Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Deckers wint Challenge in eigen land, Heemeryck net niet
Nieuws

Deckers wint Challenge in eigen land, Heemeryck net niet

Tine Deckers wint Geraardsbergen

Tine Deckers bezorgde Geraardsbergen een delirium tijdens de allereerste Challenge halve triatlon in België. Bijna had Pieter Heemeryck voor een dubbel feestje gezorgd, maar voor hem was de slotrun net een kilometer te lang. Tussen rijen publiek, zowel op De Muur als aan de finish op de Markt, werd de Challenge een absoluut succes.

Pieter Heemeryck kwam als vierde in het zog van de leiders uit het water, niet ver achter koploper Dylan McNeice. De Nieuw-Zeelander moest de Belgische topper al snel laten gaan, maar nestelde zich wel in tweede positie vlak voor de eerste klim van De Muur. Canadees Trevor Wurthele vervoegde hem in de tweede ronde, maar dat gebeurde op meer dan drie minuten van Pieter Heemeryck. Die stond echter te voet tijdens de laatste beklimming van De Muur na een schakelfoutje en verloor daar kostbare seconden. En zo werd het verschil na de wissel nog 2’30 met een sterke Trevor Wurthele. Bij het ingaan van de laatste ronde bedroeg het verschil nog anderhalve minuut. Wurthele bleek in de slotfase de beste benen te hebben terwijl Pieter helemaal stilviel. En in de slotkilometer kwam Wurthele, nota bene op de international Canada Day, over onze Belgische favoriet heen.

Wurthele is geen veelwinnaar en was daarom erg blij om de Challenge in Geraardsbergen te winnen. “Het was zwaar vandaag, niet alleen op De Muur, waar het wel lastig was door de regen,” reageerde de Canadees. “In de loopfinale merkte ik dat Pieter het moeilijk kreeg en ik heb dan nog een versnelling geplaatst. Misschien heeft het feit dat het vandaag Canada Day is wel geholpen,” aldus Trevor. Die moest het zondag stellen zonder zijn echtgenote Heather. De twee starten vaak samen, maar zij is volgende week in Challenge Roth aan de beurt.

Twee Belgen op podium

Pieter Heemeryck 2de Geraardsbergen

Achter het duel tussen Pieter en Trevor kregen we een tweede Belg naar het podium. Sanne Swolfs maakte definitief komaf met alle blessureleed. Deze keer hield zijn knie het helemaal en hij stormde voor Dylan McNeice naar een schitterende derde plaats. De Nieuw-Zeelander werd vierde en Timothy Van Houtem kwam nog sterk terug naar de vijfde plaats.

Heemeryck, die vorige week 4de werd in het EK en eerder ook al 6de in The Championship in Samorin, was ontgoocheld. “Het was super om met de steun van het publiek zo lang aan de leiding te gaan,” vertelde Pieter. “Maar ik had toch liever hun applaus voor een eerste plaats gehoord. Maar ik kom hier volgend jaar zeker terug om voor de overwinning te gaan. Wellicht kostte dat schakelprobleem op de Muur me kostbare seconden die ik in de slotfase te kort kwam. Ik stond daar helemaal te voet en heb er te veel tijd verloren,” aldus de Domo-Scott atleet.

Deckers met de steun van het publiek

“Een jaar lang heb ik hier naar uitgekeken en het was schitterend om overal zo luid aangemoedigd te worden, zeker op De Muur tussen al dat volk,” reageerde Tine. “Het was niet gemakkelijk om in de regen twee keer De Muur op te fietsen maar het leek wel of ik er over vloog. Ik had een superdag. Dit is absoluut mijn mooiste zege van het jaar,” aldus de winnares van de Challenge Geraardsbergen.

Ze kwam op twee minuten van Sarissa De Vries uit het water na 1,9 km zwemmen in De Gavers. Aan het einde van de eerste run had ze Sarissa, die onderweg gezelschap kreeg van de Italiaanse Margie Santimaria, al bijna te pakken. En na de eerste keer De Muur sloot ze aan om op en over de twee koploopsters te gaan. Vlak voor de tweede beklimming van De Muur was het verschil al meer dan twee minuten. Sarissa loopt ook redelijk snel, maar Tine had een superdag en bouwde haar voorsprong verder uit. Ze won de allereerste Belgische Challenge halve triatlon in 4u26’01. Meer dan vijf minuten later kwam De Vries als tweede binnen. En de Italiaanse Santimaria werd knap derde.

Veel straffe Belgische age groupers

De Challenge Geraardsbergen kreeg ook heel wat sterke Belgische age groupers aan de start. Tim Mercy was de beste Belgische age grouper, met winst in de M25 categorie. Ook Tim De Roover (M35), Joeri Van Houtem, de grote broer van Timo (M40), Robert Decoo (M65) en Michiel Jonker (M60) wonnen hun age group. Lies Vermont pakte de zege bij de F25 en ook Liesbeth Leysen was de snelste in de F40 categorie. Danielle Deley was de beste bij de F50 en Annemie Danneels pakte de winst bij de F55. Later deze week brengen we meer nieuws van onze age group atleten.