Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
GPS goes aero: de Wahoo BOLT
Gear

GPS goes aero: de Wahoo BOLT

BOLT vs Element Wahoo

Wie deze site een beetje volgt, weet dat we fan zijn van de Wahoo ELEMNT. We waren één van de eersten in België die de moderne fiets-gps konden testen en sindsdien zijn we verknocht aan de ELEMNT. Hij wordt zelfs maandelijks gebruikt tijdens ‘De Rit‘ van Gert-Jan D’haene. Dankzij de open source software van de ELEMNT worden we op regelmatige basis verwend met nieuwe updates en interessante extra features. Eén nadeel viel niet weg te cijferen met een update: de afmetingen van de ELEMNT. Ook bij Wahoo waren ze zich daar blijkbaar van bewust… en zie hier: de Wahoo BOLT, het kleine, aerodynamische broertje van de ELEMNT.

De BOLT heeft alle sterke karaktertrekken van zijn grote broer, maar hij is veel compacter én aerodynamischer. De BOLT is de eerste GPS fietscomputer die een geïntegreerd systeem vormt tussen de mount en de fietscomputer om de windweerstand zo laag mogelijk te houden. Wahoo heeft de BOLT in de windtunnel getest tegenover de belangrijkste concurrenten waarbij een windweerstands vermindering van 50% behaald is. Dit staat gelijk aan een tijdswinst van 12,6 seconden over een tijdrit van 40 kilometer met een gemiddelde snelheid van 34 km/u. 

BOLT_Speed_Flow

Om dit voor elkaar te krijgen is samengewerkt met de wereldberoemde wieler aerodynamica expert Dimitris Katsanis. “In recente jaren heeft de wielersport zijn aandacht meer en meer verlegd naar de aerodynamica om een zo groot mogelijk mechanisch voordeel te ontwikkelen,” vertelt Katsanis. “Met deze gedachte is de ELEMNT BOLT ontwikkeld die de resultaten verbetert in plaats van ze alleen maar bij te houden. Hierbij gingen we uit van het gewenste resultaat en werkten van daaruit terug. Door de computer en mount als een geïntegreerd aerodynamisch systeem te ontwerpen en de kernwaarden van de ELEMNT te behouden is een unieke fietscomputer ontwikkeld.”

WahooELEMNT_MIDI_11_Final_WithLights

 â€œHet voelt raar dat professionele wielrenners uren en uren in de windtunnel doorbrengen om elke watt aan weerstand te verminderen op hun fiets, terwijl niemand tot nu toe heeft gekeken naar de fietscomputer en hoe die de prestaties beïnvloed”, vertelt Chip Hawkins, de CEO van Wahoo Fitness. “We hebben de ELEMNT BOLT zo ontworpen dat renners alle data bij de hand hebben en tegelijkertijd de prestaties verbeteren.”
 
Met het high-contrast 2.2-inch scherm en Quicklook LED indicators voorziet de ELEMNT BOLT wielrenners in een eenvoudig overzicht van rit-data, naast andere pushberichten van de smartphone. De fietscomputer is uitgerust met WiFi voor over-the-air updates en ANT+ en bluetooth om de BOLT te verbinden met allerlei sensoren en elektronische versnellingssystemen.
WahooELEMNT_MIDI_09_Final_WithLights

Net als met de vorige ELEMNT kunnen alle datavelden en pagina instellingen op de ELEMNT BOLT eenvoudig aangepast worden met de ELEMNT companion app beschikbaar voor iOS en Android. De app verbindt daarnaast automatisch met de BOLT voor een eenvoudige set-up en personalisatie. 

Naast dat er kaarten op staan van de hele wereld, integreert de ELEMNT BOLT ook naadloos met populaire wielren platforms zoals Strava Live Segments, Best Bike Split Race Plans en Ride with GPS.

BOLTTurnByTurn

De ELEMNT BOLT vind je in de winkel aan een prijs van € 239,99.

Naast de ELEMNT BOLT is de originele ELEMNT nu in prijs verlaagd en verkrijgbaar voor € 299,99 en de ELEMNT bundel voor € 379,99. Op dedigitalesporter.nl zijn de  verkooppunten te vinden voor Benelux.