Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Somethin’Els: City Run 3 – Dublin
Column

Somethin’Els: City Run 3 – Dublin

liffey

Els De Craecker bereidt zich voor op de Ironman van Barcelona én de marathon van Antwerpen. Voor haar duurlooptrainingen besloot ze eens zot te doen en die telkens in een andere stad te plannen. Na Milaan en Kopenhagen trok ze naar Dublin. “Ik weet niet hoe het komt, maar als ik aan Ierland denk dan zie ik gras voor me, enorme uitgestrekte weiden. De tv zal er wel voor iets tussen zitten. Weiden afgezoomd met gestapelde stenen muurtjes en hier en daar een Keltisch kruis. Het beeld dat ik van Dublin heb, is al even bepaald door tv-beelden vrees ik, kleine werkmanshuisjes, met veel gekleurde houten lambriseringen aan de gevel, zoals de Irish pubs hier, maar dan de ene na de andere… versleten maar daardoor ook weer hip, vintage dus eigenlijk. M’n lange duurloop van deze week is er eentje van 3 uur, dus tijd genoeg om eens te kijken hoe Dublin er echt uitziet 🙂

Via Ryanair boek ik een ticket voor 40€ en via booking.com een bed in een hostel met ontbijt voor 18€. Dat is behoorlijk low budget om aan m’n 2-daagse te beginnen, vind ik. Voor het eerst vertrek ik vanop de luchthaven van Eindhoven. Vlot bereikbaar, geen file en dichter dan Charleroi… ideaal. Deze keer kan ik ook iets langer slapen, want de vlucht is pas om half 11 en het leuke is dat ik een uurtje win door naar Ierland te vliegen, daar zitten ze op winteruur, dus het is nog geen 12u wanneer ik aankom. Ik kies opnieuw de bus om naar het centrum te rijden, duurt een half uurtje met de Airlink Express en kost 10€ heen en weer.

generator

 

Onderweg kijk ik naar buiten vanop de bovenste verdieping van de bus… en ik voel wat teleurstelling opkomen, het is een gewone stad… niet bepaald mooie huizen, integendeel, oud en afgebladderd, wat in verval. Niet te snel oordelen, denk ik bij mezelf en we rijden langs Temple Bar, één van de hotspots van Dublin. Ik zie wel waarom, ziet er levendig uit, met de ene winkel naast de andere en jawel allemaal met die typische Irish pub uitstraling (geschilderde gevels en lambriseringen met bloemen langs het raam en veel Ierse vlaggetjes) maar ik ‘voel’ het niet.

Wanneer ik uitstap voel ik ook niet de drang om gewoon wat rond te gaan dolen en de sfeer op te snuiven. Ik wandel wel een stukje langs de rivier de Liffey om dan toch maar te gaan inchecken in het hotel. Blijkt dat het vlak naast de distillerie ligt van de whiskey Jameson en het heeft een lichttoren. Het heet de Generator. Cool hotel, leuk interieur, wel afstandelijk personeel, op het onvriendelijke af. Ik drink een koffie in de bar, waar ze wel vriendelijk zijn trouwens, en dan naar m’n kamer om me klaar te maken voor m’n duurloop.

Map my run

looproute

Deze week geen gids die met me meeloopt, ik ga het op een nog andere manier proberen via de app: Map my run. Ik heb de app nog nooit eerder gebruikt, maar hij kost niets, dus die probeer ik even. Ik kan kijken welke routes andere mensen in de buurt hebben gelopen/gefietst/gewandeld. Ik schat dat ik rond de 26 km ga lopen en ik zie in de app behoorlijk wat fietsroutes van die afstand, ook wat looproutes, maar blijkbaar lopen mensen dan het liefst rondjes en dat is nu iets wat ik liever niet wil. Ah, maar er is ook een wandelroute, met een groot stuk door het Phoenix park en ik zie dat ze ook langs St Patrick’s Cathedral loopt. Waarschijnlijk toeristen denk ik dan, die met een flinke wandeling de omgeving hebben verkend. Die route ga ik lopen. Ik druk start en we zijn vertrokken. Ik heb voor de zekerheid wel een papieren kaart mee, want 3 uur lang gps gebruiken… geen idee hoe m’n batterij daar gaat mee omgaan. Enfin, we zijn er mee weg.

Phoenix Park

phoenix
 
De route gaat eerst richting park, goed zo, want stel dat ik iets voor heb na 2 uur en ik zit dán in de middle of nowhere. En best ook dat het nú even omhoog gaat dan wanneer ik kapot zit. Want eerlijk… voor mensen zonder overgewicht zal lopen in Dublin vlak aanvoelen. In mijn geval voelt het als bergachtig. Maar hey, what goes up, must come down ofzoiets… Phoenix Park is geweldig groot, geweldig mooi, super aangenaam om te lopen, bijna geen verkeer, langs Dublin Zoo en dan de natuur in. Ik had er al een km of 17 opzitten tegen dat ik terug in de bewoonde wereld aankwam. ZALIG!! (een aanrader als je de hint nog niet moest begrepen hebben) 

Dublin City

cassidys

Hmmpft, not so great… druk verkeer en ze rijden langs de ‘verkeerde’ kant, en ik vergeet altijd om naar links te kijken in plaats van naar rechts bij het oversteken. Enfin, de route geeft wel een goed beeld van de stad, denk ik. Eens uit het park, gaat het via het ‘verloederde’ deel, via de brouwerij Guinness (oh wat kijk ik daar al naar uit), via de posh-wijken (eigenlijk dezelfde huizen, maar mooi gerenoveerd), langs de ‘Meir’ van Dublin, 2 parken en een mooi stuk langs de Liffey om dan terug aan de distillerie Jameson aan te komen. Netjes, 26km, job well done!
 
M’n batterij heeft het vlotjes volgehouden, na 3 uur nog 23% over! Ik had gedacht dat zo’n gratis app waarschijnlijk batterij zou zuipen, maar deze is echt toppie!
 
street2
 
Douchen en eten! Gezond eten is niet meteen te vinden, toch niet op het eerste (hongerige) zicht. Dus ik probeer het redelijk te houden. Een hamburger met frieten gepresenteerd in een schoendoos, ’t is eens iets anders. Hamburger op, frieten niet allemaal (ik hou het redelijk dus ;-)) en oja… a pint of Guinness!
 
Antonio

Wanneer ik ga slapen rond 23 uur, ligt er al iemand op de kamer te snurken. Antonio… Iemand anders maakt hem wakker wanneer z’n wekker afgaat en hij dat niet lijkt te horen… Antonio gaat nog wat snoozen, zegt ie, voor hij de stad ingaat. Ik denk dat hij rond 1 uur is vertrokken en tot die tijd is zo ongeveer om de 9 minuten z’n wekker afgegaan. (misschien ben ik toch te oud om op een slaapzaal te liggen denk ik dan..)

cassidys

Na het ontbijt heb ik nog even tijd om wat rond te lopen door de stad, te weinig om iets te gaan bezoeken spijtig genoeg… rond de middag moet ik alweer op de luchthaven zijn. Een superkorte citytrip dus, te kort. Vorige week voelde ik me meteen thuis in Kopenhagen, met Dublin ligt het anders. Hier heb ik meer tijd nodig om de stad te leren appreciëren. Ik onthou vooral het geweldige Phoenix park én dat ik toch nog eens terug moet komen.
 
oscar wilde
 
Hier vind je overigens de volledige blog van Kraakje terug.