Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Inhaalrace brengt Coddens naar 4de plaats in Zuid-Afrika
Multisports

Inhaalrace brengt Coddens naar 4de plaats in Zuid-Afrika

Weiss Murray Xterra Zuid Adfrika 2017

In Zuid-Afrika is dit weekend het internationale Xterra seizoen op gang gebracht. In het wondermooie glooiende landschap van Grabouw keken wij alvast uit naar de seizoensopener van twee Belgen: Kris Coddens en Tim Van Daele. Die laatste kende pech en moest door een lekke band de strijd te vroeg opgeven. Ook voor Coddens liep het niet van een leien dakje. Hij kwam als negende van de fiets maar liep dan sterk naar een vierde plaats. De winst ging enigszins verrassend naar WTS-topper Richard Murray.

Het was te verwachten dat Richard Murray, naar voorbeeld van zijn vrouwelijke WTS-collega Flora Duffy, bij het zwemmen helemaal voorin zou zitten. Maar waar Duffy al een paar jaar bewijst haar mannetje (letterlijk, want ze wisselde als zevende overall op de mountainbike in Zuid-Afrika) te staan in het mountainbiken, vroeg iedereen zich af of Murray wel voldoende skills zou hebben. In Grabouw bewees hij zaterdag dat dat best meeviel. Hij streed de hele wedstrijd met specialist Bradley Weiss voor de koppositie. Pas in de slotfase van het mountainbiken kon Weiss een gaatje slaan, maar een halve minuut was onvoldoende om Murray af te houden. En dus kreeg de Xterra Zuid-Afrika met Richard Murray een topper als winnaar. Weiss werd tweede en Stuart Marais maakte het Zuid-Afrikaans feestje compleet met de derde podiumplaats.

Kris Coddens streed ondertussen voor zijn plaats in de top-10 maar de Belg had nog goeie loopbenen om na het mountainbiken op te rukken naar de vierde plaats. “Meer zat er niet in, want het podium was te ver weg. Wat niet wegneemt dat ik alles op alles moeten zetten heb, want de nummer vijf (Theo Blignaut) zat mij op de hielen.” In het filmpje hierboven zie je het volledige interview dat Kris na afloop gaf.

Kris Coddens Xterra Zuid-Afrika 2017

Voor Coddens is de vierde plaats in Grabouw alvast een opsteker na een intensieve trainingsperiode (die hij vorige week afrondde met winst in de Sandman Inferno). Bovendien liet onze landgenoot enkele echte toppers achter zich, zoals James Cunnama, Francois Carloni en Jan Pyott. Bij de vrouwen stond er opnieuw geen maat op wereldkampioene Flora Duffy. Zij werd 11de overall en had een stevige voorsprong op thuisatlete Mari Rabie. Opvallend was wel de derde plaats van debutante Rachel Klamer, de Nederlandse WTS-toptriatlete en partner van Richard Murray!

Weiss Murray Xterra ZUid Afrika MTB 2017

Tim Van Daele kwam van een kale reis thuis. De Antwerpenaar had opnieuw pech. Toen hij na 5 km de 40″ achterstand op Kris Coddens in het zwemmen had gedicht op de mountainbike reed hij lek en was het eind verhaal.

Lees hier ook de tweede aflevering van ‘De Rit’ met Kris Coddens