Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Herderen: voluit op de fiets of rekenen op het lopen?
Nieuws

Herderen: voluit op de fiets of rekenen op het lopen?

 

Triatlon, SMO-Specialized Triatlon Team
SMO-Specialized in hun nieuwe uitrusting, met speerpunt Simon De Cuyper

Zondag begint het nieuwe triatlonseizoen in Herderen met de eerste manche van de hernieuwde T3 Series. Wij kregen inzicht in de opgegeven zwemtijden van de topploegen in deze teamwedstrijd. Het zwemmen gebeurt in de vroege middag in binnenbad, maar het is vooral uitkijken naar de ploegentactiek in de namiddag. Wie gaat er voluit op het hellende fietsparcours en wie rekent er op het loopnummer om het verschil te maken? Atriac zal bij de mannen voor de twee moeten gaan, want zij lijken voluit de kaart Yeray Luxem te trekken, afgaande op de verwachte zwemtijden. Bij de andere topploegen liggen die tijden dichtbij elkaar.

Een teamwedstrijd betekent zowat altijd een tactisch steekspel tussen de topploegen. Vaak is het per discipline zoeken naar de grootst gemene deler om je kansen op succes te vrijwaren. Je beste loper er af zwemmen, is namelijk geen goed idee, maar te veel tijd verliezen in het zwemmen is ook geen optie. Atriac Antwerpen lijkt zijn mannenploeg te bouwen rond sterke lopers zoals Yeray Luxem en Thomas De Vleeschouwer. Op de 750 meter zwemmen gaven ze een verwachte eindtijd door van 9’45. En die tijd staat in schril contrast met Accent Tribe (de jonge bende met onder andere Folens, Matthys en ex-Atriacer Tim Van Hamme) die met 8’24 rekenen op een snelle zwemstart. Het Zamaro Wilier team van KTT (met onder andere Marco Akershoek, ex-winnaar in Herderen) bindt de strijd aan met de mannen van Vilvoorde met een vooropgezette tijd van 8’30. En SMO-Specialized (dat met speerpunten Simon De Cuyper en Donald Hillebregt uitpakt) gaf 8’40 door met SP&O Mechelen en LTTD Oilservice daar vlak achter met 8’45 en 8’55. TBT en TRIGT Arena Fuji rekenen op een tijd van 9 minuten rond. Ondanks een aantal zeer sterke zwemmers lijkt dus ook de ploeg uit Doornik zich te schikken naar de betere lopers.

Marco Akershoek Herderen 2015

Als de tijden effectief neergezet worden zoals voorspeld, dan mogen we ons verwachten aan spektakel op de fiets. Elke ploeg start met 6 atleten en daarvan mogen ze er maximum 2 overboord gooien onderweg, want de tijd van de 4de atleet is bepalend voor de einduitslag. In Herderen krijgen ze een allesbehalve vlak parcours af te werken en vooral de drievoudige beklimming richting sporthal is een echte kuitenbreker. Het loopparcours is kort en technisch, met een finish die 180° draait ten opzichte van de vorige jaren. Nu lopen de atleten vanaf het voetbalterrein rechtstreeks naar de finish boog.

Drie vrouwenploegen mikken op 10′

Bij de vrouwen is een voltallig TRIGT Arena Fuji wel heel ambitieus met een vooropgezette tijd van 9’20. Dat is 40″ sneller dan de drie andere topploegen die allemaal 10′ rond opgaven: Atriac start met 4, met onder andere Katrien Verstuyft en Christine Verdonck. SMO-Specialized beperkt zich tot 3 met Nixie Turner meteen als speerpunt naast Karlien Claus en Sarissa De Vries. Een voltallig EFC-ITC komt met onder andere Charlotte Deldaele en Ine Couckuyt in zijn sterkste vorm aan de start. Achter deze drie ploegen wordt het uitkijken naar Zamaro Wilier KTT waar Margot Moerman in het zwemmen kleppers als Laura Swannet, Femke Kiekens en Xenia Luxem op sleeptouw mag nemen. Ook KTT komt voltallig aan de start.

De zwemproef van 750 meter is vanaf 12u15 voorzien in het binnenzwembad van Bilzen. Vanaf 16 u. beginnen de ploegen, elk met een tussentijd van dertig seconden aangevuld met de zwemachterstand, aan hun ploegentijdrit van 20 km. Nadien rest nog een loopproef van 5 km. 

Wie volgt Heemeryck op?

Pieter Heemeryck Herderen lopen

 

Voordien is er ook nog de individuele sprinttriatlon van Herderen, vorig jaar gewonnen door Pieter Heemeryck. Daarin moet vanaf 10 u. ’s ochtends slechts 500 meter gezwommen worden. Vanaf 14 u. starten de atleten met de fietsproef van 20 km met de snelste zwemmers eerst en vervolgens worden de verschillen van het zwemnummer aangehouden voor de start van het fietsen. Ook voor de individuele wedstrijd moet er tot slot 5 km gelopen worden. Bij de mannen verwachten we een felle strijd tussen Stenn Goetstouwers en Bas Diederen, maar ook Ward Van De Capelle, David De Grooff, Nick Thijs, Dieter Boeye, Hans Verbist en Sven Van Luyck rekenen we bij de kanshebbers voor het podium. Ook uitkijken naar youngsters Rik Malcorps en Vince Van de Poel, terwijl Peter Croes ook een opvallende deelnemer is. Bij de vrouwen is Ines Van Troyen opnieuw van de partij tegen de debuterende triatlete (en topzwemster) Katrien Maes. Maar ze moeten ook rekening houden met Mieke Suys.

Alle verdere info vind je op de site van Sportevents.