Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Van Lierde en Deckers top-5 in Barcelona
Nieuws

Van Lierde en Deckers top-5 in Barcelona

Van Lierde 703 Barcelona 2017

Hoewel het voor beide Belgische profatleten geen hoofddoel was, behaalden Frederik Van Lierde en Tine Deckers toch een goed resultaat in de 70.3 Ironman van Barcelona. Door de deelname van wereldkampioen Ironman Jan Frodeno was er heel wat belangstelling voor de halve triatlon. Wij keken vooral uit naar het debuut op de lange afstand van belofte Pierre Balty, specialist van de korte afstand. Hij ontgoochelde niet en pakte een knappe twaalfde plaats. Ook Hannes Callebaut haalde de top-20…

In 2014 was Balty nog elfde bij de juniores op het EK in Kitzbuhel. De vorige twee jaren bleef de abslute internationale doorbraak wat achter bij de beloften, maar op ETU en ITU wereldbeker niveau kan de snelle loper van TRIGT zijn mannetje staan. Dat hij nu al voor een eerste keer voor de langere afstand kiest, was dan ook een beetje een verrassing. Al begint het een gewoonte te worden dat steeds meer jonge (en iets minder jonge) atleten voor een carriere op de lange afstand kiezen. Soms naast het olympische werk, soms in combinatie met. Kijk maar eens naar de deelnemerslijst van the championship van Challenge in Samorin…

Maar over naar Barcelona waar Balty het op de 70.3 Ironman uitstekend deed. Zwemmen zal nooit de beste discipline worden van Pierre. Hij deed 25 minuten over de 1,9 km en verloor ook in het heuvelachtige fietsonderdeel wat plaatsen. Maar in het lopen pakte Balty uit met een knappe halve marathon van 1u14’54, goed voor de vierde looptijd van alle deelnemers. Alleen de top drie bij de pro’s Frodeno, Nick Kastelein en Ivan Tutukin liepen sneller. Met een twaalfde plaats overall pakte Balty meteen de winst in zijn M18-24 age group. Hannes Callebaut startte bij de pro’s en pakte een mooie achttiende plaats in 4u28’12.

Beste Belgische pro was Frederik Van Lierde die net naast het podium viel. Frederik werd vierde in 4u10’31 op bijna zeven minuten van winnaar Jan Frodeno (4u03’45). Van Lierde pakte de halve triatlon van Barcelona mee als voorbereiding op de Ironman van Nice, zijn eerste hoofddoel van het jaar. Sanne Swolfs was opnieuw van de partij, maar hij had geen goede dag en stapte ook deze keer weer uit met kniepijn. 

“Genieten van het racen”

Bij de vrouwen  eindigde Tine Deckers als vijfde. Haar eindtijd was 4u48’35. De overwinning ging naar Emma Pallant van BMC-Etixx in 4u40’03 voor Natalie Seymour en Charlotte Morel. Vier weken na de zware Ironman Texas, kwam Barcelona te vroeg om een sportief hoogtepunt te worden. Tine was dus met beperkte sportieve ambities vertrokken naar Spanje. Het doel was vooral ritme op te doen voor de belangrijke weken en maanden die eraan komen.

Tine kwam als tiende uit het water op 4’37 van snelste zwemster Jameson. Dankzij een snelle fietstijd van 2u46, kon ze in positie zeven aan de halve marathon beginnen, om uiteindelijk naar de vijfde plaats door te schuiven.
“Ik wist dat ik niet helemaal gerecupereerd was van mijn inspanning in Texas maar gaf het beste van mezelf en kwam vooral om te genieten van het racen zelf. In juli en augustus wil ik mijn beste vorm te pakken hebben om te presteren in Challenge Geraardsbergen, de Alpe D’Huez triathlon en de Embrunman”, aldus een tevreden Tine.  
De volgende weken trekt Tine op stage naar Lanzarote en Frankrijk om de volgende wedstrijden voor te bereiden. Op 18 juni start ze in de Ironman 70.3 Pescara.

4 Belgische medailles

Podium Barcelona Balty Floor Jesse

Ook in Barcelona waren er veel Belgen, 69 in totaal. Naast de winst van Pierre Balty waren er nog age group medailles voor Jesse Lormans (3de M18), Floor Martens (3de F18) en Marian Van Den Hengel (3de F50). Lormans werd 93ste overall. Voor hem finishten nog twee Belgen. Frederic Voet werd 48ste, goed voor een 5de plaats in zijn age group. Bram Decavel werd 7de in zijn age group dankzij een 78ste plaats.