Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Luxem op het podium in Xterra Namen
Yeray Luxem in de Xterra van Namen (foto: Mario Vanacker)
Multisports

Luxem op het podium in Xterra Namen

Yeray Luxem in de Xterra van Namen (foto: Mario Vanacker)
Yeray Luxem in de Xterra van Namen (foto: Mario Vanacker)

Yeray Luxem zette zaterdag de kers op de taart van de Citadel in Namen tijdens de wereldbeker Xterra. In een schitterende wedstrijd was niemand opgewassen tegen Ruben Ruzafa. De drievoudige wereldkampioen was op het zware mountainbike parcours op en rond de citadel ontegensprekelijk de beste, maar Luxem slaagde er in om het verschil te beperken. Tussen een massa feestende supporters stormde Yeray naar een verdiende derde plaats, goed voor de Belgische titel cross triatlon. Bij de vrouwen won Elena Erbenova opnieuw. Christine Verdonck werd eerste age grouper op de vierde plaats en pakte ook de driekleur.

Christine Verdonck op weg naar de titel (foto: Mario Vanacker)
Christine Verdonck op weg naar de titel (foto: Mario Vanacker)

Christine Verdonck kwam als tweede uit het water achter pro Carina Wasle. Op de mountainbike kwamen favorietes Erbenova en Morgan Riou terug, maar Christine bleef zich goed handhaven en had nog een sterke laatste run. Met de vierde plaats was ze achter Erbenova, die voor het tweede jaar op rij won, Wasle en Riou de eerste age grouper. En als eerste Belgische mag ook zij zich een jaar lang kampioene cross triatlon noemen. Achter haar was er een mooie strijd tussen Ine Couckuyt, Karen Steurs en Claire Avril. In Izegem werd Ine vorig jaar al vice-Belgisch kampioene triatlon, nu pakte ze opnieuw een zilveren medaille. Het brons was voor Karen en Claire werd vierde in het BK. 

Helena Erbenova wint (foto: Mario Vanacker)
Helena Erbenova wint (foto: Mario Vanacker)

Bij de mannen pakte Ruben Ruzafa dus de overwinning maar de Zwitser Xavier Dafflon en onze Yeray Luxem bleven lang weerwerk bieden. Ruzafa zat na het zwemonderdeel in de Maas meteen mee vooraan. Luxem volgde veel verder, met onder andere Carloni. En zo kregen we een mooie groep van vier in de achtervolging op Ruzafa. Die kon het verschil op de zware klimmen en de technische afdalingen nooit groter maken dan twee minuten. En zo werd het nog spannend in het lopen, ook op een loodzwaar parcours, inclusief drie keer de trappen van de Esplanada bovenaan de Citadel. Dafflon kwam terug tot op 1’15 en Yeray volgde halfweg op 1’45. Maar Ruzafa bleef zijn tempo hoog houden en won na een knappe wedstrijd. Dafflon werd tweede en Luxem derde.

Ruben Ruzafa pakt verdiende zege (foto: Mario Vanacker)
Ruben Ruzafa pakt verdiende zege (foto: Mario Vanacker)

 

Geert Lauryssen volgde op de achtste plaats en pakte het zilver in het BK. Hij lag een tijdje in strijd met Tim Van Daele maar die kreeg het lastig in de slotronde in het lopen en zag thuisfavoriet Sylvain Denis nog voorbijkomen. De atleet uit Namen pakte het brons en maakte het feestje compleet bovenop de Citadel.

De Xterra Belgium 2017 was een absolute topwedstrijd, met een mooie strijd vooraan bij de pro’s, met lekker weer en met een massa volk die voor een ongeziene sfeer zorgden. Op de lite afstand wonnen Robbe Janssens en Birgit Wauters.

Uitslag