Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Claire Michel: “Geen enkele stap overslaan nu…”
Nieuws

Claire Michel: “Geen enkele stap overslaan nu…”

Claire Michel Abu Dhabi 2016 kameel

Dit weekend start het ETU European Cup seizoen met een eerste kwarttriatlon in Las Palmas. Na de wereldbeker in Zuid-Afrika en de eerste WTS van Abu Dhabi is het de derde wedstrijd van het internationale seizoen waar geen enkele Belgische vrouw aan de start staat. En dat is toch opvallend. Daarom namen wij even contact op met olympiër Claire Michel, die zich net verloofd heeft met haar partner Johan Liekens. Zij trekt via de World Cup van New Plymouth naar de WTS van Gold Coast. En daar heeft ze haar eigen redenen voor.

“Ik ben niet gestart in de wereldbekermanche van Cape Town omdat het gewoon nog veel te vroeg in het seizoen is. Met mijn nieuwe coach Paulo hebben we vooral aan een aantal fundamentele zaken gewerkt, vooral in het heropbouwen van mijn zwemslag. Het was voor mij veel belangrijker om een aantal trainingsblokken in te plannen dan die training te onderbreken met een race in februari. Ik ben wel van plan om ook dit jaar tot begin november wedstrijden te doen.

Ook Abu Dhabi liet ik links liggen. Toen Paulo en ik hoorden dat ze van een sprint naar een kwarttriatlon omschakelden, hebben we besloten te blijven focussen op mijn zwemmen. Daarom willen we liefst beginnen met een sprinttriatlon, liefst met wetsuit, vandaar naar een sprint zonder wetsuit, vervolgens OD met wetsuit om dan verder te gaan met OD zonder wetsuit. Toen ik vier jaar geleden met triatlon begon, hebben we een aantal stappen in die ontwikkeling overgeslagen. Mijn eerste wereldbeker triatlon was nog maar mijn zesde wedstrijd ooit. In deze olympische cyclus willen we geen enkele stap overslaan,” legt Claire uit.

Durf te dromen en hoog te mikken

Claire Michel Rio

Nu Katrien Verstuyft haar pijlen eerder lijkt te richten op de langere afstand en Charlotte Deldaele bewust kiest voor een meer Belgisch seizoen, nadat ze vorig jaar in ETU en ITU cup races vaak alleen haar plan moest trekken, is Claire eens te meer dé Belgische hoop op triatlonsucces bij de vrouwen. “Wat het gebrek aan elite vrouwen betreft in België, mag dat geen echte verrassing heten. Katrien en ikzelf zijn zeldzame voorbeelden van starters op latere leeftijd. Als je goeie elite vrouwen wil hebben, dan moet je investeren in de ontwikkeling van juniors en U23 dames. Er zijn verschillende goeie coaches die hieraan werken in België, maar ik heb de indruk dat goeie coaches en getalenteerde atletes te veel verdeeld zijn over het land. 

Mijn boodschap aan jonge vrouwelijke triatleten is: durf te dromen en durf hoog te mikken. Wij Belgische atleten moeten werken binnen een dubbele federatie context. En dat maakt het niet altijd makkelijk. Bovendien is er een verschil tussen het sponsoren van atleten en ze de mogelijkheid geven om de startlijst te halen. Ik ken atleten die zelf graag hun deelname betalen om wel de mogelijkheid te krijgen om zich op topniveau te meten. Dus komt het eigenlijk neer op een simpele keuze. Durft België een atleet naar een internationale competitie sturen die misschien faalt, of liever helemaal niemand. Ik heb het geluk gehad dat het BOIC mij geen extra criteria heeft opgelegd richting Rio. En zonder de steun van Jul Clonen en de LBFTD had ik nooit aan de start gestaan van een wereldbeker, terwijl ik toen ook niet de ervaring had.”

Veel geleerd van Rio

Claire Michel America Cup 2017

“Persoonlijk heb ik veel geleerd uit het hele proces om me te kwalificeren voor de Spelen, al leverde me dat de zwaarste ontgoocheling van mijn carrière op. Ik ben de LBFTD en het BOIC dankbaar voor de kansen die ik kreeg, met het risico op falen, maar ook met de mogelijkheid om hier sterker uit te komen. Ik hoop dat andere vrouwen in de toekomst ook die kans krijgen,” aldus Claire.

Claire heeft er ondertussen haar eerste wedstrijd opzitten. Ze haalde een 6de plaats in Sarasota in Florida, in maart. Volgende week trekt de bride-to-be naar New Plymouth in Nieuw-Zeeland voor een ITU World Cup race. Een week later volgt dan haar eerste WTS optreden in Gold Coast.