Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wetsuitproblemen nekken Belgen in Rabat
Nieuws

Wetsuitproblemen nekken Belgen in Rabat

Rabat 2017 podium

Drie Belgische triatleten trokken zaterdag naar Marokko om er in Rabat deel te nemen aan de sprinttriatlon voor de ATU African Cup. Voor twee van hen werd het een lijdensweg na het zwemmen wegens problemen met de wetsuit. Zowel Emmanuel Lejeune als Peter Denteneer kregen hun wetsuit niet meteen los en verloren kostbare tijd. Vooral in het geval van Denteneer was dat enorm balen want Peter was als eerste uit het water gekomen en zag de achtervolgers één voor één voorbij stormen…

“De frustratie is hoog,” reageerde Peter. “Ik kwam als eerste uit het water maar verloor 40 seconden omdat ik mijn wetsuit niet open kreeg. Als je dan ziet dat de kopgroep van vijf ook nog eens 45″ wegrijdt, dan had er vandaag veel meer ingezeten. Toch nog mijn race gefinisht op de 20ste plaats.” Dries Matthys werd 25ste en Emmanuel Lejeune 33ste. Ook die had problemen in T1.

“Dit houd je toch niet voor mogelijk,” liet Emmanuel weten. “Ik kwam aan het staartje van de grote groep mee uit het water, ondanks een hoop gedoe aan de eerste boei. Die lag slechts op 70 meter van de start. Ik had nummer 41 en er waren maar 40 startplaatsen, dus het was drummen, ook in het water. Ik geraakte gelukkig uit het gewoel en kon terugkeren in de grote groep. Maar eens in de wisselzone kreeg ik mijn wetsuit niet uit. Ik kon niet anders dan het een paar keer opnieuw proberen terwijl ik iedereen zag wegrijden. Ik ben dan ook op achterstand van de grote groep aan het fietsen begonnen en in mijn eentje verloor ik veel tijd op het peloton. Op zich heb ik tot slot nog een goeie loopproef neergezet, maar te ver achter de anderen om er nog een goed resultaat uit te halen,” aldus Lejeune.

Knokken in het zwemmen

Ook voor Dries Matthys was het knokken in het zwemmen, bijna letterlijk zelfs. “Na een turbulent start bleef ik vooraan het tweede pak zwemmen tot aan de verste boei waar ik zeker 15 plaatsen verloor. Vraag me niet hoe ik nog leef want ik weet het zelf niet. In het laatste deel van het zwemmen voelde ik dat ik achteraan een pak hing en wist ik dat ik moest blijven aanklampen. Ik kwam zo aan de staart van de grote groep uit het water. Na een goede wissel en vooral een goede eerste meters op de fiets wist me direct vooraan het pak te nestelen. Op de fiets was er van samenwerking geen sprake, we waren met te veel en weinigen hadden zin om het gat toe te rijden naar de vijf koplopers .

In de laatste kilometer sprong ik wel weg met nog 2 anderen om zo als eerste van het hele pak de wissel in te gaan. Ik ging als eerste erin en als eerste eruit. Maar dan begon de miserie. De eerste 2.5 km liep ik echt slecht. Er zat niks in de benen en iedereen zoefde me voorbij. In de tweede toer kwam het gevoel terug en wist ik terug 5 man in te halen. Ik werd uiteindelijk 25ste wat op zich geen super resultaat is. Toch ben ik echt tevreden over mijn race omdat ik goed meedeed vooraan en de perfecte race heb afgelegd. Het enige wat nu nog moet komen is goede loopbenen, want uiteindelijk worden daar te plaatsen verdeeld. De goede loopbenen zijn zeker aanwezig, enkel vandaag niet. Wat geen ramp is voor de eerste wedstrijd van het seizoen. Het loopniveau in continentale wedstrijden is zo hoog dat ik met een tempo van net boven de 3:20 per kilometer pas de 26ste looptijd neerzet”, aldus Dries.

De winst ging naar Rostislav Pevtsov uit Azerbeidjan voor de Fransen Maxime Hueber en Felix Duchampt.

Rabat 2017 results