Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Heemeryck zesde op The Championship
Pieter Heemeryck in 2017 6de in Samorin (foto: Domo Scott)
Nieuws

Heemeryck zesde op The Championship

Pieter Heemeryck finish Samorin

Onze landgenoot Pieter Heemeryck pakte zaterdag een knappe zesde plaats in Samorin tijdens The Championship. Dat is het officiële WK over de halve afstand van Challenge, na Ironman het tweede grootste triatloncircuit ter wereld. In Slovakije niet de verwachte winnaar Alistair Brownlee, maar wel Lionel Sanders. Bij de vrouwen ging de titel naar Lucy Charles die in een onwaarschijnlijke slotfase nog over Wurtele en Luxford ging.

The Championship in de X-Bionic Sphere in Samorin, nabij Bratislava, kreeg een topveld aan de start. Tweevoudig olympisch kampioen Alistair Brownlee had vooraf aangekondigd dat hij een gooi wou doen naar het wereldrecord en zelfs droomde van een tijd van 3u25.  Hij kwam in het spoor van zijn trainingsmaatje Richard Varga als tweede uit het water. Pieter Heemeryck volgde in een grote groep met de andere favorieten op anderhalve minuut.

Pieter Heemeryck bike Samorin

Op de fiets ging Brownlee meteen in de aanval, op en over thuisatleet Varga. Maar al snel kwam een sterke Michael Raelert hem vooraan aflossen. Het zou hem een derde plaats opleveren. Want in het lopen, zakte voorbij halfweg het tempo bij Brownlee. Even later stapte hij uit, geen energie meer over in de benen… Vooraan nam Sebastian Kienle over, met vlak achter hem Lionel Sanders. Met nog vijf kilometer te gaan zette The Colonel zijn aanval in. Sanders won in 3u40’03, minder dan vijf minuten boven het huidige wereldrecord overigens. Kienle werd tweede en Raelert derde.

Tussen al dit geweld hield Pieter Heemeryck goed stand. Hij volgde op de fiets in een groepje met onder andere Richard Murray. De Domo-Scott atleet had geen goede voorbereiding op Samorin. Hij werd ziek en moest tot twee dagen voor de wedstrijd nog antibiotica nemen. “Na de laatste 2 weken had ik getekend voor dit resultaat in een toch wel indrukwekkend deelnemersveld,” vertelt Pieter. “Ook al liep het niet super tijdens de wedstrijd, kon ik er nog het beste van maken. De warmte maakte het extra zwaar, maar deze prestatie geeft me toch wel wat vertrouwen voor de komende races.”

Zinderend slot bij de vrouwen

Bij de vrouwen kregen we een fantastische loopfinale. Na het fietsnummer leek Lucy Charles, de winnares van de Ironman van Lanzarote, uitgeteld voor de zege. Ze zwom opnieuw erg sterk, maar kon deze keer de koppositie op de fiets niet vasthouden. Een sterke Annabel Luxford kreeg haar al vroeg in de wedstrijd te pakken. Luxford en Heather Wurtele streden voor de zege in de afsluitende halve maraton. Halfweg telden ze nog drie minuten voorsprong op Lucy Charles. Maar in de slotkilometers kwam Lucy alsnog terug. Op twee kilometer van de finish pakte Luxford de leiding over van Wurtele. En vlak voor het ingaan van de slotkilometer zag Wurtele ook Charles voorbijkomen. Die rende voorbij Luxford en pakte alsnog de overwinning na een spannende strijd. Lucy Charles won in 4u13’59. Slechts 34 seconden later kwam Luxford als tweede binnen. Wurtele werd derde en debutante Rachel Klamer pakte de vierde plaats.

Uitslagen Samorin