Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
TBT: Toen Lanzarote nog dé Belgische Ironman was…
Nieuws

TBT: Toen Lanzarote nog dé Belgische Ironman was…

bertje.jpg

Het is vandaag bijna twaalf jaar geleden dat de Belgische triatleten aan een topperiode begonnen in Lanzarote. Op de Ironman haalde België tussen 2005 en 2010 elk jaar minstens het podium. Met als hoogtepunten de twee overwinningen van Bert Jammaer in 2008 en 2009. In deze Throwback Thursday keren we graag nog eens terug naar die eerste grote zege van Bert. Grote vraag is of zijn ex-ploegmaat zondag voor opvolging zorgt…

Aernouts in vorm

Onze man ter plaatse, Joris Sels, hoorde al van Rob Woestenborghs dat Bart Aernouts in vorm zit en resoluut voor een podium gaat. Dat is bij de mannen geleden van 2014 toen Jammaer derde werd. In 2010 werd Bert geklopt door Eneko Llanos en pakte hij zilver. Maar in 2008 en 2009 was het wel raak. In 2007 pakte Luc Van Lierde zilver en de twee voorgaande jaren was er telkens brons voor Gerrit Schellens. Voor de 3 andere Belgische medailles moeten we terug naar 2002, toen Dirk Van Gossum brons pakte. Twee jaar eerder, in 2000, won Dirk de Ironman Lanzarote. Maar de allereerste Belg op het podium in Lanzarote was Jean Moreau die in 1992 in de allereerste editie tweede werd achter Ben Van Zelst.

Tondeur als eerste

Alexandra Tondeur itzu bike

Vorig jaar schreef Alexandra Tondeur geschiedenis door als eerste Belgische dame het podium te halen in Lanzarote. Ze werd tweede achter Tine Holst en verzekerde zich zo van kwalificatie voor Hawaii. “Dat is ook dit jaar het hoofddoel,” vertelde ITZU Triteam manager Koen Janssen ons. “Winnen zal misschien moeilijk worden, want de focus ligt vooral op een goed resultaat met het oog op kwalificatie voor het WK Ironman. Houd zaterdag vooral Saleta Castro maar in de gaten,” aldus Koen.

Komedie gespeeld

Hier kan je nog eens nalezen hoe Bert Jammaer zijn eerste overwinning pakte in Lanzarote en het interview dat we met hem hadden een paar dagen later met de geweldige uitspraak: “Toen ik de nummers 2 en 3 kruiste, heb ik steeds komedie gespeeld. Ik zat stikkapot maar  deed  steeds  alsof ik  nog fris zat om hen te kraken…”