Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Claire Michel op zucht van brons op EK
Belgium3Team

Claire Michel op zucht van brons op EK

Claire Michel Kitzbuhel Michel Ruitenbeek

De eerste dag van de Europese kampioenschappen triatlon in Kitzbuhel is goed begonnen voor de Belgen. Voorlopig waren er nog geen medailles, maar dat was ook niet meteen de verwachting… Al kwam Claire Michel er wel heel dichtbij. Ze was erg actief op de fiets en liep sterk. Met een vijfde plaats zorgde ze voor het beste Belgische EK-resultaat in jaren. Maar helemaal tevreden was ze niet, want mits een iets snellere wissel had er mogelijk een medaille in gezeten. Ook de meisjes juniores deden het meer dan behoorlijk.

Kim Plovier negende in paratriatlon

Bij de paratriatleten kregen we een deja vu naar drie jaar geleden. Toen verzoop de eerste dag van de Europese kampioenschappen in Oostenrijk ook in felle regenbuien, niet alleen bij de paratriatleten maar ook bij de vrouwen elites. We herinneren ons nog goed hoe Katrien Verstuyft en Claire Michel compleet onderkoeld binnenkwamen toen. Ook dit jaar braken de hemelsluizen open tijdens het EK voor paratriatleten. Superman Jetze Plat pakte goud voor Nederland. Onze Kim Plovier kwam als negende binnen.

Geen steun in het fietsen

Claire Michel EK Kitzbuhel bike

Gelukkig droogde het ’s middags op. De meisjes juniores kregen nog een beetje regen te verwerken, maar bij de elites bleef het droog. In de Schwarzsee verloor Claire Michel opnieuw iets te veel tijd. Onze landgenote knapte wel veel werk op achter de vier koploopsters, met de sterke Britse Jessica Learmont, haar landgenote Sophie Coldwell, het Italiaanse talent Alice Betto en de Russische Anastasia Gorbunova. Onder impuls van Claire bleef het verschil beperkt tot anderhalve minuut, maar in de laatste twee rondes liet Claire het initiatief aan de andere dames en zo liep de achterstand nog op tot iets meer dan twee minuten. Blijkbaar kent de concurrentie de loopcapaciteiten van Claire en weigerden ze samen te werken op de fiets. In de tweede wissel ging het niet zo vlot bij Claire. Ze liep pas als 13de uit T2 weg, maar al snel begon ze de ene na de andere dame voor haar op te rapen. Na de tweede ronde had ze zich al op kop gezet van het groepje dat streed om de 5de plaats.

Claire Michel: “Hongerig naar meer”

Claire Michel run Kitzbuhel 2017

In de slotfase kreeg ze nog zicht op Alice Betto, terwijl ze met de Tsjechische Vendula Frintalova mocht spurten om plaats vier. Frintalova was net iets sneller. Learmonth won, voor Coldwell. Een mooie vijfde plaats dus voor Claire. “Daar zou ik normaal tevreden mee moeten zijn,” reageerde de Brusselse. “Maar ik ben ontgoocheld dat ik de sprint verloor aan de finish. En het zwemmen was nog steeds niet goed genoeg en het weerspiegelt ook niet alle werk dat ik er in gestoken heb. Maar het is een proces waaraan we verder blijven werken. Ik was wel agressief op de fiets en probeerde zo goed als mogelijk het gat te dichten met de koploopsters. Maar je kan dat natuurlijk niet alleen doen… Ik voelde absoluut de extra fietstrainingen van de afgelopen tijd gedurende het fietsonderdeel. Mijn vijfde plaats is een mooi resultaat en het toont een goede progressie, waar ik enerzijds blij om ben, maar dat anderzijds naar meer smaakt,” aldus Claire.

Swannet beste juniore

We spraken een redelijk tevreden topsport directeur Reinout Van Schuylenbergh over de meisjes juniores. “We hadden op voorhand eigenlijk geen grote verwachtingen,” legt Reinout uit. “De meisjes moesten vooral ervaring opdoen en voor een goede wedstrijd gaan. En ze hebben zich alle drie gegeven, dus daar moeten we blij om zijn. Vooral Hannelore Willen heeft als jongste van de bende een topdagje gehad. Het was voor haar meteen de allereerste grote Europese wedstrijd, dus je kan wel stellen dat zij een aantal stappen overgeslagen heeft om meteen op een EK te starten. In het zwemmen was Kiara Lenaertz onze beste atlete. Hannelore volgde een tiental seconden later, wat sterk was. En ook Laura Swannet volgde niet veel verderop, wat betekent dat ook Laura een redelijk zwemnummer had voor haar doen.

Hannelore Willen EK Kitzbuhel 2017

In het fietsen ging Laura er stevig tegenaan. Zo hard zelfs dat toen ze het groepje met Hannelore te pakken kreeg, onze youngster op dat moment moest lossen. Maar het parcours was dan ook lastig voor de juniores,” aldus Reinout.

Met een goed loopnummer werd Laura 16de. Hannelore werd 25ste. Een nog altijd geblesseerde Kiara Lenaertz had minder geluk. Kiara kwam in de laatste fietsronde ten val in de afdaling… Maar ze heeft ondanks wat schaafwonden, en een gebroken tand toch uit gedaan en werd nog 45ste.

Zaterdag komen de mannen elites en juniores in actie en zondag is er de Mixed Team Relay. Omdat recent beslist is dat vanaf 2020 de Mixed Relay wordt toegevoegd aan de Olympische Spelen, gaat België in Kitzbuhel al op zoek naar een sterk resultaat. Net daarom is Valerie Barthelemy (Atriac) aan de ploeg toegevoegd. U leest er hier de komende dagen alles over.

Foto’s: Michel Ruitenbeek

Kitzbuhel 2017 Women