en NK duatlon in Almere-Duin doen er dan ook alles aan om de Belgen zich thuis te laten voelen. Het parcours trekt in het looponderdeel door de duinen, maar vooral het fietsparcours over de dijken van de Flevopolder moet de Belgische hardrijders liggen. De wind is alom aanwezig in Almere en kan een hoofdrol spelen in de Holland-België strijd die er ongetwijfeld zal ontstaan op zaterdag 27 mei. De afstanden zijn 10 km lopen, 60 km fietsen en 10 km lopen. De vrouwen starten om 11 uur, de mannen mogen 20 minuten later aan hun titelstrijd beginnen.

Bij de mannen zijn de Belgen favoriet, bij de vrouwen Nederland. Al zagen we vorige week in de Powerman Mallorca dat Kim Nulens het gat met de Nederlandse topper Miriam Van Reijen al iets meer gedicht had. Een Ilse Geldhof in vorm kan daar ook, zeker in het fietsen, een hoofdrol spelen. Bij de mannen zal er veel aandacht gaan naar wereldkampioen Seppe Odeyn. Die krijgt internationaal doorgaans alleen Nederlandse concurrentie van Thomas Bruins, maar de vraag is nog of de in Australië wonende topper midden het seizoen naar Nederland zal afzakken. Het zou alvast een mooie aanvulling zijn in de landenstrijd. Bij de Nederlanders verwachten we dit keer overigens de duatleten massaal op de voorposten, want vorig jaar pakten Lucie van Genugten en Eric Jan Spijkerman enigszins verrassend de titels. Onze landgenoot Jan Meysmans werd toen derde.

Ook aan de microfoon krijgen we overigens een Holland-België met naast Arjan Schilder ook yours truely als speaker om respectievelijk de Nederlandse en Belgische toppers aan te moedigen.

Het BK duatlon in Almere-Duin is niet de enige vorm van Nederlands-Belgische samenwerking. Zo staan de Run Bike Run Series in Nederland open voor Belgische ploegen en de duatlon van Geel, op 1 april, maakt deel uit van het Nederlandse regelmatigheidscriterium, te vergelijken met de Eredivisie Triathlon in Nederland en de T3 Series in België, maar dan toegespitst op duatlon.

Tot 31 maart kan je je aan verlaagd tarief inschrijven voor het BK duatlon LD in Almere. Alle info vind je op de website van start-2-finish.nl.

duin-logo