Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De Vet steelt show, Lenaertz snelste Belgische juniore in Quarteira
Nieuws

De Vet steelt show, Lenaertz snelste Belgische juniore in Quarteira

Joris Bassle Quarteira
Joris Basslé eerst uit het water (foto: Tim Van Hamme)

Een dag na de elites was het zondag langs een druk bezochte dijk in Quarteira de beurt aan de juniores voor hun ETU European Cup. De Belgische jongens en meisjes lieten zich daarin voluit opmerken. Joris Basslé kwam als eerste uit het water bij de jongens, maar Hanne De Vet stal de show bij de meisjes met veel kopwerk in een klein kopgroepje tijdens het fietsen. Lone Meertens en Kiara Lenaertz volgden niet veel verder in de eerste grote groep. Kiara bleek uiteindelijk de snelste Belgische met een negende plaats.

Hanne De Vet Quarteira

De enorme golven van zaterdag, die de Belgische elite atleten ver terugsloegen in het zwemnummer, bleven zondag achterwege, al blijft het zwemmen in Quarteira elk jaar een uitdaging. Hanne De Vet voelde zich goed in het woelige water en maakte nadien op de fiets mee de wedstrijd. Ze begon als vijfde aan het lopen, maar zakte daarin nog wat plaatsen terug en finishte als 21ste. Ze zag nog twee landgenotes voorbij stormen. Lone Meertens liep vanuit de eerste grote groep naar de 15de plaats, nadat ze in de laatste kilometer nog Laura Swannet vlak voor zich moest dulden. Laura wisselde in de derde groep, maar zette alweer een indrukwekkende loopproef neer. Met 18’12 over de 5 km was ze de snelste van het hele pak. De Francaise Jessica Fullagar won de wedstrijd.

Kiara Lenaertz snelste Belgische in Quarteira (foto: Tim Van Hamme)
Kiara Lenaertz snelste Belgische in Quarteira (foto: Tim Van Hamme)

Basslé als eerste uit het water

Bij de jongens lag Simon Folens na 200 meter in de top-3 met Joris Basslé en Stan Vandendriessche er kort achter. Tijdens de laatste 250 meter schoof Joris nog een tiental plaatsen op langs de buitenkant om zo net als eerste uit het water te komen. Joris had na zijn imposant zwemnummer helaas een heel slechte wissel. Zijn schoen viel van de fiets. Het enige wat hij kon doen was de schoen oppakken, het lintje in zijn mond steken en fietsen met schoen in zijn mond.

Daardoor werd hij door Simon gepasseerd die nog wel de kopgroep haalde. Joris kwam samen met Stan Vandendriessche in een tweede groep terecht. Alle andere belgen (Yorben Verboven, Remco Verbelen en Jarno Cuypers) zaten in de derde groep. Bij de eerste beklimmingen kwamen de achtervolgers vooraan aansluiten, maar helaas moest Simon Folens lossen waardoor enkel Joris en Stan in een ongeveer 25-koppige kopgroep zaten met op 20″ de andere Belgen. Er werd in beide groepen niet superhard gereden en uiteindelijk had de kopgroep zo’n 45″ voorsprong bij T2. Na 1 km liepen de twee Belgen uit de koproep rond de 24ste positie en schoven ze beiden geleidelijk op. Yorben begon aan zijn inhaalwedstrijd en Remco en Jarno liepen op niveau. Simon moest uiteindelijk uitstappe in de eerste ronde met ademhalingsproblemen. Na de afsluitende 5 km kwamen Bassle en Vandendriessche respectievelijk op een 16de en 20ste plaats over de eindstreep. Na een sterke run werd Yorben Verboven 24ste. Een 34ste en 39ste stek waren weggelegd voor Remco Verbelen en Jarno Cuypers.

Met dank aan Tim Van Hamme, Wouter Timmermans en Gert-Jan D’haene voor de nieuwsgaring 🙂