Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Yeray tweede in Portugal, Stefanie wint in Belfort
Multisports

Yeray tweede in Portugal, Stefanie wint in Belfort

Yeray Luxem xterra portugal 2017

Heel wat internationale activiteit dit weekend. In Portugal was er zaterdag de Xterra, in het Franse Belfort de halve triatlon. Beide wedstrijden kregen een aantal Belgen aan de start. Stefanie Adam en Yeray Luxem zorgden voor de successen. Luxem had een sterke wedstrijd in zijn favoriete Xterra en ging een rechtstreeks duel aan met toppers Carloni en Ruzafa.

Na een redelijk goede zwemproef dook Yeray al vrij snel de top-3 binnen. Op de mountainbike zat hij dicht bij Francois Carloni, die zijn goede vorm lijkt teruggevonden te hebben, en Ruben Ruzafa. In het lopen bleek Ruzafa nog net iets sneller dan Luxem. De drievoudige wereldkampioen won de Xterra Portugal. Yeray Luxem werd tweede en Carloni derde. Bij de vrouwen won Brigitta Poor voor Carina Wasle en Helena Erbenova. De Nederlandse Maud Golsteyn werd vierde. 

Yeray podium Portugal 2017

Stefanie Adam van 11 naar 2 minuten

In het Franse Belfort starten jaarlijks redelijk wat Belgen. Bij de vrouwen was het zaterdag vooral uitkijken naar favoriete Stefanie Adam. Die had niet haar makkelijkste wedstrijd maar legde in het fietsen de basis voor een nieuwe overwinning. “Ik ben zeer blij met de winst, maar ik heb er hard moeten voor afzien,” vertelde Stefanie ons. “In het zwemmen kreeg ik al na 100 meter een trap van een voet in mijn maag en op mijn middenrif. Daardoor heb ik een hele tijd last gehad om deftig te ademen. Op de fiets gingen de eerste 20 km moeizaam maar kwam ik nadien wel in mijn normale ritme. De beklimming van de Ballon d’Alsace ken ik gelukkig zeer goed en die ging vlot.

Na het fietsen had ik 11 minuten voorsprong op de tweede vrouw. Ik heb tijdens het fietsen mezelf afgekoeld met water (bevoorradingen elke 15 km) zoals ik in Hawaii heb gedaan. Maar toch viel de hitte (+30 graden) zwaar tegen in het begin van het lopen. Ik heb veel mensen aan de kant zien staan met krampen, maagproblemen, of gewoon uitputting. Ik kon blijven lopen, maar het tempo was tergend traag. Gelukkig hield ik aan de meet nog dik 2 minuten over!

Het zwemmen is in een zeer mooi meer, twee rondes met australische exit. Het fietsen bestaat uit één grote lus, boven op de Ballon d’Alsace zijn er 60km gedaan. Maar ook richting de klim is het niet vlak. Het lopen zijn 2 rondes van 10,5 km, de helft in de stad en daar was het erg warm. De andere helft loopt rond een meer. Mooie maar zware wedstrijd dus,” aldus de 3MD-atlete.

4 Belgische mannen in top-20

Stefanie haalde het in 5u08’36 en werd daarmee 21ste overall. De Franse Alice Meignié werd tweede in 5u10’46. Haar landgenote Alexandra Maschner volgde op de derde plaats maar dat was al op ruim 25 minuten van Stefanie. Bij de mannen won de Zwitser Maxime Beney in 4u36’03. Hij telde maar liefst 13 minuten voorsprong op zijn landgenoot Julian Hegg. De Fransman Yves Simonet werd derde. Beste Belg was Francois Fouss. Die werd 8ste in 4u58’01. Joeri Van Houtem werd 12de in 4u59’39. Christophe De Man werd 14de en Kaz Verstraete 18de.

Uitslagen Belfort Triathlon L