Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sofie Goos: “Vandaag beseft dat ik nog altijd graag triatlon doe”
Nieuws

Sofie Goos: “Vandaag beseft dat ik nog altijd graag triatlon doe”

Sofie Goos podium Lissabon 2017 Jef De Batist
Sofie Goos mag als 5de mee op het podium (foto: Jef De Batist)

Dag op dag een jaar is het geleden dat Sofie Goos haar laatste grote internationale wedstrijd deed. Op 7 mei 2016 werd ze zesde in de 70.3 Mallorca. Vandaag werd ze vijfde in de Challenge Lisboa. Wij kregen Sofie een uurtje na haar onwaarschijnlijke prestatie te pakken in Lissabon. Een blije La Goos praat honderduit over haar wedstrijdervaring, hoe ze met de glimlach zwom, fietste en liep, hoe ze genoten heeft, maar ook hoe emotioneel haar finish was… “Het was fysiek en mentaal soms erg moeilijk…”

“Of ik tevreden ben? Absoluut, en dat zowel met de ervaring als met het resultaat,” vertelt Sofie. “Op zich kon ik hier ontspannen naar toe leven. Er was geen druk van de sponsors en van de entourage (‘je weet wel, manager, coach, partner en sponsorverantwoordelijke… die grote entourage,’ komt Jef De Batist lachend tussen, die al deze rollen zelf vervult en duidelijk fier is op Sofie) om hier meteen te presteren. Ik wou vooral weten waar ik na een jaar zonder echte competitie zou staan, dus de laatste dagen werd ik toch wat zenuwachtiger. Maar het gevoel was de hele dag goed.”

Meteen na de 10 Miles in slaap gevallen

“Dat het met de conditie goed zat, wist ik al van te voren, maar ik had toch nog wat twijfels. De Antwerp 10 Miles zijn zeer goed verlopen voor mij. Met die derde plaats in een goeie tijd van 59’13 wist ik dat het lopen alleszins in orde zou zijn. Maar na de Ten Miles was ik enorm moe en ik ben na de wedstrijd als een blok in slaap gevallen. Twee maanden geleden was mijn energiepeil nog ondermaats en na de 10 Miles maakte ik me wel wat zorgen of ik een halve triatlon, met naast het lopen ook nog zwemmen en fietsen, fysiek zou aankunnen.

Maar het ging goed vandaag. Het zwemmen was wat minder. Ik merkte het toen ik naast ex-ploegmaat Corinne Abraham kwam te liggen. We hebben dan samen gezwommen en onderweg naar de wissel heb ik nog wat met haar gebabbeld. Overigens vroegen de andere vrouwen zich onderweg en aan de finish ook af waarom ik zo goedgezind rond liep. Ik heb hier echt wel van genoten. Vandaag besefte ik weer hoe graag ik aan triatlon doe. Het deed deugd om weer terug in wedstrijd te zijn. Tijdens het fietsen kon ik mijn wattage constant hoog houden en ook het lopen ging goed. Ik was verbaasd dat ik samen met Vanessa Fernandes wisselde, maar ook dat we pas op de zevende plaats lagen. Er was op voorhand geen druk en we hadden ons geen verwachtingen gesteld over tijd of positie. Maar als je mee kan doen voor de prijzen, is dat altijd leuker.”

Emotionele finish, aan het afgelopen jaar gedacht

Sofie Gooss 5de Lissabon Jef De Batist

“En dus heb ik tijdens het lopen nog flink wat gas gegeven. Fernandes was te snel. We moeten steeds meer rekening houden met die snelle atleten die overkomen van de olympic distance (ook winnaar Joao Pereira is een specialist van de kwartafstand – redactie). Maar als ik zie dat ik vandaag toppers als Michelle Vesterby en Corinne Abraham achter me laat en dat uitgezonderd Lucy Charles, het verschil met de andere atletes beperkt was, dan kan ik alleen maar blij zijn. De vijfde plaats, en in de prijzen dus, doet deugd. Maar het was wel een emotionele finish voor mij. In die laatste meters passeerde het afgelopen rampjaar nog even voor mijn ogen. Zowel de fysieke als de mentale pijn van die twaalf maanden, het was toch moeilijk. Bovendien zijn we volgende week een jaar verder. En dit was mijn eerste internationale wedstrijd sinds Mallorca vorig jaar. Dus ja, dat speelde wel mee in mijn hoofd. Maar ik ben mijn crew en mijn sponsors heel dankbaar dat ik deze kans bleef krijgen.”

Sofie richt het vizier al weer op de volgende wedstrijd. Een echt verjaardagsfeestje zit er niet in. “Ik hou sowieso niet van het vieren van mijn verjaardag, dus dat is geen probleem,” lacht ze. “Nee, nu is het verder taperen en rustig voorbereiden naar mijn eerste volledige triatlon van het seizoen. Dat wordt de Challenge van Venetië op 11 juni. De grote vraag is of mijn adductoren het houden tegen dan. Vandaag heb ik er weinig last van gehad, maar de afgelopen weken baarden mijn adductoren me wel zorgen en de laatste week heb ik zelfs niet meer geloppen. We zijn hier zelfs nog op zoek gegaan naar tape. En we hadden ook wel afgesproken dat als ik er te veel last van zou krijgen in de wedstrijd, ik eventueel zou opgeven om een deelname aan Venetië niet in het gevaar te brengen. Maar gelukkig heb ik er geen last meer van gehad.”

“Voor mij was het vandaag genieten van wat ik doe. Ik weet nu dat ik weer mee kan en dat ik dit heel graag doe. Ik kijk dan ook al uit naar Venetië, maar eerst een beetje genieten van deze vijfde plaats,” aldus La Goos.