Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Claire Michel 9de in zware omstandigheden
Nieuws

Claire Michel 9de in zware omstandigheden

Claire Michel 9de WTS Yokohama

De World Triathlon Series trok zaterdag naar Japan. Het parcours van Yokohama is er eentje voor de hardfietsers én het is een wedstrijd die de Belgen normaal goed ligt. Al blijft het er altijd gevaarlijk. Zo herinneren we ons nog de val van Marten Van Riel vlak voor de wissel nadat hij alleen op de fiets in de aanval was gegaan. Claire Michel behaalde er in 2014 haar beste resultaat: een zesde plaats. Die prestatie evenaren zou moeilijk worden, want de omstandigheden in deze editie waren zwaar. De regen en de wind zorgde voor zware en gevaarlijke omstandigheden. Onder andere Christophe De Keyser en Johnny Brownlee gingen onderuit op de gladde Japanse wegen.

Wie de vrouwen en de mannen vannacht onze tijd wilde volgen, moest vroeg uit de veren. Claire Michel mocht al om 3 uur Belgische tijd het water induiken voor 1500 meter zwemmen. De nummer 4 van de wereldbeker in Chengdu vorige week zwom behoorlijk en verloor slechts een minuut op de kop van de wedstrijd. Ze kwam in de 40 km fietsen terecht in een groot peloton dat in de achtervolging ging op een ruime kopgroep. Daaruit waren Flora Duffy en Sophie Coldwell ontsnapt. De twee pakten een minuut op de eerste groep en drie minuten op het peloton. In de 10 km lopen raapte Claire nog heel wat concurrentes op. Ze finishte knap als negende en bevestigt daarmee de goede vorm van 2017. Duffy won afgetekend voor Katie Zaferes en Kirsten Kasper, met wie Claire vorige week nog spurtte om de derde plaats in China.

“De omstandigheden waren verschrikkelijk. Er waren niet alleen de regen en de wind, het parcours was ook nog gevaarlijk glad,” vertelt Claire vanuit Japan. “Ik verloor ongeveer een minuut in het zwemmen en kwam terecht in de grote achtervolgende groep. Helaas had ik na het fietsen een mindere wissel. Ik probeerde nog het gat naar Ashley Gentle en Non Stanford (die 6de en 7de zouden worden) dicht te lopen, maar in de voorlaatste ronde verloor ik de voeling met hen. Ik kon toch nog sterk finishen en werd zo negende, mijn op één na beste resultaat ooit in de World Triathlon Series. En daar ben ik heel tevreden mee,” aldus Claire.

De Keyser crasht, De Cuyper valt uit

CDK Yokohama val 2017

Bij de mannen werd het een baaldag voor de Belgen met een valpartij voor Christophe De Keyser en een opgave van Simon De Cuyper. Ondanks de regen en de wind moest er in Japan wel zonder wetsuit gezwommen worden. Beide landgenoten kwamen achteraan te zitten in het zwemonderdeel en kwamen op ruim twee minuten van de leiders de wisselzone binnen, samen met beloftenwereldkampioen Jorik Van Egdom. Tijdens het fietsen probeerden de drie terug te komen op de grote groep, maar in één van de gladde bochten ging De Keyser onderuit. Einde verhaal voor de Belg. Na de wissel stapte ook Simon De Cuyper uit. Van Egdom werd nog 43ste, vlak achter Johnny Brownlee.

Voor De Keyser was de wedstrijd al over aan de eerste boei. “Ik had voor de start al problemen met een kapot zwembrilletje. Gelukkig kon ik het nog onder mijn badmuts klemmen. Het zwemmen verliep redelijk tot aan de eerste boei. Daar kreeg ik het hele pak over mij. Ik heb dan nog geprobeerd om Simon terug naar voor te brengen, maar in het fietsen ging ik onderuit. Maar ik moet geen excuses zoeken, de wedstrijd was al voorbij aan de eerste boei en als triatleet mag je dat niet laten gebeuren,” aldus CDK. Gelukkig bleef de schade beperkt tot wat schaafwonden…

Results Elite Women 2017 ITU World Triathlon Yokohama Triathlon.org