Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
21 ex-kankerpatiënten samen Sterkk in Kortrijk
Nieuws

21 ex-kankerpatiënten samen Sterkk in Kortrijk

Sterkk 2017

Triatlon… vechten in het water, de spieren pijnigen op de fiets, de meters al lopend aftellen om zo uiteindelijk die eindmeet te overschrijden. Ook aanstaande zondag zullen opnieuw talloze atleten deze strijd leveren in en rond het centrum van Kortrijk. Voor 21 personen zal deze strijd eerder aanvoelen als een zege en dat al vanaf de start. Zij hebben inmiddels al de belangrijkste overwinning behaald waar niets tegenop kan… leven!

Zondag 18 juni, een datum die al enige tijd met stip in de agenda genoteerd staat van de 21 ex-kankerpatiënten die nabij de Visserkaai in Kortrijk aan de start zullen staan. Alle 21 zullen zij meer dan welke deelnemer ook kunnen vertellen wat het is om een immense strijd te leveren. Maar van berusten is geen sprake dus sloeg AZ groeninge samen met de 21 patiënten de handen in elkaar om samen naar de kwarttriatlon van Kortrijk toe te leven binnen het project ‘STERKK’. Met zeven trio’s hebben ze zich maanden voorbereid en de trainingsschema’s nauw opgevolgd die werden opgesteld door Peak Level. Onder toeziend oog vaan de trainers werd iedere individu klaargestoomd voor dit evenement waar ze morgen het beste van zichzelf zullen geven.

3athlon.be nam in de voorbereiding een kijkje op de laatste zwemtraining voorafgaand aan de wedstrijd. Eén ding viel meteen op: enthousiasme. Enthousiasme omdat ze samen naar iets hebben toegeleefd nadat ze zelf kort hiervoor individueel een heus proces hebben moeten doorstaan. Het laat ons even toe zelf te relativeren en te beseffen dat we nooit mogen vergeten van onze sport te blijven genieten. Met volle moed springen ze na de laatste aanwijzingen van coach Karl Van Biervliet gezamenlijk het water in, de laatste meters afleggen voor het echte werk een paar dagen later.

Sterkk 2017 Karl Van Biervliet

Dat het project heel wat handen in elkaar laat slaan, daar mag geen twijfel over bestaan. Naast de patiënten doen nog 51 (jawel, 51!) teams mee die bestaan uit personeel van AZ Groeninge. Wij hadden een kort gesprek met Daphné Cauwelier, sportkinesiste en projectcoördinator binnen AZ Groeninge. “Sterkk is eigenlijk een project dat opgestart werd in navolging van het oncologische revalidatieprogramma dat AZ Groeninge voor de patiënten voorzag. De oncologische revalidatie is een 12 weken durend programma dat fysieke revalidatie met psychologische begeleiding combineert. Fysiek bezig zijn en blijven is zeer belangrijk voor de patiënten om de verdere genezing te blijven stimuleren en om nieuwe kanker op afstand te houden. Maar het project ‘Sterkk’ bewijst dat er vraag is naar meer. Met dank aan onze sponsors konden wij de patiënten dit project aanbieden waar we massaal met z’n allen konden naar toeleven. Of dit een verder vervolg zal kennen? Graag! Wij hopen alvast mensen te kunnen blijven warm maken om mee te stappen in dit verhaal.”

Sterkk legt de nadruk dus op meer dan enkel samen sporten. Het toont aan dat nazorg na kanker even essentieel is als de behandeling zelf omdat simpelweg de overlevingskansen door blijvende beweging enkel maar toenemen. De rol van de sportkinesist leren we zo ook van de andere kant bekijken als hoe we die gewoon zijn. Hier wordt aangetoond dat deze mensen met meer bezig zijn dan enkel sporters begeleiden of helpen revalideren na blessure maar dat ze ook meer dan hun steentje bijdragen bij het heilzame proces van kankerpatiënten en zo helpen levens te redden. Sterkk bezig!

Wil je dit project ook een hart onder de riem steken? Dat kan al zeer makkelijk door gewoon af te zakken naar Kortrijk aanstaande zondag. Laat jullie horen!