Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tondeur en Van Lierde zevende in Ironman Zuid-Afrika
Frederik Van Lierde niet in zijn normale doen in Zuid-Afrika (foto: David Pintens)
Nieuws

Tondeur en Van Lierde zevende in Ironman Zuid-Afrika

Frederik Van Lierde niet in zijn normale doen in Zuid-Afrika (foto: David Pintens)
Frederik Van Lierde niet in zijn normale doen in Zuid-Afrika (foto: David Pintens)

De Ironman van Zuid-Afrika was het African continental championship en dat betekende zowel bij de mannen als bij de vrouwen een waar topveld aan de start. Tussen alle wereldtoppers deden onze landgenoten Alexandra Tondeur en Frederik Van Lierde het meer dan behoorlijk. De twee atleten, die allebei getraind worden door Luc Van Lierde, pakten een zevende plaats, in een wedstrijd die in het fietsen hard werd gemaakt.

Frederik Van Lierde begon sterk aan de Ironman. Hij lag voorin de grote groep in de 4 km zwemmen op een minuut van leiders Josh Amberger en Harry Wiltshire. Tijdens de 180 km fietsen nestelde de wereldkampioen van 2013 zich in een achtervolgende groep met onder andere Kyle Buckingham, Evert Scheltinga, David McNamee, James Cunnama en Eneko Llanos. Onze andere Belgische prof Diego Van Looy verloor net zoals in de Ironman Nieuw-Zeeland opnieuw veel te veel tijd in het zwemmen. Hij stapte pas na 1u05’44 op de fiets, op bijna 18 minuten van de leiders. Meer dan een 21ste plaats zat er niet in voor Diego. Frederik Van Lierde liep een degelijke marathon, maar had geen super loopbenen. Hij finishte als zevende in 8u19’10.

De ontgoocheling was groot bij Frederik. “Dit was een teleurstellende wedstrijd. Ik probeerde de gebeurtenissen van de afgelopen week te negeren (Frederik werd overvallen, knock-out geslagen en van zijn telefoon beroofd), maar ik had de hele wedstrijd last van mijn rug en hoofdpijn. Daardoor kon ik niet genoeg kracht zetten, maar ik ben toch op karakter blijven doorgaan,” aldus Frederik.

Twee atleten doken onder de 8 uur. Ben Hofmann won voor Nils Fromhold in 7u58’40. Zij waren met zijn twee in de achtervolging gegaan op chasse patat tijdrijder Cameron Wurfe, die een tijdje richting 4u10 leek te fietsen, maar in de slotfase een stevige tik kreeg en nog terugzakte in de marathon naar plaats 11. 

Frederik Van Lierde IM Zuid-Afrika 2017 swim

Alexandra Tondeur had een vrij goed zwemnummer. De atlete van het ITZU tri team kwam als elfde op het strand van Mandela Bay aan met een achterstand van net geen vijf minuten op leidster Kate Comber. Op de fiets zocht onze landgenote haar eigen tempo. Dat bracht haar naar een 8ste plaats bij de tweede wissel. In de marathon werd het nog een enerverende strijd want met minder dan twee minuten tussen plaats 4, 5, 6 en 7 bleef het de hele tijd superspannend. Dat gebeurde allemaal op flinke achterstand van alweer een zeer indrukwekkende Daniela Ryf. Die won in 8u47’02. Alexandra The Great kwam na 9u26’29 binnen als zevende.

Alexandra Tondeur Zuid-Afrika 2017 Run

“Ik had vooraf getekend voor dit resultaat, zeker in dit sterke deelnemersveld,” reageerde Alexandra. “Ik was vooral blij met mijn zwemmen, maar merk dat ik nog wat extra kracht moet trainen in het fietsen. Stap voor stap werk ik met Luc graag verder naar de top,” aldus Tondeur.